C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
http://magix.digart.pl/
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
No to co z tego. Może Sigma z Nikonem podpisywała jakieś umowy - wiadomo coś na ten temat? Bo pretensje do Canona, że nie działa dobrze z obcymi szkłami są po prostu śmieszne. To tak samo jakby ktoś miał pretensje do mercedesa, że ze sprzęgłem podróbką ma jedną trzecią przebiegu oryginalnego 8). Dla mnie Sigma robi klientów zwyczajnie w balona (i nie dotyczy to tylko tego szkła). Skoro nie są w stanie doprowadzić do tego żeby ich obiektywy działały prwidłowo z Canonami to nie sprzedają szkieł z tym mocowaniem i koniec.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Kiedyś czytałem, że problemy są z tego powodu iż sigma nie ma dokumentacji technicznej bagnetu canona. Nie pamiętam dlaczego, pewno poszło o kase (jak nie wiadomo o chodzi to zawsze chodzi o kase). Nikon natomiast sprzedał taką dokumentację sigmie, stąd z nikonem działa, a z canonem jak się uda - na tyle na ile uda się zaimprowizować sigmie z bagnetem.
A to z tego, że skoro Sigma jak na ironię, nie chce działać tylko z Canonami (Tamrony też nie są specjalnie lepsze) To wina leży raczej po stronie Canona. Spekulacji na ten temat jest sporo. Np to, co napisał Grisha, że Sigma nie ma dokumentacji technicznej bagnetu Canona, albo wewnętrzny marketing, żeby więcej zarobić na własnych szkłach, bo producentów niezależnych będa rzekomo źle działać.
Może Sigma z Nikonem podpisywała jakieś umowyNo to jak? W koncu spisek, czy Sigma "nie jest w stanie"? Canon jest jednym z najbardziej liczacych się producentów dSLR'ów na świecie i Sigma ma niby zaprzestać prdukcji szkieł z bagnetem EF, tylko dlatego, że za cholere nie chcą działać?Skoro nie są w stanie doprowadzić do tego żeby ich obiektywy działały prwidłowo z Canonami to nie sprzedają szkieł z tym mocowaniem i koniec.Poza tym czasem można trafić dobrze, ale to loteria.. niemniej Sigma nieraz pokazywała, że potrafi zrobić obiektyw znacznie lepszy optycznie od Canona za podobną cenę, co czesto skłania klientów w jej strone pomimo problemów z AF.
No dajesz, pośmiejemy się razem..Bo pretensje do Canona, że nie działa dobrze z obcymi szkłami są po prostu śmieszneW takim razie jakie jest Twoje zdanie na ten temat..?
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Jakoś nie widzę winy Canona w tym, ze półtora raza droższa Sigma od C50/1,4 na fatalny AF- to znak rozpoznawczy Sigmy.
I Nikon i Canon robią sobie natomiast jaja z użytkowników cropa nie wypuszczając nowoczesnego obiektywu f=50mm. N50/1,4 od lat wygrywa rankingi na najgorszy bokeh a C50/1,4 ze swoim mikrosilnikiem i konstrukcją optyczną sprzed 60 lat wyraźnie nie nadąża. Ogniskowa 50mm na cropie przeżywa drugą młodość a tu producenci śpią. Sigmy to ja już miałem na analogu i obiecałem sobie, że to się więcej nie powtórzy - sprawa zamknięta.
Wina Canona jest oczywista - nie unowocześnił C50/1,4. To prosta sprawa, nie trzeba żadnych wynalazków - trochę więcej listków przysłony i mamy piękny bokeh, nowsze obliczenie konstrukcji i można niemal wyeliminować CA. Do tego zmiana AF na taki jak w C85/1,8. Jakiś durny marketingowiec nie wyczuł tego rynku i mamy ten pasztet... ludzie naprawiają Sigmy, klną i co tam jeszcze.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Slider nie ma sie co spinac,Kolekcjoner ma racje.
Canon nie ma ,zadnego obowiazku wspolpracy z Sigma czy Tamronem ,jesli komus z nas ta sytuacja sie nie podoba moze zawsze zmienic system.
Zupelnie inna sprawa jest ,ze my wszyscy chcielibysmy tej wspolpracyale nalezy zdac sobie sprawe ,ze celem Canona jest zarabianie kasy a nie uszczesliwianie mnie czy tam Ciebie.
Co do samej sigmy ,niestety przez spier^%76 af bylem zmuszony wybrac 50 1.4 od C :/
p.s
A mi sie znowu wydaje ,ze nie byl wcale taki durny i wyczul dosc dobrze![]()
Ostatnio edytowane przez fotobronx ; 18-01-2009 o 12:28
No chyba jednak ma obowiązek (lub powinien miec). Nieudostepnianie dokumentacji lub utrudnianie dostepu do niej konkurencji to praktyki monopolistyczne i nieuczciwa konkurencja.
PS Jesli Canon nie ma obowiazku wspolpracy, to moze uwazasz tez ze TP SA nie ma obowiazku wspolpracy z innymi operatorami telekomunikacyjnymi i może solić dowolne ceny za internet?
600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210