Temat był już wałkowany. Winieta to nie tylko ciemniejsze narożniki ale większa głębia ostrości i żaden soft tego nie naprawi bo to po prostu niemożliwe. Do tego 50L ma większe CA i słabszy kontrast. Więc jak sobie pomyślę że miałbym dopłacić 2tys. żeby mieć gorsze obrazki to jakoś mi ochota na 50L przechodzi od razu.
To jakiś cud, że odezwał się ktoś zadowolony z 50-ki, szkoda, że tak mało zadowolonych z sigmy :-(.
ale 35+50+135 to bardzo klasyczny zestaw...
Potwierdzacie moje obawySamo BF/FF nie jest mega uciążliwe, bo można skalibrować obiektyw, i powinno być dobrze, tym bardziej, że to stałka. Ale random focus to już rzecz z którą albo się żyje, ale sprzedaje szkło. Ja chyba bym tego nie przeżyła, i właśnie tego się obawiam. Z dwójki C i S 50/1,4 wygrywa Sigma. Tylko co, jeśli będę się więcej wkurzać niż to warte.. 50L bez względu na to czy rewelacyjne czy totalnie niedoskonałe nie wchodzi w grę, niestety, cena
![]()
C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42
Ja to nie wiem co wy od tej Elki chcecie. wg mnie jest ostra od 1,2 nawet na 5d2
sami ocencie
www.terpinski.pl/50L.jpg
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
No skoro takie dobre to 50L to czemu szukałeś dobrze działającej Sigmy, wysyłałeś 3 razy z aparatem do kalibracji, a nawet chciałeś odkupić ode mnie mój egzemplarz? ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja ten wybór rozumiem. Pytanie jest właściwie proste - czy 50L daje akceptowalną jakość z dobrym AFem? Jeśli odpowiedziałeś sobie że "tak" to wybór jak najbardziej logiczny i nie ma się co oglądać że sigma optycznie lepsza skoro można stracić przy niej nerwy.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 24-10-2009 o 14:11 Powód: Automerged Doublepost
Za kilka dni zapnę sobie 50L, które u mnie wyparło 35L. MMM wiele złego o 35L pisał, jeśli 50L będzie tak ,,zła'' jak 35 to będę miał wielką radochę>