Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Mieszany widok

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Właśnie przejrzałem zawartość karty po powrocie do domu i zabawie Sigmą.
    Wniosek jest jeden, obiektyw zaraz spakuję i kierunek dział zwrotów K-Consult w Gdyni bo AF w moim egzemplarzu to jakieś nieporozumienie. Trafione mam tylko te zdjęcia gdzie ustawiałem ręcznie, reszta jest w większości OOF. Trzeba ogromnej tolerancji żeby uznać że to jest "ostre", może tylko panowie technicy z ul. Żytniej mogliby coś takiego powiedzieć . AF to po prostu jakaś loteria, dosłownie jakbym używał C50/1.8.

Chciałbym aby to była tylko wada mojego egzemplarza bo optycznie to szkło jest po prostu fantastyczne, boskie, wspaniałe i rewelacyjne. Na f/1.4 - f/2.0 robi miazgę z Canonowskiego odpowiednika 50/1.4 i gdyby nie ten AF to i 50/1.2L też mogłoby się schować.
    No ale jeśli to ma działać tak jak teraz, to będzie jak z piękną kobietą, którą co wieczór boli głowa. Możliwości ogromne ale w praktyce pożytku żadnego.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Trafione mam tylko te zdjęcia gdzie ustawiałem ręcznie, reszta jest w większości OOF.
    Ustawiałeś ręcznie patrząc na matówkę czy na tzw. "pip" potwierdzenia ostrości?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Ustawiałeś ręcznie patrząc na matówkę czy na tzw. "pip" potwierdzenia ostrości?
    Ustawiałem ręcznie patrząc na matówkę. W wizjerze 5D coś tam już widać i przy odrobinie wprawy jakoś się da ustawić.

Jestem cholernie rozczarowany. Szkło optycznie jest genialne, obrazek na f/1.4 przechodzi wszelkie oczekiwania pod prawie każdym względem bijąc konkurencję. Ogromne wrażenie robi rozdzielczość na f/1.4, nie żadne tam "jak na f/1.4 to ostry" tylko naprawdę żyletka.
    Winieta jest mniejsza niż na C50/1.4, być może za sprawą większej średnicy przedniej soczewki w Sigmie i nie produkuje takich "nagrobkowych" zdjęć jak C50/1.4. Pod światło też zdecydowanie lepiej, utrata kontrastu, koloru czy "mgiełka" jest minimalna i zostawia konkurencję w tyle.

Z wad widzę tylko beczkę podobnej wielkości jaką ma Canon 50/1.4 ale to wszystko do czego mogę się przyczepić. Oczywiście poza AF'em, który jest w moim egzemplarzu niestety katastrofalny i obiektyw staje się przez to nieużywalny.

Uprawnienia umieszczania postów