Strona 30 z 135 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080130 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jceel Zobacz posta
    Każdy wie, że Canon jest lepszy od Sigmy, a złote kable do sprzętu audio są lepsze od srebrnych.
    To nie tak. Z sigmami były już nie raz i nie dwa problemy po podpięciu do Canona. I stąd część osób jest przewrażliwiona. Jeśli kupisz jakieś nawet fajne szkiełko po czym zmienisz korpus i wyskakuje ci Error to następnym razem będziesz dzielił włos na czworo. Ja tak miałem stąd moja bardzo duża nieufność do tej firmy. Niestety.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-net Zobacz posta
    Nic takiego nie napisałem. Wyrażasz swoją subiektywną opinię na podstawie sparowania 1 korpusu i 1 sztuki obiektywu. Dlatego ta opinia będzie zawsze subiektywna. Cieszę się, że jesteś zadowolony ze szkieł Canona jakie posiadasz, cieszę się, że Cię na nie stać i działasz na nich kreatywnie.
    W tym konkretnym przypadku to szkło Sigmy jest droższe... Nie porównujesz go chyba do 50mm f/1.2 L?

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To nie tak. Z sigmami były już nie raz i nie dwa problemy po podpięciu do Canona. I stąd część osób jest przewrażliwiona. Jeśli kupisz jakieś nawet fajne szkiełko po czym zmienisz korpus i wyskakuje ci Error to następnym razem będziesz dzielił włos na czworo. Ja tak miałem stąd moja bardzo duża nieufność do tej firmy. Niestety.

Niestety ale w tym przypadku jedyna firma która zasługuje na nieufność to F...... Canon

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    W tym konkretnym przypadku to szkło Sigmy jest droższe... Nie porównujesz go chyba do 50mm f/1.2 L?
    Wiele osób porównuje własnie te dwa szkła licząc na to że sigma wypuści obiektyw który uchroni ich od wydawania worka kasy na 50 1,2 ( Gdyby nie ten AF to wg mnie konkurencja była by ostra )

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Niestety ale w tym przypadku jedyna firma która zasługuje na nieufność to F...... Canon
    (....)
    Ja akurat ze szkłami Canona nie miałem żadnych problemów .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Sigma z USM w cenie 1500 byłaby nie do pobicia. 1/3EV różnicy to naprawdę niewiele, tym bardziej że przy f/1.2 Canon jest miękki a we wspólnym zakresie Sigma lepsza.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Sigma z USM w cenie 1500 byłaby nie do pobicia. 1/3EV różnicy to naprawdę niewiele, tym bardziej że przy f/1.2 Canon jest miękki a we wspólnym zakresie Sigma lepsza.
    Ja tez poprosze taka Sigme :-)
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Dziś miałem okazje bawic się ta 50’tka i na szybko porownac ja do 50’tki Canona 1.4 ... o dziwo nie miałem najmniejszych problemow przy ostrzeniu na 1.4 na odległe obiekty (ok. 5-8 metrów) za to z bliska Canon był zdecydowanie lepszy... ponizej pelne kadry i wycinki ze srodka:

Canon

Sigma

A tu sigma na wiekszej odległości przy 1.4

raw’y mogę zainteresowanym wyslac @ .. wkrotce będę miał kolejny egzemplarz – może będzie lepiej :-)

ps. zdjecia robione ze statywu :-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 09-08-2008 o 11:55

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

Sigma 50/1.4 i Canon 40D , dobrana para ?
    DAS APARAT

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Wydaje sie jednak, ze nie chodzi tu o USM. Czy ktos sprawdzil, czy bledy FF/BF wystepuja rowniez przy manualnym trybie z potwierdzeniem ostrosci? Chodzi raczej o to, ze body z takim obiektywem potwierdza ostrosc tam gdzie jej nie ma. Wtedy motorek nie ma nic do rzeczy.

Dlaczego tak jest? Trzeba zapytac Canona. Z systemem cyfrowym mozna nawet tak zrobic, ze bledy sa wprowadzane przez body kiedy obiektyw jest rozpoznany jako obcy. Canon ma sklonnosc do roznych numerow, np. chipy w drukarkach, ktore licza krople tuszu i wylaczaja drukarke (dla dobra uzytkownika oczywiscie) kiedy przekroczy pojemnosc odbiornika zuzytego tuszu.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Wydaje sie jednak, ze nie chodzi tu o USM. Czy ktos sprawdzil, czy bledy FF/BF wystepuja rowniez przy manualnym trybie z potwierdzeniem ostrosci? Chodzi raczej o to, ze body z takim obiektywem potwierdza ostrosc tam gdzie jej nie ma. Wtedy motorek nie ma nic do rzeczy.

Dlaczego tak jest? Trzeba zapytac Canona. Z systemem cyfrowym mozna nawet tak zrobic, ze bledy sa wprowadzane przez body kiedy obiektyw jest rozpoznany jako obcy. Canon ma sklonnosc do roznych numerow, np. chipy w drukarkach, ktore licza krople tuszu i wylaczaja drukarke (dla dobra uzytkownika oczywiscie) kiedy przekroczy pojemnosc odbiornika zuzytego tuszu.
    Aparat ustawiony na statywie i wycelowany w nieruchomy, płaski i prostopadły do osi optycznej obiekt ustawiał ostrość do każdego zdjęcia od nowa (!), więc raczej wniosek jest taki że soft aparatu uważał że ostrości nie ma.
    Widać też było że Sigma udaje jakiś obiektyw Canona po tym że DPP pozwalało korygować wady optyczne w RAWach. Przecież ta opcja nie jest dostępna kiedy DPP nie rozpozna obiektywu jako konkretnego modelu dla którego ma wprowadzone jakie korekcje należy zrobić np. dystorsji, CA i winietowania a lista dostępnych obiektywów znajduje się w instrukcji od programu i nie ma tam Sigmy :-)

Strona 30 z 135 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080130 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów