Ostatnio edytowane przez Cichy ; 24-02-2009 o 13:18
O obiektywach wiem prawie wszystko
MMM a Twoja sigma rozni sie jakos od poprzednich fizycznie? nie wiem, na przyklad zupelnie inny numer seryjny czy cos?
I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
szukajka
Zaczynam się napalać na tą Sigmę ale poczekam aż poprawią AF bo za nerwowy jestem na takie akcje...
Chyba że C wypuści EF 50 f1.4 II bo takie chodzą plotki.
5D EOS50 G9 580EXII
A poprawią AF?
Ostatnio wypuścili upgrade firmware do Sigm z bagnetem do 4/3.
W tej chwili nie ma nic innego, sensownego jasnego 50mm, oprócz tej Sigmy (L-ki nie liczę, bo cena z kosmosu). Canon to starość, Zeiss nie ma AF.
Jakby AF był pewny, to kupiłbym tą Sigmę nawet po nowych, zawyżonych cenach. Ale pewności brak...
Jeśli miałby wyjść nowy Canon 50mm f/1.4 to wyszedłby pewnie na PMA.
Ja już się nie łudzę że Canon wypuści następce w tym roku.
Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 20-03-2009 o 10:46
Numer seryjny ma na 1001 czyli jedna z pierwszych serii, niczym się nie różni od innych egzemplarzy. Wczoraj zrobiłem pół sesji tą Sigmą, wszystkie f/1.4 no i sporo fot jest nietrafionych w obie strony (FF/BF), każde ujęcie trzeba dla pewności powtórzyć ze 3 razy jeśli robi się na f/1.4. Szczerze mówiąc to mam trochę dosyć użerania się z AF tego obiektywu.
Jak trafi to obrazek jest naprawdę dobry:
www.digart.pl/zoom/3341462
Dla porównania w tym samym miejscu 85L II na f/1.2 i cropy 100%
www.digart.pl/zoom/3343927
I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
szukajka
Hejkum,
Postanowiłem rozpocząć nowy wątek z seri: "The Best of..."
http://canon-board.info/showthread.php?t=46601
Wszystkich posiadaczy Sigmaluxa proszę o wstawianie tam swoich ulubionych zdjęć.
Impresjonistyczny bokeh wielce pożądany...
Pozdrawiam!
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
Przeczytałem wszystkie 75 stron tego wątku i nadal nie wiem czy warto kupić tę Sigmę
Jeżeli istnieją więc osoby używającego tego szkiełka z 450D (lub innym Canonem podobnej klasy) bez problemów z AF to bardzo proszę o taką informację tutaj lub na priva. Proszę też o wzmiankę czy AF działał od razu prawidłowo, czy dopiero po kalibracji.
Canon 450D + 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Sigma 50 mm f/1.4