nie jestem testerem, jestem użytkownikiem : )
moje doświadczenia ze stałkami 50 mm ograniczają się do 1,4 i 1,8 canona i do tej sigmy
ze stałkami o innych ogniskowych - do 135L
wiem że mam ostrość, gdzie chciałem mieć, ale nie zrobiłem 50 zdjęć testowych tabliczek itp. po prostu przed wzięciem szkła na fuchę przestrzeliłem pod kątem na pudełku z jakimiś drobnymi napisami patrząc czy trafia : )

fotki z kotleta mam w chacie a jestem w robocie, jak będę miał czas pobawić się wiecozrem i poznać sztukę wklejania fot na CB to coś wrzucę z detali, bo twarzy państwa młodych tu nie powieszę.
szkło kupiłem w fotosecie fotoset.pl
było ściągane z Hong Kongu
proponowali też z Polski ale kilka złotych różnicy miało dla mnie znaczenie
dostałem obiektyw w piątek, zrobił cały ślub i dwie sesje ślubne (w sobotę i poniedziałek)
na przemian z czterema innymi obiektywami
piątym był C50 mm w torbie małżonki mojej
nie użyty zresztą ani razu : )

sigmę 50 mm wybrałem mimo wątpliwości podyktownaych m.in. lekturą tego wątku bo potrzebowałem pilnie 50 a nie miałem ochoty na drugiego Canona ani kasy na eLę
szkło nei było testowane w sklepie, przyjechało niemal prosto z HK

nie da się wykluczyć że mój entuzjazm i moja zdolnosć oceny szkła może pochodzić w pewnym stopniu z ubogich szklanych doświadczeń, bo z eL bawiłem czy bawię się tylko 135, 17-40 i 70-200 w różnych odmianach

Może też pochodzic z braku uprzedzeń do sigm, bo mam z nimi dobre doświadczenia a było tego kilka sztuk
żeby entuzjazm ostudzić dodam, że dostałem z pięćdziesiątką sigmę 24-70 2.8 która natychmiast wróciła do sklepu z powodu wady fabrycznej