Strona 74 z 135 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Ucinając komentarze o wadliwym body powinieneś jeszcze wspomnieć o braku problemów z 85L

Szkoda - szkło genialne optycznie ale nad tym afem mogli by popracować - to naprawdę taki problem rozkręcić jakąś ele i skopiować pare rozwiązań?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Ucinając komentarze o wadliwym body powinieneś jeszcze wspomnieć o braku problemów z 85L
    Skoro obiektyw był kalibrowany pod wzorcowe body i wyraźnie zmienił się sposób ostrzenia więc można wyciągnąć z tego jeszcze kilka logicznych wniosków :-):
    1. Obiektyw fabrycznie był źle skalibrowany
    2. Wzorcowe body jest źle skalibrowane
    3. Mój aparat źle skalibrowany oraz wszystkie moje szkła źle skalibrowane w przeciwnym kierunku do body (i dlatego razem dobrze mi działa a z Sigmą źle:-) )
    4. Obiektyw był dobry & (p.2 || p.3)
    5. Wzorcowe body dobre & p.1 & serwis źle skalibrował obiektyw.

etc.

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

Miałem okazję podpiąć taką 50tkę na kilka strzałów do 5D II. Oczywiście na pełnej dziurze i trafiał w punkt z odległościach: bliskiej odl. minimalnego ostrzenia, jak i do kilku metrów (ok 10m). Dalszych obiektów nie miałem możliwości przyfocić. Ostrość mnie zadawala, szybkość działania, precyzja. Będę miał chwilę, to wytnę kropy.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzisiaj przetestowałem swój egzemplarz po kalibracji "na ludziach" i zaczynam nabierać zaufania do jego AFa. Z bardzo bliska (do 1 metra) nie trafia nigdy zawsze robiąc niewielkiego FFa, ale to w portrecie nie ma dla mnie kompletnie żadnego znaczenia bo nigdy nie użyję 50tki do tak wąskiego kadru. Obiektyw troszkę się gubi przy doostrzaniu i z tego wynika najwięcej pomyłek. Przy "normalnym" ostrzeniu da się spokojnie używać, w najgorszym wypadku przy odległościach 1-2 metry na kilka zrobionych klatek jedna będzie idealnie trafiona, a dalej to właściwie zawsze już trafia z akceptowalną ostrością.

Na najbliższą sesję zdjęciową zabieram razem z 85L i 135L. Mam nadzieję że się polubimy :-)
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 15-02-2009 o 22:05

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Później wrzucę Rawy z Sigmy i Canona, żeby każdy mógł sobie po swojemu sprawdzić co bardziej komu pasuje Mnie bardziej pasuje Canon zdecydowanie.

Ja miałem ostatnio małą wycieczkę do Karpacza i żeby było lekko wziąłem tylko 50 1.4 USM.

Jeden kadr z pełnej dziury z ręki:

O obiektywach wiem prawie wszystko

smocza_jama
    Guest

Domyślnie

Moja sigma 50mm ma 9mm ff, a ta ostrość 9mm przed obiektem ma MTF50 16 lp/mm (w testach na optycznych 27 lp/mm). Jutro jedzie do gdyni.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak obiecałem, tak robię:

RAWy z Canon 50 1.4 USM i Sigma 50 1.4 HSM.

Ustawienia te same, wybrane te kadry, na których aparat trafił idealnie w buźkę modelki.

Jak już wspomniałem wyżej - mnie bardziej odpowiada plik z Canona. W Sigmie jest zbyt ciepły zafarb i mniej ostrości. No i Canon jest malutki i leciutki...

http://www.mantykora.net/~kuba/sigma/

Teraz każdy może sobie po swojemu wywołać i nie marudzić, że podostrzane albo nieobiektywnie ))

Pozdrawiam
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Dla mnie pierwsza fota ( canon jeżeli się nie mylę) jest bardziej ostra :-D .

Domyślnie

no nie wiem... odpalilem oba w ACR, ustawilem taka sama temp. barwowa i Canon jakis taki "nikoniasty" kolorystycznie przy tej sigmie...

z monitorem mam wszystko ok eizo skalibrowane poprawnie :P

Dopiero zaczyna Awatar Bejobejo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moim zdaniem, ostrość jest porównywalna, ale już kolory są czystsze i intensywniejsze z sigmy, pomijając winietę. Co do ciepłej dominanty, to trzeba by zrobić zdjęcia szarej karty ze światłem ze znaną i stała temp. Bo jedni zobaczą ciepły zafarb sigmy, a inni zimny tego canona. Jakiś czas temu, niestety nie pamiętam gdzie, było to testowane i nie potwierdziło w tej sigmie owego zażółcenia

Strona 74 z 135 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684124 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów