Strona 50 z 135 PierwszyPierwszy ... 40484950515260100 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

To wszystki przez tego Nikona

Ale na serio to widać że rozrzut jest dość duży, tak na oko ze 20 cm, na pierwszym ostrość jest na zielonym rękawie a na drugim już na pudełku. Jakby mi obiektyw podczas tych najwazniejszych kilkunastu sekund gdy młoda para wychodzi z kościoła, spłatał taki figiel to chyba bym się tak spienił że szok.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Myślę że ten wątek mozna podsumować tak: czekamy na Sigma 50/1.4 II :-D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No ja sobie daruję to szkiełko, a miałem ochotę.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-09-2008 o 00:40
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Oba z tego samego S50. zrobione 1s po sobie (wszystko w exifie). tutaj przyklad ale wlasnie znamienny - niepowtarzalnosc
    Tylko, że jedno zdjęcie wykonałeś na czasie 1/125s, a drugie na 1/160s. Jeśli testujemy coś to zachowajmy ekspozycję. Tak To ja mogę sobie i moją Sigmę 70-300 w ramki oprawić bo jest idealna ... ze statywu i przy f/8.0 i czasie 1/400s.

Jeśli chodzi o sigmę, to niestety opinie o niej nie są za dobre. Testy tutaj pokazują, że jest różnie z nią. Ja mam bardzo duży dystans do Sigm, ale tą byłem zainteresowany, z powodu beznadziejności w wielu kwestiach 50/1.4 USM Canona:
    - tubus, nie tyko sam fakt, że jest i drażni, ale to o czym pisał himi, trzeba go osłaniać
    - micro-usm - może nie potrzebuje szybkości AF rzędu 1D MKIII i szybkości rzędu RingUSM, ale to micro-usm jest jak dla mnie za wolne. Nie mogę żyć w stresie, ze czegoś nie uchwycę, bo micro-usm się za przeproszeniem spierdzi i nie zdąży.
    - delikatne wykonanie,
    - no i komplikacje z padającym silniczkiem, który trzeba wymieniać. Z tego co czytałem gdzieś (chyba nie w tym wątku) himi wymieniał swój obiektyw Canona 3 razy (no ja bym się załamał). Dlatego szukałem alternatywy.

Najgorsze moim zdaniem w tym wszystkim jest to, że nawet wykosztowanie się na 50/1.2 L może przynieść rozczarowanie, ponieważ opinie też są różne. I tak można w kółko się kręcić. Ale nie mamy zbyt dużego wyboru w szkłach o ogniskowej 50mm. Nad tym Canon mógłby pomyśleć.

Ponadto wiele osób zastanawiało się w wątku poświęconym 5D MKII czy szkła Canona wytrzymają i jak się spiszą pod 21mln matrycą? Pytanie, jak w tym wypadku wypadnie Sigma.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie wiem czy to było, test Sigmy vs Canon 50/1.4
    http://www.pbase.com/lightrules/50f14ex

Dokładnie to odpowiada moim doświadczeniom z oboma obiektywami. Sigma lepsza w ostrości, kontraście, kolorze, bokeh, CA i winietowaniu. Do szczęścia brakuje tylko działającego AF

Uzależniony

Domyślnie

5D MKII już jest - trzeba by z nim przetestować tę Sigmę. Już jakiś czas temu prorokowałem zestaw marzeń Kto będzie pierwszy?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    5D MKII już jest - trzeba by z nim przetestować tę Sigmę.
    Do kręcenia filmów powinna być OK

Pełne uzależnienie

Domyślnie

OK, powiedzmy zamawiam Sigmę. AF okazuje się nie bardzo. Co dalej? Czy serwis Sigmy wyreguluje go tak że będzie trafiał? Sigma się deklaruje, że reguluje.
    Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie?

Czy można taką Sigmę doprowadzić do ładu, że zacznie dobrze współpracować z moim egzemplarzem body (5D)?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    OK, powiedzmy zamawiam Sigmę. AF okazuje się nie bardzo. Co dalej? Czy serwis Sigmy wyreguluje go tak że będzie trafiał? Sigma się deklaruje, że reguluje.
    Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie?

Czy można taką Sigmę doprowadzić do ładu, że zacznie dobrze współpracować z moim egzemplarzem body (5D)?
    Na to nikt Tobie nie odpowie. Jednym wyregulowali a drudzy twierdzą że dalej nie działa tak jak powinno. Przynajmniej takie opinie były o 30/1.4. W tym szkle zapewne będzie podobnie. Nie zapomnij również że trzeba także wysłać body.
    Lepszym sposobem będzie odwiedzenie sklepu gdzie mają więcej niż jeden egzemplarz i przetestowanie na miejscu.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Lepszym sposobem będzie odwiedzenie sklepu gdzie mają więcej niż jeden egzemplarz i przetestowanie na miejscu.
    Lub kupno wysyłkowo i ewentualny zwrot w ciągu 10 dni, oczywiście w stanie nienaruszonym.

Strona 50 z 135 PierwszyPierwszy ... 40484950515260100 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów