No widzisz Sigma jest jak Ferrari![]()
Ostatnio edytowane przez wojkij ; 07-07-2009 o 00:05
Ostatnio edytowane przez zimonski ; 07-07-2009 o 01:56
Sigma 50mm 1.4 EX DG HSM
EOS 350d -> EOS 5d mkI
Panowie, przetestowałem 4 szt Sigmy w 2 róznych sklepach. Aby nie było wątpliwości, statyw, tablice, za wpłaceniem kaucji miasto, więc test rzetelny. Kupiłem Sigme. Niestety odsetek nietrafionych AF był tak duży ( i to nie FF czy BF), tylko niematematyczna utrata ostrości, oddałem jedną Sigmę a raczej zamieniłem na Canona 1.4. Proszę, odnośnie Canona zwróćcie uwagę co w tym wątku i innych pisali na temat Canona 1.4 jedni z najbardziej doświadczonych... Ale ze względu na niezaprzeczalne aspekty przemawiające za Sigmą oraz naprawdę silne przekonanie, że ten AF da się okiełznać, kupiłem następną sztukę w innym sklepie. Niestety dokładnie ta sama historia (szcególnie w przypadku dużego otworu oczywiście i światła zastanego) dała nieprzewidywalną "trafialność" dlatego też po takim 3 miesięcznym teście dwóch obietywów "w kieszeni" pozostałem przy Canonie. Sigma na sprzedaż, ideał, wyselekcjonowana. jednak. Gdyby ktoś chciał tak poprostu potwierdzić, zapraszam do Krakowa, udostepnie oba szkła dla potwierdzenia teorii.
endutex
Digart
Trafiasz takie szkło co na 100% skuteczności,mogelkę co nie mruży oczu i na sesji robisz 20 fotekale jakie to nudne
a miał ktoś z użytkowników tej Sigmy takie coś, że Sigma wydaje taki dziwny odgłos podczas ostrzenia, ale tylko wtedy, gdy AF leci przez cały zakres... a że robi to bardzo szybko to mam wrażenie jakby to był odgłos jakby jeden plastik drgał podczas tego ruchu obiektywu wewnątrz...??
bo ja dziś coś takiego spostrzegłem... ale nie wiem czy to coś poważnego?
DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoŚwiecidełko
Miałem okazję potestować sigmę (2 egzemplarze) przez 2 dni na 5dmkII wrażenia dokładnie takie same ( jeden z egzemplarzy miał numer 10000+coś) problem nie w FF/BF tylko w AF ( ustawienie mikroregulacji +20) i mydełko na @1.4.
Przedstawiciel Sigmy zaproponował wysłanie obiektywu i body do kalibracji :-(, a najlepsze ,że gdy podpiąłem canona 50/1.4 to na @1.4 bił na głowę sigmę.
Chyba wyleczyłem się z sigmy na dobre.
mam prośbę do Ciebie-zrobimy porównawczą fotkę powiedzmy jakiegoś banknota z odległości 2 metrów i wrzucimy cropa na forum-sam się z chęcią porzekonam jak rysuje ten canon