AF szybki i u mnie akurat dokladny.
AF szybki i u mnie akurat dokladny.
W tym wątku są dwie opinie na temat AF jedna za i jedna przeciw, proponuje poczytać jest tego tylko 12 stron. Jest jeszcze jeden odnośnik na zewnątrz czyli w sumie trzy, reszta to domysły i spekulacje. Zanim wydam 1,5 k chciałem zapytać zwłaszcza, że z Sigmą różnie bywa nie wspominając o moim aparacie...
Jeżeli dla Ciebie trzy konkretne opinie to sporo to ja nie mam nic do dodania.
DAS APARAT
Mam to szkiełko od wczoraj.
Kilka uwag na szybko, punkt odniesienia 50L, puszka 5D, 1ds MK III
- szybkosc AF podobna, sama pewnosc układu pod 5D to jakas makabra nawet na srodkowy punkcie gdzie eLka ma juz bardzo mały rozszczał ( o bocznych wole nie wspominac) w zasadzie nigdy nie wiedziałem czy trafiłem czy tez nie, zrobiłem sobie serie 8 fotek, swiatła nie brakowało i tylko 2 były oki, pod ds-em sprawa wyglada lepiej i przy łapaniu na srodkowy punkt idealnie w punkt było 5 na 8 fot, eLka pod ds-em nie zaliczyła pomyłki i strzeliła 8 na 8 w punkt.
- ostrosc jest lepsza od elki, jak trafi to przy /1.4 jest bez 2 zdan lepsza od 35L nie wspominajac o 50L które z natury jest miękkim szkiełkiem, dodatkowo szkiełko ma bardzo przyjemny bokeh.
-kontrast trzymie na poziomie eLki
-budowa bardzo oki, filtry o sporej srednicy, podczas ostrzenia nic sie nie wysuwa poza obrys szkiełka, to co mi zawsze przeszkadzało w sigmach to farba, proszek ?? który je pokrywa, zostaja na tym białe slady od naskórka, szybko sie wyciera, odpada itp mogli by to wreszcie zmienic.
Reasumujac jestem ciekaw jak to szkło bedzie chodziło pod nikonem bo w C nawet pod 1ds MK III nie jest za idealnie a szkoda bo qurcze optycznie dostajemy naprawde rewelacyjne szkło....szkoda tego AFzrobie jeszcze jedno podejscie wymieniajac ta sztuke, jak bedzie tak samo to odpuszczam temat.
Ostatnio edytowane przez towersivy ; 24-07-2008 o 11:38
Egzemplarz, który miałem możliwość pomęczyć, nie miał żadnych problemów z AF-em...
HenrykG - bardzo dobra informacja, pamietam jak kiedys wybierałem koledzie sigme 30/1.4, a i miałem kiedys sigme 70-200/2.8 która w krótkim dystansie była swietna a w ostrzeniu na dalsze obiekty dawała niesamowite mydło, od tego momentu zawsze kiedy podpinam sigme spodziewam sie cyrków![]()
usiadz i ochlon zanim zaczniesz mnie uczyc czytania ze zrozumieniem, posiadam taka funkcje wbudowana... sam sobie odpowiedziales ze sa 2 opcje czyli jak z wszystkimi poprzednimi obiektywami sigmy, jestes zdany na loterie, sam mam sigme 18-50 f2.8 ktora juz 3 raz poleci do kalibracji ze swoim BF
EOS 400d/BG-E3/kit/Canon 10-22 3.5-4.5/ Sigma 18-50 2.8 EX DG/Canon 70-200 F4 L/ Sigma 24-135 2.8-4.5/velbon sherpa 600r
www.djmal.pl
To przykre, co piszesz ale nic nie poradzę, że dwie opinie (do tamtej pory) to dla mnie mało, a po nowym produkcie naiwnie spodziewam się czegoś innego od tego, co do tej pory prezentowała firma. Ale jak kolega czuje przesyt rozprawiania na temat współpracy tego szkła z Canonem segment XXX, ja się poddaje, nie chcę trafić do pralni. Ciekawe tylko, co wywnioskuje czytając ten wątek użytkownik np. Canona 300D kiedy zapragnie owej Sigmy, niestety niewiele.
DAS APARAT
Jak dla canona często zdarzają się wpadki z AF to w sigmie wcale mnie to nie dziwi i tak zawsze sprawdzam konkretny egzemplarz ze swoją puszką aż do skutku ( niestety :sadale jak się trafi to
może być pięknie ...