Strona 28 z 135 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

Hehe, nie kazdy jest bystry/madry jak Polak ;P Wiec AF nie musi dzialac celnie ;P -> tyle polzartem

Co do samego szkla - czy ktos widzial kiedys, aby porzadnie wykonanych szklach pisano wiecej niz o tych wadliwych?...
    Przeciez ta zasada dotyczy praktycznie wszystkiego Zgodnie z prawidlami marketingu niezadowolony klient zrobi 10x wiecej szumu niz klient zadowolony

Z punktu widzenia firmy (producenta) - skoro jest tak dobrze, to dlaczego jest tak zle? Czyli brak reklamacji to notabene zly sygnal
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max78 Zobacz posta
    Co do samego szkla - czy ktos widzial kiedys, aby porzadnie wykonanych szklach pisano wiecej niz o tych wadliwych?...
    Zwykle na dobrze wykonane szkła niewielu stać

Przeciez ta zasada dotyczy praktycznie wszystkiego Zgodnie z prawidlami marketingu niezadowolony klient zrobi 10x wiecej szumu niz klient zadowolony
    Święte słowa. Inna sprawa czy klient niezadowolony bo się nie zna, oczekuje jakości z półki wyżej za mniejsze niewspółmiernie pieniądze, czy się nakręcił na jakimś forum i szuka dziury w całym albo po prostu boi się, lub cierpi na manię prześladowczą - sprzedawca mnie oszukał!

Z punktu widzenia firmy (producenta) - skoro jest tak dobrze, to dlaczego jest tak zle? Czyli brak reklamacji to notabene zly sygnal
    Serwis ilość obiektywów wracających lub do kalibracji określa w promilach, dlatego w/g producenta problem ma znaczenie marginalne. Ja widziałem u mnie już wiele akcji pod tytułem liczenie atomów na tablicach testowych w 5 egzemplarzach, ludzie potrafili "znajdować BF" w 50/1.2 czy 85/1.2. Z autopsji wiem, że nieostrość się zdarza, może w Sigmie i Tamronie częściej niż L-kach Canona (choć tych sprzedaję mniej niż optyki alternatywnej, tańszej). Dlatego zwykle mam po kilka sztuk z danego szkiełka, do wyboru. Na koniec pewna refleksja, mam starego EOSA D60, z którym KAŻDY obiektyw, nawet największy badziew który poległ BFem na 5D ostrzy idealnie.
    Wniosek? Może sigma w konstrukcji zatrzymała się na technologii z tamtych lat i mają problem z dostosowaniem się do najnowszych aparatów z jakiś względów, inna sprawa jest też taka, że problem wydaje się być ogromny bo 100 osób w tym roku o tym napisało w internecie w Polsce. Nikt jednak nie patrzy na to, że 100 obiektywów sprzedaje się w Polsce w przeciągu 1 dnia jeśli chodzi o Sigmę, więc nawet pomijając tych co się na forum nie poskarżyli lub problemu nie zauważyli jest to margines, który się sam napędza. Jeśli ktoś ma ochotę na Sigmę niech kupi tam, gdzie może wybrać lub oddać, a najlepiej najpierw wypożyczyć zanim wyda kasę. Opinie na forach nie są tak miarodajne jak własne doświadczenia.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

Mam przeczucie że ten obiektyw najlepiej będzie działał na 40d (crop i dobre sensory )
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A co z obrazkami np. nr 6951, 6952, 6953, 6955, 6956, 6957, 6958, 6960, 6961 ? Można je zobaczyć ?
    Ostatnio edytowane przez ukA ; 08-08-2008 o 10:35 Powód: Automerged Doublepost
    DAS APARAT

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta
    Jestem fanem szkiełek Sigma ( 10-20; 20/1.8; 50/1.4; 150 Macro; 10mmFish-> rewelki) a nigdy nie trafiłem na wersję BF/FF. Nie sprzedaje Sigmy...tak na marginesie ;P
    E tam, na pewno sprzedajesz albo masz procent od fotoneta ))

A tak na serio:
    Kolo sprzedający sigmy jest niewiarygodny a kolo odradzający sigmy a radzący coś innego kupującemy (dzwoniłem kiedyś do nowarta w sprawie sigmy 70-200) jest wiarygodny.
    Obaj są stronniczy i ten do sigmy uprzedzony i ten na niej zarabiający. Kwestia tego kto komu ufa. Ja jakoś bardziej fotonetowi bo "firma" handlująca sprzętem NOWART to coś trudniej namacalnego niż fotonet. A poza tym ja też jestem stronniczy bo mnie sigmy raczej nie zawodzę : )))
    Ostatnio edytowane przez josif ; 08-08-2008 o 10:50

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-net Zobacz posta
    Na koniec pewna refleksja, mam starego EOSA D60, z którym KAŻDY obiektyw, nawet największy badziew który poległ BFem na 5D ostrzy idealnie.
    Szkła z prawdziwym USM ostrzą na moim 5D doskonale. Nawet takie tanie jak 85/1.8 trafia mi 100% w punkt, nie mówiąc o L. Więc jednak da się.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukA Zobacz posta
    A co z obrazkami np. nr 6951, 6952, 6953, 6955, 6956, 6957, 6958, 6960, 6961 ? Można je zobaczyć ?
    Czytaj opis wykonywania testu, jest na nich krawężnik i latarnia, przestrzałem na obiekt bliski i daleki by zakręcić AF zgodnie z sugestią kogoś tutaj. Po co ci one? Dziś zrobię zdjęcia na których numeracja się będzie zgadzać.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Szkła z prawdziwym USM ostrzą na moim 5D doskonale. Nawet takie tanie jak 85/1.8 trafia mi 100% w punkt, nie mówiąc o L. Więc jednak da się.
    No to dowodzi, że szkła Canona działają dobrze z Twoim korpusem, niczego więcej. Może też miałeś szczęście z egzemplarzem obiektywu. Jeśli Sigma nie ostrzy z Twoim body Canona, z moim D60 będzie ostrzyć w punkt. To chciałem napisać.
    Ostatnio edytowane przez foto-net ; 08-08-2008 o 11:00 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

A tak zmieniając temat - foto-net, jak oceniasz sigmę 30mm 1,4 w porównaniu do 50mm 1,4? Pomijając ogniskową jak na 40D wypadałoby porównanie jakości (ostrość, AF)? Domyślam się że boki na cropie lepsze będą w 50-tce, a całą reszta?

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    A tak zmieniając temat - foto-net, jak oceniasz sigmę 30mm 1,4 w porównaniu do 50mm 1,4? Pomijając ogniskową jak na 40D wypadałoby porównanie jakości (ostrość, AF)? Domyślam się że boki na cropie lepsze będą w 50-tce, a całą reszta?
    Trudno porównywać te szkła, bo oczywistym jest, że na brzegach kadru 50 na cropie będzie sporo lepsza, poza tym odnoszę wrażenie, że 50 lepiej przenosi kontrast i półtony, daje też dużo mniejszą aberrację chromatyczną. 30 daje lekką winietkę. Z ostrością przy 30/.14 nieczęsto sa problemy, głownie są to uszkodzenia permanentne, używam 30/1.4 z Nikonem D200 i bardzo sobie chwalę. Tylko trzeba pamiętać, że to szkło dobrze pracuje od przesłony około 2.0. Jeżeli jednak miałbym wybrać mój ulubiony obiektyw w podobnym zakresie to 20/1.8 Sigmy jest rewelacyjna, stare szkło, opluwane nie raz ale u mnie sprawdza się wręcz rewelacyjnie i to od pełnej dziury.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-net Zobacz posta
    Czytaj opis wykonywania testu, jest na nich krawężnik i latarnia, przestrzałem na obiekt bliski i daleki by zakręcić AF zgodnie z sugestią kogoś tutaj. Po co ci one? Dziś zrobię zdjęcia na których numeracja się będzie zgadzać.
    Nie ma potrzeby wykonywania wykonywania zdjęcia "po za" , wystarczy przeostrzenie i powrot. Wtedy kolejność zdj. będzie jednoznaczna.
    Nie mniej doceniam wkład i dziękuję .
    DAS APARAT

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukA Zobacz posta
    Nie ma potrzeby wykonywania wykonywania zdjęcia "po za" , wystarczy przeostrzenie i powrot. Wtedy kolejność zdj. będzie jednoznaczna.
    Nie mniej doceniam wkład i dziękuję .
    No tego właśnie nie byłem pewny czy to ma wpływ, poza tym tak mi było wygodniej. Dzisiaj wykonam test na statywie tak by się kolejność zgadzała i nie było wątpliwości, choć znając życie jeśli ktoś ma kwestionować wyniki to coś znajdzie :-) dlatego prosiłem o sugestie.

Strona 28 z 135 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów