a jakie to warunki, jezeli mozna wiedziec?![]()
a jakie to warunki, jezeli mozna wiedziec?![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
... i o zdjęcia przykładowe w takich warunkach można poprosić?
a ja się zastanawiałem nad tą sigmą - podobno jest miękka do f2. Alternatywą był C50/1.2L, ale tam znowu problem z focus shiftem. I chyba stanie na CZ 50/2 - co sądzicie o tym szkle?
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona
Sigma po środku całkiem ostra na 1.4. Po bokach to i F2 nadal miękkie. Tak do 4 trzeba zejść.
Zraziłem się do sigm jeszcze za czasów APS-C, ale biorąc pod uwagę, jaki Canon jest miękki, a o tych tu dobrze piszą postanowiłem dać jej jeszcze jedną szansę i z tego co widzę po pierwszych zdjęciach jest rewelacyjnie pod każdym względem - ostrość, kontrast, bookeh. RAW z okna przy f/1.4, wywoływane na DEFAULT z DPP, aż uśmiech ciśnie się na twarz. Do minusów zaliczyłbym wielkość tego szkła - jak na 50tkę gigantyczne, trochę AF mocniej słychać względem eLek i nieco wolniejszy.
Zippyshare.com
No i cena - nowa za 330€.![]()
Ostatnio edytowane przez Dennis ; 22-07-2013 o 10:42
Przymierzam sie powolutku do zakupu tej sigmy. W tej chwili mam jedynie elke 70-200 i brakuje mi jakiegoś szkła poniżej 70 i nie wszedzie fajnie jest lazic z bazooką 70-200. Padło na sigmę 50 1.4 jednak bardzo długo nie moge sie zdecydować. Zdjęcie kolegi powyżej na pełnej dziurze jest dla mnie bardziej niż zadowalające. Martwią mnie jedynie liczne wpisy dotyczące ff lub bf. Czy to zależy tylko i wyłącznie od szkła czy body też moze mieć na to jakiś wpływ? Akurat moje body nie wiedzieć czemu nie posiada mikroregulacji (60D) także jeśli kupię wadliwy egzemplarz sigmy to trzeba będzie odsyłać do kalibracji a w takie rzeczy nie chce mi się bawić. Myślałem też nad 50 1.4 canona ale w testach wypada gorzej niz sigma. Sigma też moim zdaniem lepiej się prezentuje i ten rozmiar - wreszcie coś dla kogoś kto ma porządne męskie dłonie a nie szkło ośrednicy słomki :P no może troche przesadzam ale rozmiar nie bedzie dla mnie wadą. Na nieszczęście nie mam gdzie przetestować tego szkła - moja mieścina uboga w sklepy foto - jeden fotojoker i nigdy tam nie ma sigmy.
kotwica może powinieneś się zainteresować jednak sigma 35mm? jak głosi wieść gminna to jak na razie najlepsza sigma ever, a między 50mm i 70 to aż takiej gigantycznej różnicy nie będzie...
6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L
Ja bym się chętnie zainteresował ale monety na koncie to już nie bardzo się interesują :P
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner