MMM u mnie z 20d smigala bardzo ladnie![]()
MMM u mnie z 20d smigala bardzo ladnie![]()
Witaj Marku-dokładnie jak piszesz-ale jak podpinam go pod 40d-to też mydło...czyli szkło tylko pod 5dMkII-dziwne.ostatnio czytałam że 24/1.4 II też jest dedykowany pod piątego marka.a Canona 50 nie chcesz??
Ostatnio edytowane przez Yumeka ; 19-10-2009 o 21:06
MMM - zaczynam się zastanawiać nad Twoją sztukąCo jest nie tak w jej pracy (losowy ff,bf?). Problem jest w robieniu zdjęć z bliska czy z dalszej odległości? Serwis mam pod nosem, mogę być u nich codziennie
Chłopacy może coś na to poradzą? Mam 5D i 50D, ale wiadomo że puszka puszce nie równa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ok teraz doczytałem co jest nie tak, mam spozniony zapłon![]()
Ostatnio edytowane przez abyczkowski007 ; 19-10-2009 o 21:24 Powód: Automerged Doublepost
Problem jest dokładnie taki jak piszę, czyli niedokładny AF (z moją puszką). Niby trafia, ale bardzo często ustawia ostrość na granicy GO w obie strony, choć z małych odległości wydaje się że częściej na FF.
Obiektyw jest oczywiście na gwarancji (jeszcze 2 lata) więc możesz sobie go do woli kalibrować. Stan mechaniki i optyki jak nowy. Jedyny ślad używania to jakieś 2 niewidoczne na zdjęciach mikroskopijne pyłki pod przednią soczewką.
Dla osób z jakimś sensownym stażem na forum, mogę się po dżentelmeńsku umówić że obiektyw daję do testowania na powiedzmy 3-4 dni i jak się nie spodoba to zwracam pieniądze a obiektyw w takim samym stanie jak był wraca do mnie. Koszty przesyłki w takim przypadku pokrywa osoba zainteresowana zakupem.
Oczywiście najlepsza opcją jest przetestowanie go u mnie na miejscu.
Jeśli ktoś zainteresowany to proszę na PW. Cena 1600zł
Dzisiaj porównałem swój egzemplarz z serii 1001xxx z rzekomo poprawioną serią 1034xxx. Precyzja identyczna (raz na 3 klatki w punkt), w dodatku z moją puszką ten 103 wykazywał minimalny FF (ale to już kwestia kalibracji).
Krótko mówiąc wniosek jest dalej cały czas taki sam, z 5D1 AF tej Sigmy to kicha. Kto ma 5D2 i chciałby się pobawić w testowanie to proszę o PW.
MMM - masz czas w jakiś dzień spotkać się na testa? Mam 5DmkI i dlatego też z chęcią zerknąłbym na tą 50tke - myślę o kupnie właśnie Sigmy. Chciałbym wiedzieć jak to będzie grało z moją 5tką. Dzień - jakikolwiek, tak żeby Tobie pasowało.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Ta sigma ma tak samo z 5D2. Pisałem już zresztą o tym wcześniej a kolega MMM chyba najtrafniej określił przypadłość AFa.
endutex
Digart
Ale chyba jest kilka osób na forum zadowolonych, którym jednak sigma trafia od pełnej dziury, czy nie?
Przymierzam się do zakupu 50tki i ... jakaś masakra z tym wyborem. Trzeba wybierać kierując się mniejszym złem. A wybór na razie pada na sigmę....
Niech ktoś się odezwie zadowolony :-)
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams