Strona 119 z 135 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 181 do 1 190 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Bywalec Awatar szymkowski
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

W środę kupiłem 50-tke Sigmy. Podczas testów już zauważyłem "mały" FF. Niby standard. O ile w sklepie wszystko wydawało się ok, o tyle w domu ciężko było trafić w punkt. W związku z tym, trochę kombinacji z mikroregulacją AF (+17/20) i trafiała już w punkt. Jednak tylko z bliska, przy 4-5m miałem już ogromny BF. Odniosłem obiektyw do sklepu aby mi wymienili na inny i w sumie ten drugi wydaje się lepszy. Również mam mały FF, ale już mniejsza regulacja i również wydaje się ok. Jednak jak strzelałem sobie w sklepie to mówię do gościa, że stanę dalej i sprawdzę jak zachowa się na odległość a on do mnie, że to portretówka i żeby nie dać się zwariować bo powinna łapać ostrość do 3m a później to już nie dajmy się zwariować bo to obiektyw typowo portretowy.
    W sumie fakt, obiektyw portretowy, ale aby nie móc zrobić żadnego zdjęcia z paru metrów to chyba coś nie tak? Czy to ze mną jest coś nie tak? Ja kupiłem go głównie po to, aby robić różne zdjęcia - generalnie miał/ma być to uniwersalny obiektyw. Jutro wybieram się na chrzciny, ciekawe czy wyjdzie mi coś dobrego z niego.

Z bliska zdjęcia wychodzą świetne, ostre, fajna GO n o i bokeh OoOooOo. Jednak AF to jak wrzut na dupie!

Gość w sklepie stwierdził wg mnie trafnie jedną rzecz "że trzeba dobrać odpowiedni egzemplarz do aparatu, a wtedy to już można zapomnieć o 50-tce Canon'a". Niestety tylko trzeba mieć szczęście aby ją dobrać. Zobaczymy po jutrze czy pójdę do sklepu znowu wymienić obiektyw czy już zostanie.
    Ostatnio edytowane przez szymkowski ; 17-11-2012 o 19:25
    5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
    blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Początki nałogu

a on do mnie, że to portretówka i żeby nie dać się zwariować bo powinna łapać ostrość do 3m a później to już nie dajmy się zwariować bo to obiektyw typowo portretowy.
    Bullshit - nie po to wydajesz niemalo kasy zeby miec ograniczone zastosowanie szkla z af. To juz lepiej kupic full manuala.

bardzo Ci dziękuję za tego posta, bo już się łudziłem że "może" będzie dobrze, chyba wolę już MF z potwierdzeniem, niż AF który robi co chce :/

Cytat Zamieszczone przez szymkowski Zobacz posta
    W środę kupiłem 50-tke Sigmy. Podczas testów już zauważyłem "mały" FF. Niby standard. O ile w sklepie wszystko wydawało się ok, o tyle w domu ciężko było trafić w punkt. W związku z tym, trochę kombinacji z mikroregulacją AF (+17/20) i trafiała już w punkt. Jednak tylko z bliska, przy 4-5m miałem już ogromny BF. Odniosłem obiektyw do sklepu aby mi wymienili na inny i w sumie ten drugi wydaje się lepszy. Również mam mały FF, ale już mniejsza regulacja i również wydaje się ok. Jednak jak strzelałem sobie w sklepie to mówię do gościa, że stanę dalej i sprawdzę jak zachowa się na odległość a on do mnie, że to portretówka i żeby nie dać się zwariować bo powinna łapać ostrość do 3m a później to już nie dajmy się zwariować bo to obiektyw typowo portretowy.
    W sumie fakt, obiektyw portretowy, ale aby nie móc zrobić żadnego zdjęcia z paru metrów to chyba coś nie tak? Czy to ze mną jest coś nie tak? Ja kupiłem go głównie po to, aby robić różne zdjęcia - generalnie miał/ma być to uniwersalny obiektyw. Jutro wybieram się na chrzciny, ciekawe czy wyjdzie mi coś dobrego z niego.

Z bliska zdjęcia wychodzą świetne, ostre, fajna GO n o i bokeh OoOooOo. Jednak AF to jak wrzut na dupie!

Gość w sklepie stwierdził wg mnie trafnie jedną rzecz "że trzeba dobrać odpowiedni egzemplarz do aparatu, a wtedy to już można zapomnieć o 50-tce Canon'a". Niestety tylko trzeba mieć szczęście aby ją dobrać. Zobaczymy po jutrze czy pójdę do sklepu znowu wymienić obiektyw czy już zostanie.

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Mam 2-gą 50mm 1.4 ale Canona i faktycznie to jest obiektyw do portretu. Krajobrazu tym nie pofocisz. Do kilku metrów jest super ale dalszy plan to mydło ...

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Mam 2-gą 50mm 1.4 ale Canona i faktycznie to jest obiektyw do portretu. Krajobrazu tym nie pofocisz. Do kilku metrów jest super ale dalszy plan to mydło ...
    Na pełnej dziurze to na pewno :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Chłopaki jest taka zasada Canona, że szkło ma trafiać z 50x ogniskowa. Czyli dla 50mm są to okolice 2.5 metra Z daleka prawie każda stałka ma problemy ponieważ jak usłyszałem kiedyś w serwisie skala jest niewielka na dalekich odległościach a bezwładność mechanizmu spora.

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Glorf Zobacz posta
    Bullshit - nie po to wydajesz niemalo kasy zeby miec ograniczone zastosowanie szkla z af. To juz lepiej kupic full manuala.
    I ja tak myślę

thedoc - ja się jeszcze nie poddaję. Mam kolejne 7dni na przetestowanie nowego egzemplarza Do czasu aż nie znajdę dobrej sztuki to tak sobie będę chodził do sklepu i ewentualnie wymieniał. Właśnie wróciłem z rynku i muszę powiedzieć, że przy słabym świetle z lamp, zdjęcia wychodzą naprawdę b. ładne. Jutro zobaczę co wyjdzie ze zdjęć robionych w dzień.

Wrzucam kilka przykładowych zdjęć z nowego egzemplarza, który wziąłem dziś ze sklepu (RAWy prosto z puszki)
    Wydaje mi się, że trafia w punkt, ale muszę jeszcze to sprawdzić. Obecnie mam dodane +10 do AF.
    http://dl.dropbox.com/u/6560209/sigm...w/_MG_6498.CR2
    http://dl.dropbox.com/u/6560209/sigm...w/_MG_6478.CR2
    http://dl.dropbox.com/u/6560209/sigm...w/_MG_6555.CR2
    http://dl.dropbox.com/u/6560209/sigm...w/_MG_6534.CR2
    http://dl.dropbox.com/u/6560209/sigm...w/_MG_6540.CR2

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Chłopaki jest taka zasada Canona, że szkło ma trafiać z 50x ogniskowa.
    a jakies zrodlo?

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Czyli dla 50mm są to okolice 2.5 metra Z daleka prawie każda stałka ma problemy ponieważ jak usłyszałem kiedyś w serwisie skala jest niewielka na dalekich odległościach a bezwładność mechanizmu spora.
    glebia ostrosci rowniez spora...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez szymkowski Zobacz posta
    ...mówię do gościa, że stanę dalej i sprawdzę jak zachowa się na odległość a on do mnie, że to portretówka i żeby nie dać się zwariować bo powinna łapać ostrość do 3m a później to już nie dajmy się zwariować bo to obiektyw typowo portretowy.
    Niezłe bzdury wciskają klientom .
    Oni dobrze wiedzą, że ten obiektyw ma fabryczną / konstrukcyjną wadę i nie istnieją egzemplarze trafiające na każdej odległości.
    Problem w tym, że ten obiektyw po kalibracji trafia tylko na jedną ustaloną odległość. Im dalej od niej tym większy FF/BF i musisz się pogodzić że w praktyce to żadne zdjęcie nie jest trafione "w punkt', a jedynie że ostrość mieści się w pewnym tolerowanym przez Ciebie zakresie. Ja już mam trochę dosyć i chętnie bym zmienił na coś innego.

Miasto
    Kraków

Ja zobaczę jeszcze co zrobię. Gdyby tylko Canon wydał w rozsądnej cenie nową 50-tkę to pewnie problem by się rozwiązał. Szkoda, że nie mam systemowej 50-tki 1.4 bo bym sobie porównał AF z bliska i daleka. Czy aby faktycznie Canon tak ładnie trafia z daleka/bliska.

Strona 119 z 135 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów