Aparacik mam od 6 miesiecy i od pewnego czasu z przy robieniu fotek z lampa blyskowa wydobywa sie z niej dym (nie przy kazdym razie)
Czego to moze bycc wina i dlaczego sie tak dzieje
Aparacik mam od 6 miesiecy i od pewnego czasu z przy robieniu fotek z lampa blyskowa wydobywa sie z niej dym (nie przy kazdym razie)
Czego to moze bycc wina i dlaczego sie tak dzieje
Serwis! I to jak najszybciej. Albo palic zaczyna sie elektronika, albo plastik nie wytrzymuje goraca towarzyszacego odpalaniu lampy.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
a moze paruje troche w srodku i jak lampa blysnie to woda odparowuje?
Początkowo tez tak myslalem ale jesli aparat lezy w domu przez jakis tam okres to praktycznie jest niemozliwe aby zaparowal gdzies tam.Zamieszczone przez tpop
Dym jest mleczny czasem wiecej czasem mniej i bez zapachu![]()
używaj mniej magnezjiZamieszczone przez ZuberA
![]()
I tak właśnie robię ....Zamieszczone przez seti
nie przy kazdym zdjęciu![]()
Ostatnio edytowane przez ZuberA ; 12-05-2005 o 14:29
Nie ma co ryzykowac - jesli jest na gwarancji (a jest) to lepiej naprawiac. Zeby pozniej sobie w razie czego nie wyrzucac, ze sie nie zareagowalo poprawnie.Zamieszczone przez tpop
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
Nie przejmuj się. Dymek z lampy to "palenie się" tłuszczu z palca. Prawdopodobnie przed zrobieniem zdjęcia chwyciłeś za lampę i zostawiłeś na niej odcisk palca. Przemyj reflektor np. spirytusem i po problemie.
hmmm tez tak myslalem. raz sprawdzilem i przylozylem palec do lampy aby sprawdzic czy az tak mocno sie grzeje oslona lampy. Nie odczulem zbytnio roznicy temperatury wiec chyba to nie bedzie placy sie tluszcz :P
Mam A60 i jeśli wyzwalany jest błysk o największej mocy to czuć napewno gdy przyłożysz palec. Ja bym obstawiał że ten dym to tłuszcz na szkiełkuZamieszczone przez ZuberA