Strona 62 z 135 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubert01 Zobacz posta
    Sigma kalibruje szkło do body? czy jakiegoś wzorca?
    Do Twojego body, które wysyłasz z obiektywem.

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubert01 Zobacz posta
    gdyby ktoś zdecydował się na taką kalibracje i podzielił się rezultatami byłoby fajnie może warto by kupić "wadliwy" egzemplarz i potem go skalibrować Sigma kalibruje szkło do body? czy jakiegoś wzorca?
    Przeczytaj ten wątek,
    http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=590
    Podobnie myślałem. Twierdzą że kalibrują do body. Tylko dlaczego w moim przypadku po kalibracji z bliska była żyleta trafiona w punkt, a z kilkunastu metrów nawet nie mogłem znaleźć gdzie ustawiał ostrość. Może kalibracja odbywa się tylko na małej odległości? Jedno muszę przyznać że z serwisem Sigmy nie miałem żadnych problemów - paczka, kurier na koszt serwisu, 2 tyg. i aparat z powrotem. Miałem to już opanowane .

Coś już napisał Awatar Martins
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Kupiłem Sigmę 50/1.4 pod 5d i niestety zwróciłem. Z jednej strony trafiała w punkt zarówno z bliska i z daleka, choć od czasu do czasu zdarzały jej się pomyłki i to bez względu na światło i warunki. Bookeh super, generalnie ogólnie rozumiana plastyka też. Ale niestety w zakresie f=1.4 - f=2.0 było lekkie mydło, które akurat mnie przeszkadzało. Porównywałem z Canonem 50/1.4 (dzięki Arturs za pożyczenie ) w tych samych warunkach, ze statywu i okazało się, że Canon mniej mydlił w zakresie f=1.4-2.0, f=2.2 były bardzo zbliżone, a od f=2.8 mysło z Sigmy całkowicie znikało i moim zdanie osiągała przewagę w jakości obrazka, choć różnice były naprawdę minimalne.
    Ponieważ bardzo często używam f<2.0, zdecydowałem się ją zwrócić ze względu na wspomniane wyżej lekkie mydło.
    Dzisiaj pojechałem trochę szerzej po bandzie i zainwestowałem w 85/1.2 L II i... zakochałem się w tym szkle. AF póki co trafia w 100% w punkt na f=1.2, a przy tym jest ostry To po pierwszym wrażeniu po wyjęciu z pudełka i kilku strzałach w warunkach domowych (ciemny pokój, jedna żarówka w rogu, ISO 1600, f=1.2, t=1/100s.)
    www.marcinkowalczyk.com
    www.marcinkowalczyk.com/blog
    FF, Crop, parę szkiełek i dwie lampy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Martins Zobacz posta
    Kupiłem Sigmę 50/1.4 pod 5d i niestety zwróciłem. Z jednej strony trafiała w punkt zarówno z bliska i z daleka, choć od czasu do czasu zdarzały jej się pomyłki i to bez względu na światło i warunki. Bookeh super, generalnie ogólnie rozumiana plastyka też. Ale niestety w zakresie f=1.4 - f=2.0 było lekkie mydło, które akurat mnie przeszkadzało. Porównywałem z Canonem 50/1.4 (dzięki Arturs za pożyczenie ) w tych samych warunkach, ze statywu i okazało się, że Canon mniej mydlił w zakresie f=1.4-2.0, f=2.2 były bardzo zbliżone, a od f=2.8 mysło z Sigmy całkowicie znikało i moim zdanie osiągała przewagę w jakości obrazka, choć różnice były naprawdę minimalne.
    Ponieważ bardzo często używam f<2.0, zdecydowałem się ją zwrócić ze względu na wspomniane wyżej lekkie mydło.
    Dzisiaj pojechałem trochę szerzej po bandzie i zainwestowałem w 85/1.2 L II i... zakochałem się w tym szkle. AF póki co trafia w 100% w punkt na f=1.2, a przy tym jest ostry To po pierwszym wrażeniu po wyjęciu z pudełka i kilku strzałach w warunkach domowych (ciemny pokój, jedna żarówka w rogu, ISO 1600, f=1.2, t=1/100s.)
    nie wiem czy czytales test na optycznych ale wg nich to wlasnie canon do f2,8 sie kompromituje przy sigmie. Chyba ze oni dostali jakis odcackany egzemplarz do tych testow.

Natomiast lekkim offtopem gdybys mogl sie jeszcze pochwalic gdzie kupowales ta elke 85mm 1,2. Ja szukalem i nizej niz 5800pln nie znalazlem
    a tez bym je przytulil chetnie

Coś już napisał Awatar Martins
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Szkło szkłu nie równe Podejrzewam, że dwie Sigmy dałyby rożne wyniki, tak samo jak dwa Canony. Wydaje mi się, że ten swój mały prosty test przeprowadziłem w miarę miarodajnie - ta sama scena, ten sam kadr, te same ustawienia, aparat na statywie, tylko szkła zmieniane. I nie ważne, że obiektem, w który celowałem był szampon na stołku Ale i tak różnice były widoczne. Do tego testu włączyłem też 50/1.8, ale ta po pierwszym strzale na deskach była Jak będę miał więcej czasu, to wrzucę jakieś małe porównanie.
    A co do 85/1.2 L II to kupiłem ją na fakturę za 6440zł, bo i tak prędzej czy później kupiłbym, a zależało mi bardzo, żeby zrobić to jeszcze w listopadzie.
    Ostatnio edytowane przez Martins ; 09-12-2008 o 01:29
    www.marcinkowalczyk.com
    www.marcinkowalczyk.com/blog
    FF, Crop, parę szkiełek i dwie lampy

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Witam ponownie w sprawie 50-tki Sigmy , czy jest ktoś z Canonem kto używa tego szkła i jest zadowolony lub inaczej szkło spełnia Jego oczekiwania.
    Proszę o kilka informacji: jakie body , jakie zdjęcia(odległości,f/... , t...) i numer serii (wystarczy cztery pierwsze cyfry,szukam potwierdzenia plotki że od 1009... jest OK)
    Ja za "swoją" 50 S dostałem już zwrot kasy , ale teraz mam dylemat 50 1.4 Canon czy następna 50 1.4 Sigma tylko działająca z Canonem (potrzebuję tego światła a na 1.2 mnie nie stać)
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez galekeg Zobacz posta
    Witam ponownie w sprawie 50-tki Sigmy , czy jest ktoś z Canonem kto używa tego szkła i jest zadowolony lub inaczej szkło spełnia Jego oczekiwania.
    Proszę o kilka informacji: jakie body , jakie zdjęcia(odległości,f/... , t...) i numer serii (wystarczy cztery pierwsze cyfry,szukam potwierdzenia plotki że od 1009... jest OK)
    Ja za "swoją" 50 S dostałem już zwrot kasy , ale teraz mam dylemat 50 1.4 Canon czy następna 50 1.4 Sigma tylko działająca z Canonem (potrzebuję tego światła a na 1.2 mnie nie stać)

1001171 - numer mojej
    kupiłem chyba jako jeden z pierwszych na tym forum i w tym wątku
    kupiłem w ciemno i nie narzekam
    na początku wątku masz jakieś moje refleksje i chyba fotki też
    body 5D i 30D
    50 mm canona 1,4 też mam
    został dla żony która woli tamto szkiełko, ja mogę w torbie nic nie mieć idąc do roboty ale sigma musi być : )

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

1001171 - numer mojej
    kupiłem chyba jako jeden z pierwszych na tym forum i w tym wątku
    kupiłem w ciemno i nie narzekam
    na początku wątku masz jakieś moje refleksje i chyba fotki też
    body 5D i 30D
    Refleksje znalazłem fot niestety nie , gdyby to nie sprawiło dużego problemu to poproszę trzy , cztery fotki z odległości ok. 6m przy f/1.4 czas ok.1/160-1/200 Fotki w odstępie czasu 1 do 2 sekund po sobie warunek w miarę poprawnego oświetlenia dla takich ustawień.
    Z góry dziękuję.

Początki nałogu

Domyślnie

sprawiłoby, bo zwyczajnie na nic nie mam czasu
    puść maila na priv to ci wyślę w wolnej chwili coś z tego co mam w kompie

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Miałem to szkło i też zostało mi kilka fajnych zdjęć , natomiast szukam potwierdzenia że to szkło może mieć dobrze działający AF i jest powtarzalne na małych dystansach jak i powyżej 5m. Mniejsza o foty wystarczy że z czystym sumieniem napiszesz że masz właśnie takie szkło.

Strona 62 z 135 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów