Strona 83 z 135 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mieszko_1vp Zobacz posta
    mam prośbę do Ciebie-zrobimy porównawczą fotkę powiedzmy jakiegoś banknota z odległości 2 metrów i wrzucimy cropa na forum-sam się z chęcią porzekonam jak rysuje ten canon
    Z przyjemnością bym tak zrobił ale to nie mój obiektyw :-| ale mogę wrzucić dla porownania 100% cropy fotek, które zrobiłem:-D.

Zablokowany

Domyślnie

to nic nie da ;/

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jak na dzień dzisiejszy wygląda sytuacja z tym obiektywem?
    Ktoś ma serię 1009* lub coś zostało po cichu poprawione?

Uzależniony

Domyślnie

Panowie odkurze nieco watek.

Czy jest jakis uzytkownik z 5d i tym szklem zadowolony?

Na marginesie: it was "all over the place", front, back, you name it, but after the third copy (bought recently 103xxxx serial), the focus is much better, not perfect, but at 1.4 the canon is also not 100% all the time.
    Ostatnio edytowane przez ArturBonoVox ; 15-09-2009 o 01:23

Początki nałogu

Domyślnie

Jestem, 5D i 1N i cholernie zadowolony. Z 30D też byłem zadowolony. Sigma 50mm, tak jak 135 L i 24 L to dla mnie jedno ze szkiełek, którego pozbycia się sobie nie wyobrażam.

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Ja rowniez nie powiem zlego slowa o tym szkle i wspolpracy z 5d. Byc moze mialem duzo szczecia a byc moze w pozniejszych partiach cos poprawiono. Fakt jest taki ze szklo trafia w punkt nawet przy 1,4 (oczywiscie mowie o centralnym punkcie AF). Nigdy nie robilem testow linijkowych, ale na zdeciach wyglada poprawnie.
    Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Uzależniony

Domyślnie

No to jeszcze chlopaki podajcie seriale i bedzie cacy, prosze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tasma Zobacz posta
    Ja rowniez nie powiem zlego slowa o tym szkle i wspolpracy z 5d. Byc moze mialem duzo szczecia a byc moze w pozniejszych partiach cos poprawiono. Fakt jest taki ze szklo trafia w punkt nawet przy 1,4 (oczywiscie mowie o centralnym punkcie AF). Nigdy nie robilem testow linijkowych, ale na zdeciach wyglada poprawnie.

Rozumiem że nie masz zastrzeżeń przy ustawianiu ostrości zarówno z bliska do 1m jak i z większej odległości np. 8m?

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ::ART:: Zobacz posta
    Rozumiem że nie masz zastrzeżeń przy ustawianiu ostrości zarówno z bliska do 1m jak i z większej odległości np. 8m?
    Najprawdopodobniej nie zrobilem nim zdjecia z odleglosci mniejszej niz metr jak i ponad 5-6 m. Po prostu nie robilem typowych testow. Zapialem do body. Robi ladne zdjecia. Ostrzy poprawnie (na miare AF w 5d). Nie zauwazylem opisywanych przez Was w tym watku problemow. Byc moze nie stworzylem obiektywowi warunkow (w sensie odleglosci i przeslony) zeby mogl je ujawnic.
    Pstrykam cos okazyjnie zonie i corce.
    W weekend zrobie testy ostrzenia na roznych dystansach.
    A seriala podam wieczorem jak wroce do domu.
    Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

dares
    Guest

Domyślnie

Dołaczę swój skromny udział w tym temacie
    Testowałem Sigmę 50/1.4 przez 3 dni. Udostępniono mi ja w Sigma Pro Centrum w Warszawie. Skuszony pieknymi opisami o ostrości i braku aberracji
    Nie bede wypowiadał sie na tema t FF i BF bo to zupełnie inny temat. Dodam jedynie że ten egzemtlarz nie odbiegał od reszty obiektywów Sigmy, kóre nie chcą wspołpracowac z AF Canona. Testy linijkowe to potwierdziły.
    Przy testowaniu przysłony okazało się jednak że przyzwoitą ostrośc można uzyskac dopiero od f2,2 poniżej to mydło.
    Próbowałem dociec sedna tematu. Poprosiłem o rozmowe z kierownikiem Salonu Sigmy celem wyjaśnienia. W odpowiedzi otrzymałem informację, że po prostu "ten typ tak ma" pozostałe sztuki tego modelu dostępne w salonie zachowują sie tak samo.
    Efektem był zakup Canona EF 50/1,4 który ostrzy jak trzeba. jedyne co można mu zarzucić to aberracje hromatyczne, które występują niestety.
    To było moje trzecie podejscie do Sigmy. Dwa pozostałe zumy 17-40/2,8 miały ogromny BF i rózniły sie znacznie odwzorowaniem barw.
    Obiektywy testowane z EOS 40D

Strona 83 z 135 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593133 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów