Strona 25 z 135 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie fotki testowe ....

Witajcie.

Też napaliłem się na ten obiektyw

oto fotki testowe ze sklepu ... robione 450d
    w warunkach - nie ma okien tylko światło sztuczne (sklep jest wewnątrz kompleksu innego sklepu) - same lampki - ogólnie dość ciemno światła halogenowe .....

http://picasaweb.google.com/noeeefot...a_50mm_14_test

Wszystkie fotki są celowane AF centralnie w środku - czyli na obiekt w środku zdjęcia ...
    Niech te fotki ktoś oceni i się wypowie ... Moje wrażenia bardzo bardzo
    pozytywne .....
    AF działa jak działa .... nie mam punktu odniesienia bo nie miałem w rękach EF 50 1.4 .... a w porównaniu to 70-200 to b. wolno a stosunku do kita (18-55) .... podobnie (albo lekko wolniej)

Co do fotek
    Dla mnie jedno jest ewidentnie przestrzelone -> to tam gdzie jest ostrość na podłogę i nogę statywu i AF ustawił około 1 metra wcześniej ....
    Ogólnie ciężko było tam zrobić fotkę czegoś odległego ... > niż 4 metry ....
    Część fotek też jest lekko przestrzelona np. ostrość na napis canon na torbie albo na jeden z guzików .....

Robiłem serię 15 fotek tych flag nikon (celując zawsze w o) i wydaje mi się że trafiał ok (zawsze tez przekręcałem manualnie AF co by się troszkę pomęczył z ostrzeniem ....)

Portrety te co zrobiłem testowo wyszły b. dobrze -> ale ich nie publikuję
    (moje i sprzedawcy )

Obiektywu jeszcze nie kupiłem .... bo dalej waham się ...
    już sam nie wiem .... co robić ... bo jakoś super ... tylko jak będzie z przydatnością .....
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Domyślnie

na optyczne.pl
    jest gorąco w ocenach tego szkła
    jest tez pare linkow do forów anglojez.
    (tam tez kurcze narzekają na celność af)
    nie wiem co mysleć, strach cokolwiek kupić z dobrym swiatłem bo i tak sie go nie wykorzysta! ale jesli sigma kalibruje z dobrym efektem to moze warto?

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Ewidentnie coś jest na rzeczy skoro kilka osbób raportuje o problemach z AF w tym szkle. MMM, Towers, Nowart - wszyscy oni robią krecią robotę? Z drugiej strony firmę foto-net znam i generalnie polecam. Sam tam nie raz kupowałem i zawsze byłem zadowolony. Chyba najlepiej faktycznie wyrobić sobie samemu opinie testując szkło jeśli jest taka możliwość. Ten obiektyw jest bardzo krótko na rynku i zapewne opini będzie pojawiac się coraz więcej. Oczywiście testy foto-net są mile widziane.
    Kłaniam się, faktycznie można potestować najlepiej osobiście. Mnie zdziwiła opinia Nowarta ponieważ zwrócili mi na nią uwagę klienci i kilku pracowników SPC nie potwierdzając jej. Sam miałem same pozytywne doświadczenia z tym szkłem i jak tylko dostałem je do ręki od razu kupiłem na wypożyczenia do SPC. Temat zbadam, być może na rynek DE trafiły sztuki z innej serii, należy pamiętać, że polski dystrybutor "ciągnie" sprzęt bezpośrednio z Japonii. Zadam jutro takie pytanie do Sigma GMBH DE. Z drugiej strony wszystkie testy jakie czytałem nie wskazują na problemy z AF i nawet bardzo czepialscy i sceptyczni optyczni nie przyczepili się. Dlatego dziwne są takie sygnały i raczej doszukuję się w nich nierzetelności testera niźli większych wad.
    Zwracam też uwagę, że sam widziałem jak trafiają się serie z wadliwym napędem HSM blokującym się, piszczącym etc. i ewidentnie walnięte sztuki, które się po prostu wymienia. Ale nie na taką skalę.

Domyślnie

noeee mam wrażenie ze jest lekki FF(np zdjęcia ze skórzana torbą)
    jesli oczywiscie nie przekadrowywałeś!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    strzeliłeś może karte testową?
    Ostatnio edytowane przez majku ; 06-08-2008 o 23:05 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noeee Zobacz posta
    Wszystkie fotki są celowane AF centralnie w środku - czyli na obiekt w środku zdjęcia ...
    Jeśli faktycznie celowałeś w środek to ewidentny front focus. I to wyraźny z niewielkich odległości. Na większych to będzie w metrach...
    Bokeh przecudny....
    Body, stałki, zoomik

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noeee Zobacz posta
    Niech te fotki ktoś oceni i się wypowie ... Moje wrażenia bardzo bardzo
    pozytywne .....
    I słusznie, obiektyw sobie poradził świetnie. Trudno oceniać perfekcyjność celności no bo pole AF i korpus raczej amatorski, ale ja w tych zdjęciach nie widze nic co by wskazywało na problemy z mydłem i przeostrzaniem. Ew. przesunięcia ostrości są efektem który tłumaczy link podany:
    http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart/
    Jeśli się Pan waha, proponuję wypożyczyć w którymś SPC i przespać się z problemem. W końcu szkło nib y droższe od Canona 50/1.4 o 50%...

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie ....

dokładam jeszcze troszkę innych fotek ....

w tymi flagami nikona - to nie zawsze celowałem w o (najlepiej ustawić siatkę i miejscu przecięcia się na środku wyjdzie w co celowałem - czasem w N )

na banerze Olympus też jest chyba FF ....
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Problem w tym że jak się testuje z bliska to szkło strzela w punkt bez żadnego problemu

Ostrość centralnym czujnikiem na pudełko, proszę się nie sugerować że od 35L, to jest z Sigmy 50/1.4 :-)
    Linijka przecina płaszczyznę pudełka na liczbie '15'
    test

Więc gdybym miał wystawić opinię o AF tylko na podstawie testu zrobionego z odległości jednego metra to szkło jest doskonałe :-). Koszmar się w moim egzemplarzu zaczynał jak chciałem trafić w coś dalszego niż 2-3 metry.

foto-net: w sigma procentrum w Warszawie załatwiają mój zwrot tego obiektywu i zaraz powinni oddać kasę. Ja bardzo chętnie wezmę celujący egzemplarz zamiast zwrotu pieniędzy. Jeśli masz taki to biorę od razu i podzielę się opinią tutaj na forum że świetnie działa :-)
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 06-08-2008 o 23:19

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Jeśli faktycznie celowałeś w środek to ewidentny front focus. I to wyraźny z niewielkich odległości. Na większych to będzie w metrach...
    Bokeh przecudny....
    Na jakiej podstawie oceniasz front focus nie znając wielkości pola AF, położenia dokładnego punktu ostrzenia i opóźnienia w naciskaniu spustu migawki przez autora? No chyba, że używał statywu? Przecież po tych zdjęciach można jedynie wnioskować, że obiektyw jak i aparat poradził sobie z zadaniem. Nic więcej.

Uzależniony

Domyślnie

Pewnie tak jak Eizo, Sigma wysyła do Polski najlepsze sztuki

Strona 25 z 135 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów