A czy ci, którzy mają w miarę poprawnie działający AF mogliby wymieni gdzie swoje egzemplarze dokładnie kupili? Z góry jestem bardzo wdzięczny![]()
No dobra, mam następny egzemplarz tego obiektywu. Poprosiłem dystrybutora o wybranie dla mnie dobrze trafiającej sztuki i dzisiaj przyszła do mnie paczka.
I co? I jednak lipa :-)
Jest zdecydowanie lepiej niż w tym pierwszym egzemplarzu, który kupiłem jednak dalej AF nie działa wg mnie jak należy.
Ten poprzedni jakoś tam trafiał z bliska z tendencjami do FF, natomiast z daleka zawsze robił FF. Ten, który dzisiaj dostałem ma tendencje do robienia FF cały czas, z odchyłkami na BF przy większych odległościach. Na upartego jak się zrobi ze 3 klatki to potrafi na jednej trafić idealnie. Te nietrafione jednak są zawsze gdzieś bardzo blisko celu, nie ma takich gigantycznych przestrzałów jak w tym pierwszym egzemplarzu.
Ciekawe jest to ciągłe chrobotanie mechanizmu AF kiedy się kilkakrotnie ustawia ostrość na nieruchomy obiekt. Widać w wizjerze że coś tam się z punktem ostrości minimalnie zmienia, jednak po obejrzeniu kilku klatek mam wrażenie że mimo wszystko ostrość zostaje w tym samym miejscu.
Nie wiem co z tym fantem zrobić, obiektyw mogę w ciągu 10 dni oddać.
EDIT:
Z odległości 5 metrów próbowałem trafić w napis "SIGMA" na pudełku od tego obiektywu. Światło to 3 żarówki pokojowe. Na 4 strzały z Sigmy 3 mają BF pół metra, jedno idealnie w punkt. Zapiąłem dla porównania C85/1.8. Trzy strzały i trzy 100% w punkt, AF też działa znacznie szybciej. Eh...... :/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Bawię się dalej. Następne 4 strzały z Sigmy w ten sam cel. 3 idealnie w punkt, jeden BF pół metra :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Na pocieszenie mogę tylko dodać że widać że Sigma na f/1.4 jest wyraźnie ostrzejsza niż C85/1.8 na f/1.8 i ma mniejsze CA :]
Ostatnio edytowane przez MMM ; 10-10-2008 o 00:39 Powód: Automerged Doublepost
Z moja Sigmą jest własnie taki dziwny objaw, że o ile w trybie AF ma leciutkiego FF (Nie takiego jak opisuje MMM ( 0,5m) - jest widoczny tylko na 1,4 - płaszczyzna ostrości jest na końcu przedziłu GO co niewatpliwie jest irytujące ) to przy trybie MF FF jest sporo większy i to juz przy prawie wszystkich przysłonach do ~2,5. Oczywiście przypadkowe przestrzały ruchomych obiektów również sie zdarzają ale trudno o to winić tylko obiektyw
![]()
Aktualnie z powodu wyjazdu nie moge jej wysłac na kalibracje ( bo musi jechac razem z body ) ale grudniu odsyłam ją do serwisu na regulacje . Mam nadzieje że wróci żyleta gdyz poz tym nieszcesnym focusem szkło jest fantastyczne![]()
Z drugiej strony nie moge zrozumieć, ze tak trudno jest zrobić poprawnie dziłający mechanizm dla tej ogniskowej i tyczy sie to nie tylko owej Sigmy co i topowego modelu Canona 1,2 ( patrząc na testy które niedawno zaprezentował Cichy)
Dokładnie. Znaleźć Sigmę z dobrym AF to podejrzewam jest taka sama trudność, jak znaleźć 50L. Ja chcę lepsze szkło, ale zostanę chyba przy 50 USM.
O obiektywach wiem prawie wszystko
i powiedzcie mi ze odpowiedniki sigmy sa lepsze od canonow.........taaaaaa
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Wyczułem już jak działa ten AF.
Z bliska 100% fot z front focusem. Z ponad metra jest loteria, jedno na 3-4 trafione idealnie, pozostałe gdzieś za lub przed, chociaż raczej blisko. Po przymknięciu do f/2.8 to nawet da się używać ;]
Szkło wraca do sklepu.