Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: czy da się uszkodzić matrycę poprzez wyjątkowo prześwietlone zdjęcia?...

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie czy da się uszkodzić matrycę poprzez wyjątkowo prześwietlone zdjęcia?...

Jak bym np. zrobił 20 000 zdjęć zupełnie prześwietlonych (tak że nawet czarne matowe obiekty w cieniach wyszły by białe....) to zaszkodziło by to matrycy w jakikolwiek sposób?

dodam że moja matryca to matryca z canona 5D
    canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Myślę, że matrycę DA SIĘ uszkodzić na wiele sposobów, ale nie próbowałam. Musisz zapytać kogoś kto uszkadzał. Ale z ciekawości - czemu do czorta chcesz ją uszkadzać??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomson420 Zobacz posta
    Jak bym np. zrobił 20 000 zdjęć zupełnie prześwietlonych (tak że nawet czarne matowe obiekty w cieniach wyszły by białe....) to zaszkodziło by to matrycy w jakikolwiek sposób?

Pewno nie. Ale niewątpliwie zasłuzyłbys na tytuł Mistrza Fotografii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Pewno nie. Ale niewątpliwie zasłuzyłbys na tytuł Mistrza Fotografii.
    właśnie... znam przypadek gdzie podczas robienia zdjęć burzy nastapiło stosunkowo bliskie wyładowanie zarejestrowane przez aparat po którym ów aparat zdechł (30D) więc coś w tym jest... tyle ze nie do końca jestem przekonany czy zadziałała intensywnośc światła czy tez intensywność fali elektromagnetycznej (czy jak ta @#$%& się nazywa) czy też zwykły zbieg okoliczności. Niemniej jedenak gdy w Polsce było zaćmienie słońca to przestrzegano przed robieniem zdjęć owego słońca bez filtrów, motywując to właśnie mozliwoscia uszkodzenia matrycy więc....

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Możliwe, że po 20 tys. przepalonych zdjęć porównując z nową matrycą przy takich samych ustawieniach i obraz miałbyś ciemniejszy i mniej pikseli sprawnych.

Po burzy raczej zdechła elektronika a nie matryca.

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Po burzy raczej zdechła elektronika a nie matryca.
    Też tak sądzę. Widuję wiele zdjęć, które ludzie uparcie robią tarczy słonecznej, nawet w samo południe - wydaje mi się niemożliwe, żeby o tym powszechnie nie mówiono, gdyby istniały jakieś szczególne konsekwencje owych "czynów" dla matrycy. Niemniej - unikaj przepaleń. Choćby z tego powodu, że bardzo rzadko czynią one zdjęcie, przeważnie czynią brzydkie pstryki po prostu.
    No i pomyśl - po co komu 20 tysięcy takich pstryków??? Migawki szkoda

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

To czysto teoretyczne rozpatrywanie. Przeciez nikt nie zrobi 20 tys. przepalonych zdjęć.

Natomiast zdecydowanie można powiedzieć, że krzem i elektronika ulega zużyciu, a przepalanie zdjęć na pewno nie pomaga.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    To czysto teoretyczne rozpatrywanie. Przeciez nikt nie zrobi 20 tys. przepalonych zdjęć.

Natomiast zdecydowanie można powiedzieć, że krzem i elektronika ulega zużyciu, a przepalanie zdjęć na pewno nie pomaga.
    Z ciekawością wypatruję jakiejś konkretnej odpowiedzi. Bo, że od używania aparat się zużywa to wiem...
    A wypatruję odpowiedzi, bo mam konkretny przykład: u siebie pod C2 mam ustawienie "dla astro": w uproszczeniu czas 30 s + LiveView. No i jak przestawię za dnia na to, to w pierwszej chwili jest oczywiście biały ekran. Zatem powstaje pytanie: szkodliwe to czy niespecjalnie?
    Jeśli chodzi o fotografie słońca to raczej jest to problem temperatury - o ile dobrze to rozumiem - niż fotonów docierających do matrycy. Po prostu przegrzewa się biedactwo i to jest szkodliwe. Podobnie jak wkładanie aparatu do piekarnika (był niedawno wątek o robieniu zdjęć w saunie).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myciek Zobacz posta
    Z ciekawością wypatruję jakiejś konkretnej odpowiedzi. Bo, że od używania aparat się zużywa to wiem...
    Skoro nalegasz...
    Pomijając podawane wyżej sposoby nagłego zniszczenia matrycy za pomocą Słońca i przegrzania, to wszelkie inne przyczyny są raczej rzadko spotykane.
    Każdy piksel matrycy CMOS-APS ma kondensator "ładowany" podczas ekspozycji światłem. Jeśli więc ekspozycja jest zbyt długa, to kondensator się po prostu naładuje do maksymalnej swojej pojemności i to wszystko.
    Co do żywotności - CMOS-APS to taka świetlna pamięć RAM - i stąd czas życia w warunkach normalnych jest porównywalny z normalnymi pamięciami w komputerach, które zwykle szybciej starzeją się "moralnie" niż "fizycznie".
    EOS - conditio sine Kwanon...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomson420 Zobacz posta

Nie trzeba nawet 2000 zdjęć - zrób ze dwieście zdjęć prosto w słońce w południe, tak żeby słońce było w centrum kadru z czasem np. 1 sek. Przed testem zamów sobie nową matrycę na Żytniej i najlepiej umów się na wymianę.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów