Może miał ktoś i porównywał AF w tej sigmie i 20f1.8? miałem 20\1.8 i tam AF zbyt często nie trafiał w słabych warunkach.
Może miał ktoś i porównywał AF w tej sigmie i 20f1.8? miałem 20\1.8 i tam AF zbyt często nie trafiał w słabych warunkach.
L
OK, dopiszę się do wątku jako "nie posiadacz" tego szkła. Po małej przygodzie z mydlanym C50/1.4 zamieniam go na S50/1.4. Wątek przeczytałem od chyba 2009 roku czyli wiem co mnie może czekać... ;-)
Niewątpliwie czeka mnie ciekawy początek tygodnia, mam do porównania kilka sampli z Canona (z bliska trafiał) oraz mydełko z daleka.
Podzielę się spostrzeżeniami po testach.
Tak na marginesie to męcząca jest ta katarynka kilku tych samych krytykantów. Aż chce się czasem powiedzieć "tak wiem już od 10 stron wstecz że nie handlujesz tym sprzętem". Szanujmy się... :-)
Proszę tego nie odbierać jako ataku, to opinia kogoś kto poświęcił kilka godzin na przeczytanie jednego tematu o jednym szkle i moja instynktowna lampka zapaliła się kilka razy...
Jeśli okaże się że trafię na egzemplarz skupiający wady wszystkich Sigm tego wątku (a przynajmniej połowy) to lampka pójdzie do regulacji, wrócę i przeproszę...
Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 15-03-2012 o 17:26
S50 to świetny obiektyw, tylko 50L jest lepsze i to niewiele (przez chwile posiadałem obydwa).
Dla MacGyverów - obraz z S50 można mocno zbliżyć do 50L kawałkiem odpowiednio wyciętej tektury która zwiększa winietę(tak czy siak obrazek wole z 50L)
Ostatnio edytowane przez qbic2 ; 18-03-2012 o 14:17
Tak, 50L jest odrobinkę ostrzejszy na @1.2 w centrum kadru od Sigmy @ 1.4. Zdziwiło mnie to, bo wg wszystkich testów które czytałem powinno być odwrotnie.
Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 20-03-2012 o 13:09