Kupiłem i pozwoliłem sobie na krótką recenzje -
http://www.michaldulemba.pl/technika...mp-blyskowych/
Przykładowa fota z wykorzystaniem starych lamp Nikona i skyportów:
Kupiłem i pozwoliłem sobie na krótką recenzje -
http://www.michaldulemba.pl/technika...mp-blyskowych/
Przykładowa fota z wykorzystaniem starych lamp Nikona i skyportów:
bardzo fajne zdjęcie
i ten efekt, że nogi wydają się ciągnąć w nieskończoność
a przechodząc od spraw estetycznych do technicznych - przeczytałam poradnik i chciałam spytać od jeden drobiazg w kwestii podłączania kabelków, bo chociaż blondynką nie jestem [przynajmniej mam taką nadzieję], to na kabelkach sie nie znam kompletnie
kiedy chcę mieć jedną lampę w sankach, to jak podłączam do aparatu jednoczesnie lampę i wyzwalacz? napisałeś, że kablem pc-minijack, ale chyba trzeba dodać jakiś rozdzielnik, bo potrzebne są 3 wejścia? czy może źle kombinuję?
czy ktoś może dokładnie opisać, jak to podłączyć - albo może nawet zapodać zdjęcie poglądowe?
hi, hi, a jednak blondynka![]()
pytanie nieaktualne, bo kompletnie bezsensowne
w przyszłym tyg. może uda mi się kupić skyporty i zacząć się bawić :smile:
Michał - dzięki za dobry poradnik na Twoim blogu
Ja okropnie się rozczarowałem.
Kupiłem zestaw Skyport (nadajnik i odbiornik) za blisko 550 zł i... kupa. Nie działaZnaczy wyzwolił 5 błysków i nic więcej.
Rozpadł się kabelek synchro z zestawu. Po wyjęciu z odbiornika część minijacka została w środku gniazda. Spoko został cały rdzeń więc można go było spokonie wyjąć.
Specjalnie kupiłem na weekendową sesję i dalej robiłem na kablu synchro. Zakup zepsuł mi cały weekend. Wiara w markę Elinchroma i kupa kasy na badziewne urządzenie.
Jakość poniżej chińskiego produktu. Kable wyglądają jak z najtańszych bazarowych zabawek. Produkt stwarza wrażenie jakby miał się zaraz rozpaść.
Mam nadzieję, że sklep bez kombinowania wymieni mi na działający egzemplarz. Może to tylko badziewny kabelek.
Mnie też kabelek się zapsuł, tzn. sama przejściówka z mini na duży jack.
A same kable to, bez przesady, moje są solidne. Nawet powiedziałbym, że za bardzo, bo są mało elastyczne. Co jest denerwujące, kiedy instaluje je na 580-kach.
Co do jakości Skyportów to, rzeczywiście sprawiają wrażenie delikatnych ale
nie jest to chińska tandeta. Moje są niezawodne w działaniu. Pracują w studio i outdoor. Tu i tu nigdy mnie nie zawiodły, nie zgubiły ani jednego błysku. Synchro jest takie ile puszka daje a akumulatory wytrzymują co najmniej 8h błyskania (czy więcej - nie wiem bo nie sprawdzałem).
Denerwuje mnie tylko brak wskaźnika naładowania baterii oraz brak bryzgoszczelności.
Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor
Mój zestaw już działa. Wymieniono mi w sklepie kabelek (sprawdzono na elinchromach RX) i działa![]()
jaki zestaw kupić. potrzebowałbym wyzwalać 3 lampy poza puszką...??
Michał - a niby jaki problem jest z 580mkII?
vitez, a gdzie niby odpowiedz na moje pytanie, że zamykasz wątek...??
Pytałem nie tyle o skyporty a o wyłaczanie sie starej sigmy i czemu wyzwala się co drugi , trzeci raz a potem wchodzi w stan czuwania. Gdy wciskam test raz za razem b szybko błysk jest wiec to chyba nie sprawa naładowania ??
Przeczytaj dokładnie Punkt 3. Regulaminubo startujesz ze standardowym nieporozumieniem.
Nie obiecuję że tu znajdziesz odpowiedź, tylko proszę byś pytanie związane z tym samym tematem (Skyport) zadawał w już istniejącym wątku.
Po co na forum kilka na raz otwartych wątków o wyzwalaczu Skyport?
Nieważne co nimi wyzwalasz, ważne czym.
Resztę narzekańPunkt 3. Zasad Porządkowych
.