Strona 42 z 135 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zrobiłem dziś analogiczne zdjęcia swoją 50 USM (5d, jpg prosto z puszki, picture style Standard) i mogę stwiedzić, że te powyższe zdjęcie z Sigmy to dramat. I na dodatek ten żółty sigmowski zafarb... Ale dziwne to, bo pierwsze sample w sieci wyglądały obiecująco.

Canon 1.4

http://img230.imageshack.us/img230/9181/img6411kg0.jpg

Canon 2.0

http://img230.imageshack.us/img230/5756/img6412vi6.jpg
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony

Domyślnie

Cichy - lepiej nie rób takich testów bo zaraz Cię zmieszają z błotem z zarzutami o krecią robotę, krętactwo i brak umiejętności fotograficznych

Miałem się w tym wątku nie udzielać ale pozwolę sobie na drobne podsumowanie.
    Jakoś mimo wielkich krzyków w obronie Sigmy do tej pory nie widzę tych zapowiadanych testów kładących na kolana tego kiepskiego Canona 1.4.

Jedyne co widzę to dramatyczny rozjazd jakościowy niemalże wszystkich szkieł , zwłaszcza na 5D.
    Mało tego zauważyłem większe problemy na kolejnych egzemplarzach. Mianowicie w sytuacji kiedy znajdę poprawnie działający egz. w dobrym świetle dziennym, to już w gorszych warunkach, półmroku obraz na 1.4 to jakiś dramat - ani FF, ani BF - po prosty mydło.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No i to tylko potwierdza że Canon 50/1.4 przy pełnym otworze to mydło straszne i nie ma żadnego polotu do Sigmy 50/1.4. Wystarczy zrobić jeszcze zdjęcie pod światło i już Canon tylko leży i kwiczy....

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Do twojego zestawu 85 canona będzie idealna.
    Trochę offtopic ale ... Canon w ogóle ma jakiś dziwny focus (przynajmniej moj 40d z 85 dziwnie wspolpracuję, no chyba ze ja jestem problemem). Co do 85/1.8 to można zapomnieć o fotografowaniu kontrastowych scen z jasnymi fragmentami bo będziesz miał niebiesko i fioletowo na bardziej otwartej przesłonie.
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No ja niestety nie mam możliwości porównać tych szkieł bezpośrednio, ale z tego co widziałem do tej pory to Sigma nie jest rewelacją. No chyba, że ktoś wrzuci puszkę Tyskiego na 1.4 z innego egzemplarza Sigmy, bo ten parę postów wyżej jest mglisty jak Latający Holender

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Reasumując wrażenia plenerowe w stosunku do canona 1,4 ( porównanie z pamięci bo szkła aktualnie nie mam) :

-Ostrość na 1,4 wg mnie lekki plus dla sigmy ( 1,6 1,8 tu już sigma sporo lepiej ) 2,0 i wzwyż jeden pies

-Kolory aberracje kontrast ( 1,4-2,0 canon odpada ) 2,0 i więcej jest już podobnie choć dalej byłbym za sigmą

Pod światło sigma tez wygrywa

Precyzja i działanie AF ( wg mnie w stosunku do canona 1,4 różnicy nie ma. Wersji 1,2 z USM nie miałem ale na pewno jest szybciej. Z dokładnością to już nie byłbym taki pewny bo zdarzają sie opinie ( również na tym forum ) ze jak ma sie powtarzalnego FF to trzeba sie cieszyć bo przynajmniej można sie nauczyć gdzie celować ) Porównując to szkło (pod względem AF) z Canonem 35L 1,4 oczywiście nasza ulubiona elunia rozkłada sigme na łopatki

Solidność wykonania i rozwiązanie konstrukcyjne tu już niestety nawet nie ma co porównywać z C 1,4. Sigma deklasuje rywala ( nie wolno oczywiście zapominać o tym, że sigma to nowoczesne szkło a C 1,4 był produkowany wtedy gdy sigma jako producent chyba w ogóle jeszcze nie istniała )
    C 1,2L na pewno wygrywa ale stosunek cen jest w tym przypadku druzgocący.

Ja osobiście Sigmy 1,4 na Canona 1,4 bym nie zamienił za żadne skarby. Na 1,2 chyba tez nie bo w tym przypadku stosunek jakości do ceny jest bardzo mało korzystny.

Poniżej kilka przykładów zdjęć. Proszę pamiętać że twarz dziecka to nie najlepsze miejsce do oceniania ostrości ( lepiej patrzeć na fragmenty ubrań . Tak jak pisałem moja sztuka ma leki FF widoczny w zasadzie tylko na 1,4. Mnie osobiście on nie przeszkadza bo jego skala jest ciężka do zauważenia w realnych sytuacjach zdjęciowych.

Zdjecia oczywiście bez obróbki wszytkie dane w exif'ach:
    f:2,2
    f:1,8
    f:1,8
    f:1,4
    f:1,4
    f:1,4 AC
    f:1,6
    f:1,6
    f:2,0 pod światło
    f: 1,4 pod ostre światło
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Zrobiłem dziś analogiczne zdjęcia swoją 50 USM (5d, jpg prosto z puszki, picture style Standard) i mogę stwiedzić, że te powyższe zdjęcie z Sigmy to dramat. I na dodatek ten żółty sigmowski zafarb... Ale dziwne to, bo pierwsze sample w sieci wyglądały obiecująco.
    Ja swoje tyskie robiłem przy swietle żarowym bez wyrównywania WB wiec sprawa zafarbu jest bardzo dyskusyjna
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 25-08-2008 o 11:38 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

A no nie, teraz to mi sie podoba.
    http://www.netpark.pl/~pawel/public/...r/IMG_8174.JPG - albo mi sie wydaje albo jest efekt 3d ?
    Ostatnio edytowane przez ArturBonoVox ; 25-08-2008 o 12:28

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zapodaj jeszcze Tyskie z dobrze złapanym AF

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Zapodaj jeszcze Tyskie z dobrze złapanym AF
    Musze uzupełnić rezerwuar po weekendzie ale ok postaram sie coś pstryknąć jutro rano przy dziennym świetle

Strona 42 z 135 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów