Strona 76 z 135 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886126 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paulo_ Zobacz posta
    Przeczytałem wszystkie 75 stron tego wątku i nadal nie wiem czy warto kupić tę Sigmę

Jeżeli istnieją więc osoby używającego tego szkiełka z 450D (lub innym Canonem podobnej klasy) bez problemów z AF to bardzo proszę o taką informację tutaj lub na priva. Proszę też o wzmiankę czy AF działał od razu prawidłowo, czy dopiero po kalibracji.
    IMO nie warto. Kupić klocka, który niby może być ostry od 1,4 ale nie wiadomo czy trafi to chyba za duże ryzyko. Ja kupiłem do swojego 5d pierwszego lepszego canona 50/1,4 z allegro, który był używany przez poprzedniego użytkownika przez rok czasu i ani trochę nie żałuję. Dla mnie jego ostrość na 1,4 jest do zaakceptowania, jest stosunkowo szybki, cichy i pewny, poza tym lekki. Nic więcej nie chcę. Oczywiście każdy wybiera sam to co mu pasuje, więc nie radzę się za bardzo sugerować.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    IMO nie warto. Kupić klocka, który niby może być ostry od 1,4 ale nie wiadomo czy trafi to chyba za duże ryzyko./.../
    Fatalista! :-D
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Domyślnie

Witam,

posiadam tak strasznie przez Was drodze koledzy katowaną Sigmę 50mm 1.4 + 5D i wg mnie działa bardzo poprawnie i powtarzalnie, przynajmniej w takich warunkach jakich była użytkowana, robię zazwyczaj zdjęcia na singleshot (afs) i jakoś nie mam zdjęć nieostrych/nietrafionych... pierwszy prawdziwy test będzie już niedługo na ślubie..

tu link do kilku zdjęć i cropów, robione z nudy w mieszkaniu, z blilska i z 5m(crop obrazka) lub 2-3m crop koszulki, reszta to tak od 0,5 do 1,5m

wszystko na 1.4, standard, ostrość 3, nic nie ruszane w DPP, niektóre jpg z aparatu, niektóre jpg z cr2 przez dpp bez niczego, cropy są różne bo dpp się dopiero uczę.. jak w nim szybko zrobić 100% żeby nie kombinować?

http://picasaweb.google.pl/mbiesiadecki/Sigma50mm14#

wg mnie jest całkiem fajnie gdy widać wzór włókien na koszulce z takiej odległości i to na 1.4, puszka miała sesję 7 zdjęć.. i każde jest ostre

do testów to polecałbym lepsze puszki, ale piwa!.. np. Carlsberg albo Żywiec.. tyskie nie ma żadnej faktury na blasze... poza tym to takie zdjęcia testowe nie bardzo oddają prawdziwych zalet obiektywu,

swój egzemplarz kupiłem w USA, całkiem w ciemno, był minimalny FF z 5D, na 50D dało się to wyregulować dając +4 w mikroregulacji, teraz czekam na korpus kolegi żeby sprawdzić z 40D już po kalibracji z 5d

mój wysłałem do serwisu do Gdyni wraz z body w piątek, tydzień później w piątek kurier dowiózł mi sprzęt do domu i wszystko wygląda bardzo dobrze, miałem kolegi C50f1.4 USM i jakoś mnie nie zachwycił, tyle, że był dość mocno wyeksploatowany i bałem się, że się rozleci trochę, pierścień ostrości dziwnie chodził jakby pod spodem, coś na "łożyskach" ( o ile tam takie są) było.. jakiś piasek czy coś... ale to raczej nie był piasek tylko coś z mechaniką, niestety to było przed kalibracją Sigmy więc porównywanie wtedy było bezwartościowe

gnębienie Sigmy za wadliwe sztuki może i jest zasadne, ale ja np. miałem do niedawna 70-200 2.8 HSM wersja bez makro z nikonem d80 i był zauważalnie lepszy/ostrzejszy/większy/cięższy (obiektyw) od 70-200 2.8L+5D, a nawet dwóch 5D +70-200L i żeby dołożyć to najostrzejsza 50tka jaką miałem to niedawno sprzedany Nikkor 1.4 AFD, ale używane na cropie co wiele zmienia

pozdrawiam i udanych zdjęć życzę,
    Marcin

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Taki test znalazłem. Nawet niezłe zdjęcia jak na tego typu publikację.
    http://www.swiatobrazu.pl/test_sigma...ex_dg_hsm.html

Podobną komę pamiętam z 30 1.4 (nie mówię, żeby złym obiektywem był... ).
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 01-06-2009 o 00:57
    .

Domyślnie

Świetny test! Obiektywny i rzetelny. A jak fajnie zrobione zdjęcia! Autorowi duży szacunek.
    Kazdemu obiektywowi można wytknąć jakieś tam wady... ta Sigma ma jednak w sobie coś takiego, że naprawdę chce się jej używać. A efekty, bywa że powodują opad szczęki. I nie mówię tu o aberracji.
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Zablokowany

Domyślnie

łeb mi pęka jak to wszystko czyta, to jak - przewidywalny czy nie?
    szukam dobrego jasnego i chyba najlepiej stałego - na śluby.
    wpadłam na C 50/1.4 naczytałam się że :
    mydli do 2.0
    plastikowy nie szczelny
    luźny pierścień
    ostrzy konkretniej dopiero od 2.0
    więc pod widelec wpadła właśnie sigma bo te same parametry i cena nie aż tak okrutnie różna - i tak zastanawiając się dlaczego na allegro więcej jest kupców na droższą sigmę zaczęłam porównywać ich wady i zalety
    i co wyszło ? i tak źle i tak nie dobrze.
    ktoś używa tego szkła na ślubach ? naprawdę jest wielki problem z AF ? bo z tego co widzę canon nie ma z AF aż takich problemów... chociaż już do cholery nie wiem.
    76 stron przeczytane i zero większych wniosków.
    ktoś próbował tej sigmy z 5D mkII? jakies sample?
    ratujcie ludzia w rozterce
    narazie jestem bardziej ku canonowi.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yumeka Zobacz posta
    łeb mi pęka jak to wszystko czyta, to jak - przewidywalny czy nie?
    kup canona i nie kombinuj
    AF w sigmie wariuje, szczególnie na 5D

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

ja ostatnio poznałem faceta na warsztatach który sprzedał canona i kupił Sigme. Używa ją ze starym 5d i powiedział że bez porównania lepsze szkoło jeżeli o optykę chodzi.
    Ja sie nie wypowiadam bo owe obiektywy miałem może 2 razy na swoim body...
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Pełne uzależnienie

Domyślnie

ja się bawiłem tą Sigmą 2 dni
    zrobiła na mnie świetne wrażenie
    co prawda testów nie przeprowadzałem, nie fotografowałem tablic - zwykłe fotki (body 5D)
    jakiś problemów z AF nie zaobserowałem, choć może nie zawsze trafiał (ale też na FF i f/1.4, oraz z AF-em 5D można po prostu nie trafić z własnej lub raczej body winy)
    chętnie bym ten egzemplarz odkupił od kumpla, ale sprzedać nie chce

od nowego, trochę mnie odstrasza internetowo-forumowa opinia o problemach z AF
    patrząc jednak na ceny 50mm f/1.2, czy 35mm f/1.4, na testy 50mm f/1.4 (który może i z AF-em lepiej by od Sigmy trafiał poniżej f/2 ale nie ma sensu go poniżej f/2 używać), to coraz bardziej się skłaniam zaryzykować z Sigmą
    zawsze przecież mogę odesłać ją do kalibracji do Trójmiasta

może w tym sęk - gdyby serwis był w W-wie, pewnie ta Sigma była by moja
    ale pożegnać na parę tygodni body z obiektywem, na dodatek ryzykowac przesyłkę - średnio mi się uśmiecha

Czemu Tamron i Tokina nie zrobią prostej przecież, jasnej pięćdziesiątki pod FF?

Domyślnie

żeby zachęcić kolegę napiszę, że serwis trwa około 7 dni (2-5)+kurier (mój trwał 7 dni wliczając kuriera), a jeśli zakupisz z Polskiej dystrybucji to przesyłka DHLem jest na koszt Sigmy(Kconsult) w obie strony, co bardzo mi się podoba... ale niestety ja kupiłem za granicą i musiałem za przesyłkę trochę zapłacić,

Strona 76 z 135 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886126 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów