Mam to szkiełko i jestem bardzo zadowolony, oczywiście że trafiają się niepewne sztuki, przede wszystkim w canonie słyszy się o problemach i raczej tylko na aparatach z matrycą FF. Kupując, oczywiście polecam sklep z możliwością przetestowania i ewentualnej wymiany, czyli internetowy. Sam musiałem wymienić bo w mikro-regulacji zabrakło skali, drugi egzemplarz przyszedł też z problemami z AF, ale delikatnymi i aktualnie z małą korekcją na aparacie trafia idealnie, a jakość obrazka zdecydowanie lepsza niż w porównywanej systemowej. Co ważne ostrze zawsze na środkowy punkt (tak się jakoś nauczyłem, i nie mam potrzeby używać innych punktów). Druga sprawa to znaleźć w swoim aparacie punkt ostrzenia. Kwadracik w środkowego punktu w 5D jest duży, i wcale nie oznacza że punkt ostrości jest w jego centrum. Ja zawsze ostrzę na lewą krawędź wspomnianego "kwadracika". Dodam jeszcze iż posiadam drugie szkło od Sigmy 20/1.8 i jest to najostrzejsze szkło jakie posiadam w swojej kolekcji, już od pełnej dziury...