Cytat Zamieszczone przez Martins Zobacz posta
Kupiłem Sigmę 50/1.4 pod 5d i niestety zwróciłem. Z jednej strony trafiała w punkt zarówno z bliska i z daleka, choć od czasu do czasu zdarzały jej się pomyłki i to bez względu na światło i warunki. Bookeh super, generalnie ogólnie rozumiana plastyka też. Ale niestety w zakresie f=1.4 - f=2.0 było lekkie mydło, które akurat mnie przeszkadzało. Porównywałem z Canonem 50/1.4 (dzięki Arturs za pożyczenie ) w tych samych warunkach, ze statywu i okazało się, że Canon mniej mydlił w zakresie f=1.4-2.0, f=2.2 były bardzo zbliżone, a od f=2.8 mysło z Sigmy całkowicie znikało i moim zdanie osiągała przewagę w jakości obrazka, choć różnice były naprawdę minimalne.
Ponieważ bardzo często używam f<2.0, zdecydowałem się ją zwrócić ze względu na wspomniane wyżej lekkie mydło.
Dzisiaj pojechałem trochę szerzej po bandzie i zainwestowałem w 85/1.2 L II i... zakochałem się w tym szkle. AF póki co trafia w 100% w punkt na f=1.2, a przy tym jest ostry To po pierwszym wrażeniu po wyjęciu z pudełka i kilku strzałach w warunkach domowych (ciemny pokój, jedna żarówka w rogu, ISO 1600, f=1.2, t=1/100s.)
nie wiem czy czytales test na optycznych ale wg nich to wlasnie canon do f2,8 sie kompromituje przy sigmie. Chyba ze oni dostali jakis odcackany egzemplarz do tych testow.

Natomiast lekkim offtopem gdybys mogl sie jeszcze pochwalic gdzie kupowales ta elke 85mm 1,2. Ja szukalem i nizej niz 5800pln nie znalazlem
a tez bym je przytulil chetnie