Strona 51 z 135 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    .... Nie zapomnij również że trzeba także wysłać body.
    ...
    Mam rozumieć, że body służy tylko jako wzorzec (??) Jesli by zamierzali regulować AF sigmy za pomoca regulacji AF w body to można podziekować za taką usługe. Może sie zdarzyć, ze po powrocie inne szkła nie bedą trafiać i zabawa zacznie się od nowa tylko na większą skale

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Mam rozumieć, że body służy tylko jako wzorzec (??) Jesli by zamierzali regulować AF sigmy za pomoca regulacji AF w body to można podziekować za taką usługe.
    ktos juz kiedys napisal, ze AF w body nie ruszaja. reguluja szkielko pod przyslane body.

Domyślnie

A czy ci, którzy mają w miarę poprawnie działający AF mogliby wymieni gdzie swoje egzemplarze dokładnie kupili? Z góry jestem bardzo wdzięczny

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No dobra, mam następny egzemplarz tego obiektywu. Poprosiłem dystrybutora o wybranie dla mnie dobrze trafiającej sztuki i dzisiaj przyszła do mnie paczka.
    I co? I jednak lipa :-)
    Jest zdecydowanie lepiej niż w tym pierwszym egzemplarzu, który kupiłem jednak dalej AF nie działa wg mnie jak należy.
    Ten poprzedni jakoś tam trafiał z bliska z tendencjami do FF, natomiast z daleka zawsze robił FF. Ten, który dzisiaj dostałem ma tendencje do robienia FF cały czas, z odchyłkami na BF przy większych odległościach. Na upartego jak się zrobi ze 3 klatki to potrafi na jednej trafić idealnie. Te nietrafione jednak są zawsze gdzieś bardzo blisko celu, nie ma takich gigantycznych przestrzałów jak w tym pierwszym egzemplarzu.
    Ciekawe jest to ciągłe chrobotanie mechanizmu AF kiedy się kilkakrotnie ustawia ostrość na nieruchomy obiekt. Widać w wizjerze że coś tam się z punktem ostrości minimalnie zmienia, jednak po obejrzeniu kilku klatek mam wrażenie że mimo wszystko ostrość zostaje w tym samym miejscu.
    Nie wiem co z tym fantem zrobić, obiektyw mogę w ciągu 10 dni oddać.

EDIT:

Z odległości 5 metrów próbowałem trafić w napis "SIGMA" na pudełku od tego obiektywu. Światło to 3 żarówki pokojowe. Na 4 strzały z Sigmy 3 mają BF pół metra, jedno idealnie w punkt. Zapiąłem dla porównania C85/1.8. Trzy strzały i trzy 100% w punkt, AF też działa znacznie szybciej. Eh...... :/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Bawię się dalej. Następne 4 strzały z Sigmy w ten sam cel. 3 idealnie w punkt, jeden BF pół metra :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Na pocieszenie mogę tylko dodać że widać że Sigma na f/1.4 jest wyraźnie ostrzejsza niż C85/1.8 na f/1.8 i ma mniejsze CA :]
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 10-10-2008 o 00:39 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

A manualnie na beep tez nie trafia?

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    A manualnie na beep tez nie trafia?
    Z moja Sigmą jest własnie taki dziwny objaw, że o ile w trybie AF ma leciutkiego FF (Nie takiego jak opisuje MMM ( 0,5m ) - jest widoczny tylko na 1,4 - płaszczyzna ostrości jest na końcu przedziłu GO co niewatpliwie jest irytujące ) to przy trybie MF FF jest sporo większy i to juz przy prawie wszystkich przysłonach do ~2,5. Oczywiście przypadkowe przestrzały ruchomych obiektów również sie zdarzają ale trudno o to winić tylko obiektyw
    Aktualnie z powodu wyjazdu nie moge jej wysłac na kalibracje ( bo musi jechac razem z body ) ale grudniu odsyłam ją do serwisu na regulacje . Mam nadzieje że wróci żyleta gdyz poz tym nieszcesnym focusem szkło jest fantastyczne

Z drugiej strony nie moge zrozumieć, ze tak trudno jest zrobić poprawnie dziłający mechanizm dla tej ogniskowej i tyczy sie to nie tylko owej Sigmy co i topowego modelu Canona 1,2 ( patrząc na testy które niedawno zaprezentował Cichy)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dokładnie. Znaleźć Sigmę z dobrym AF to podejrzewam jest taka sama trudność, jak znaleźć 50L. Ja chcę lepsze szkło, ale zostanę chyba przy 50 USM.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

i powiedzcie mi ze odpowiedniki sigmy sa lepsze od canonow.........taaaaaa
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    i powiedzcie mi ze odpowiedniki sigmy sa lepsze od canonow.........taaaaaa
    Jeżeli chodzi o AF to żaden zamiennik z mocowaniem do Canona sobie za dobrze nie radzi. A Sigma HSM to jest precyzja dużo gorsza niż micro-usm Canona.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wyczułem już jak działa ten AF.
    Z bliska 100% fot z front focusem. Z ponad metra jest loteria, jedno na 3-4 trafione idealnie, pozostałe gdzieś za lub przed, chociaż raczej blisko. Po przymknięciu do f/2.8 to nawet da się używać ;]
    Szkło wraca do sklepu.

Strona 51 z 135 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów