A moze ktos z posiadaczy 50D ma to szklo? Regulacja AF w body powinna wyeliminowac problemy. Czy sie myle?
A moze ktos z posiadaczy 50D ma to szklo? Regulacja AF w body powinna wyeliminowac problemy. Czy sie myle?
Camera Obscura
Czyli wg. twojego rozumowania sigma ma problem z AF bo kosztuje 1500zł a nie 3500zł.. No Ciekawa teoria. To może jak MMM w SPC położy na blat 3500zł to nagle zacznie mu sigma trafiać idealnie w punkt... Ja bym spróbował
Gdyby ludzie wypowiadający się tutaj i potencjalni użytkownicy tego obiektywu mieli tyle pieniędzy i nadal widzieli sens kupowania Lki to by na pewno nikt nie kombinował. Natomiast jak widzisz, realia są inne i takie spłycanie tematu do poziomu "tanio to musi być do d***" powiewa mi onanizmem sprzętowym... 50 1.8 kosztuje 300zł to wg. tej teorii nie ma prawa robić zdjęć, a robi całkiem dobre.
Jeśli z 50D ten obiektyw działa jak z 5D to regulacja nic nie pomoże. Nic nie wyregulujesz jeśli np. z bliska obiektyw robi BF a z daleka jest dobrze (lub odwrotnie).
Co do ceny za 50L to płaci się za ładną obudowę z czerwonym kółkiem i napis Canon. Optycznie eLka jest przyzwoita (ale gorsza od Sigmy). AF w eLce z pewnością nie kosztuje 2000zł :-)
Pod koniec tygodnia będę miał okazję podpiąć trochę szkieł sigmy do jedynek więc sprawdzę i tę stałkę, bo nie ukrywam, że była ona gdzieś w zasięgu moich zainteresowań ze względu na używalne 1,4. Wielka szkoda, że sigma nie opracowała 35mm po pełną klatę. Po udanej 35mm cropowej nieźle by tym szkłem zamieszała. Biorę oczywiście pod uwagę cenę, ale pamiętam też jakie są koszty zakupu analogicznej eli. Więc - rozmarzę się- gdyby tak sigma wypuściła solidną 35tkę 1,4 za te dajmy na to 1800-2000 to byłoby coś...![]()