Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Matówka 400d ubrudzona:)

vasco1984
    Guest

Domyślnie Matówka 400d ubrudzona:)

Witam.Mam problem, też czyściłem swoją matrycę i poruszyłem palcem matówkę co spowodowało efekt rozmycia łuny wokół punktów AF. Nie wiem czy przemieszczenie czy zatłuszczenie efekt jest teraz taki ze te 9 pól AF dalej swieci na czerwono ale takim rozmytym nie skupionym światłem. Aparat dalej robi super fotki ale ja nie widzę gdzie namierza |AF które pole bo bardzo słabo świecą. |Czy jak wyczyści sie matówkę u specjalisty ten efekt minie |?? czy coś uszkodziłem?? Proszę o pomoc!!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Matówkę ciężko jest ubrudzić przy czyszczeniu matrycy bo jest zasłonięta całkowicie lustrem

Nie czyść samemu. Albo serwis albo "złota rączka" która wie co robi. Matówki raczej nie powinno się wogóle dotykac. Wyjąć, wypłukac w Ludwiku wysuszyć i włożyć z powrotem. Waciki, spirytus, nawet Eclipse mogą ją zniszczyć.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

vasco1984
    Guest

Domyślnie

a jak ja wyjąć wyjmował ją ktoś juz

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vasco1984 Zobacz posta
    a jak ja wyjąć wyjmował ją ktoś juz
    W 400D dla "normalnego" usera jest niewyjmowalna.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

vasco1984
    Guest

Question

ale taki złoty rączka podoła temu w zwykłym serwisie czyszczenie matyc i naprawy cyfrówek??

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    W 400D dla "normalnego" usera jest niewyjmowalna.
    Jest wyjmowalna ;-) - właśnie dla normalnego... (wiem bo wyjmowałem - co nie oznacza że na 100% jestem normalny - udało mi sie nawet wsadzić na miejsce ) Jedyce co potrzeba to odrobina wyobraźni i coś w stylu zegarmistrzowskiego śrubokręta i pęseta plastikowa + plan co i jak z tą wyjętą matówką dalej robić.

vasco1984
    Guest

Domyślnie

no własnie dobre pytanie jak ja puzniej włozyc zeby było si i czym wyczyścić

Uprawnienia umieszczania postów