Czy ktoś z miał przyjemność używać sigmę 50mm/f1.4 na serii 1D? Jeśli tak to jak oceniacie plastykę obrazu (bokeh) i celność AF-a? Ktoś tu pisał, że na 1Ds mkIII AF jest celny...
Czy ktoś z miał przyjemność używać sigmę 50mm/f1.4 na serii 1D? Jeśli tak to jak oceniacie plastykę obrazu (bokeh) i celność AF-a? Ktoś tu pisał, że na 1Ds mkIII AF jest celny...
Miłego dniamoja www
Na 1Ds nie sprawdzałem, ale na 1D (mkiii) tym bardziej będzie celny. Jednak zawsze polecam testować konkretną Sigmę z konkretną puchą.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Od kiedy mam ten obiektyw coraz bardziej mi pasuje :-D. Krótko miałem możliwość focenia na 1dmkII i porównania z 5dmkII, nie powiem AF na bez zarzutu na obydwu, bokeh wolę na 5dmkII choć 1dmkII dzielnie dotrzymuje kroku :-D.
Szukam kogoś z Łodzi kto posiada takie szkłoChciał bym porównać swoją sztukę po kalibracji z inna
Jak coś to na gadu można skrobnąć wiadomość : 20667676 albo na maila : rafalp88@o2.pl
Był Nikon... teraz jest Canon !
Wczoraj wróciła do mnie Sigma 50mm po kalibracji.
Sigma + 5d
Zdjęcie F1.4
Co sądzicie ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
link : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4f5999539.html
Ostatnio edytowane przez rafalp88 ; 23-03-2010 o 19:43 Powód: Automerged Doublepost
Był Nikon... teraz jest Canon !
I co mamy zgadywać w którą część koguta celowałeś? Pewnie będzie okej, nie kombinuj tylko rób zdjęcia, zacznie Ci przeszkadzać to wtedy męcz temat.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Japitole, forum bez edycji...
Swoją drogą - mam taką sigmę, często siedzę na Żeromskiego, jeśli masz ochotę to możesz zrobić sobie bezpośrednie porównanie.
Ostatnio edytowane przez wojkij ; 23-03-2010 o 20:01 Powód: Automerged Doublepost
Ja mam małe pytanko do posiadaczy owej Sigmy: czy w waszych egzemplarzach też macie luz w umocowaniu przedniej soczewki? Bo wydaje mi się, że tak nie powinno być... Obracam obiektywem góra-dół i przednia soczewka wyraźnie się porusza.
Obiektyw został zamówiony przez internet w dość przyzwoitym sklepie sieciowym JACOBS, przywiózł go kurier. Po rozpakowaniu zobaczyłem lekko rozmazany ślad po palcu na przedniej soczewce... Ogólnie mam wrażenie (poparte mimo wszystko 4letnim doświadczeniem w sprzedaży sprzętu foto), że wysłali mi czyjś zwrot, skurczybyki jedne...
To jak z tym luzem? Zaobserwował ktoś taki dziw w swoim egzemplarzu? Szkiełko tanie nie jest, więc trochę wkurzony jestem, bo to znowu marnacja czasu na wymiany i inne takie....
U mnie nie ma takiego luzu i wg mnie nie powinno go być.