A może trzeba poczekać na następcę piątki i wtedy to szkło będzie już się zupełnie inaczej sprawować?
Podobne były opinie dot 30mm 1,4 na 20D - po przesiadce na 40D ludzie pisali że AF wreszcie działa tak jak powinien. Z 50-tką wydaje się być podobnie - ludzie z 40D nie narzekają.
Być może wina leży po części po stronie body a po części po stronie szkła.
Ostatnio edytowane przez Sober ; 08-08-2008 o 12:21
Jeszcze trochę i się dowiemy że jak coś źle działa z obiektywami Sigmy to znaczy że jest fatalne i niedorobione.
Wszystkie obiektywy, które posiadam mają pełny USM. Fotografuję 5D, wcześniej 30D i nie jestem sobie w stanie przypomnieć kiedy miałem zdjęcie z nietrafionym focusem w trybie 'oneshot', chyba tylko wtedy gdy oświetleniem są świeczki.
Nie zakładam że Sigma nie potrafi zrobić obiektywu z dobrym AFem, ale mnie interesuje to jak ten obiektyw działa razem z moją puszką, a nie z D60 czy z SD14. Możliwe że Canon specjalnie coś namieszał żeby obiektywy Sigmy tak źle współpracowały ale mnie nie interesuje jakie
są problemy między Sigmą a Canonem ale to jak z moim korpusem ten obiektyw działa.
Nic takiego nie napisałem. Wyrażasz swoją subiektywną opinię na podstawie sparowania 1 korpusu i 1 sztuki obiektywu. Dlatego ta opinia będzie zawsze subiektywna. Cieszę się, że jesteś zadowolony ze szkieł Canona jakie posiadasz, cieszę się, że Cię na nie stać i działasz na nich kreatywnie. Na świecie są jednak inni ludzie, którzy chcą kupić dobrej jakości obiektyw lub skompletować zestaw np. za mniejsze pieniądze i mają wybór. Wylewając żale na tę jedną nieszczęsną sztukę obiektywu którą posiadałeś/posiadasz czepiasz się każdej mojej wypowiedzi, kompletnie bezzasadnie i nie na temat.
To co możesz powiedzieć o swojej przygodzie z Sigmą - "kupiłem jeden obiektyw, jestem niezadowolony, oddaję. Kolega na forum ma podobne spostrzeżenia. Więc może to być większy problem. Ze szkłami Canona nie mam problemów, są świetne i te polecam." Takie są wnioski, reszta to tylko fantazja i gdybanie...
Towers sprawdzal 2 szt. z 1Ds III i tez lipa wiec nie sadze ze to kwestia ukladu AF. Wadliwe partie? hmm ... nie wiem jak sigma rozsyla partie po swiecie ( czy np jedna partia do eu druga do US itd ), ale ludzie nie tylko w PL maja z tym szklem problem. Cos jest na rzeczy ale zadna prawidlowosc z tego sie nie wylania. Na razie wychodzi ze to totalna loteria. Pozostaje czekac i obserwowac ..
Dokładnie, na razie poszło tego mało w rynek polski. Polska dostała na końcu więc nie wykluczam, że w międzyczasie coś poprawili względem tego co poszło do DE czy USA. Ale to gdybanie. Trzeba poczekać 2-3 miesiące i się okaże. Dziś u mnie poszła kolejna sztuka, zapytam klienta za kilka dni jak mu to pracuje.
Ale ja bardzo chętnie kupię obiektyw Sigmy, byle tylko dobrze działał. Akurat ogniskowa 50mm jest dosyć rzadko przeze mnie używana i po rozczarowaniu C50/1.4 pomyślałem że zamiast wywalać kasę na 50L kupię sobie tańszą Sigmę 50/1.4.
Z niecierpliwością czekam na potwierdzone informacje że źle działający AF w S50/1.4 to tylko wpadka przy pierwszych seriach tego obiektywu.
Każdy wie, że Canon jest lepszy od Sigmy, a złote kable do sprzętu audio są lepsze od srebrnych.![]()
EN57D DIGITAL.