Strona 75 z 135 PierwszyPierwszy ... 2565737475767785125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 741 do 750 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bejobejo Zobacz posta
    Moim zdaniem, ostrość jest porównywalna, ale już kolory są czystsze i intensywniejsze z sigmy, pomijając winietę. Co do ciepłej dominanty, to trzeba by zrobić zdjęcia szarej karty ze światłem ze znaną i stała temp. Bo jedni zobaczą ciepły zafarb sigmy, a inni zimny tego canona. Jakiś czas temu, niestety nie pamiętam gdzie, było to testowane i nie potwierdziło w tej sigmie owego zażółcenia
    Moja S50/1.4 trochę ociepla barwy, ale najczęściej wygląda to lepiej :-). Winieta z Sigmy dwa razy mniejsza, bokeh o niebo lepszy, f/1.4 w moim egzemplarzu ostrzejsze a kontrast na korzyść Sigmy nieporównywalny. Tylko ten AF... :]

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To jeszcze wrzucę coś takiego:

Rawów nie wrzucam, bo to zdjęcie ankiety z poufnymi danymi

Muszę się zgodzić z twierdzeniem, że Sigma mniej winietuje. To prawda, widać to na zdjęciu. Akurat mnie to rybka, bo ja i tak dodaję winietę na każdym obrabianym kadrze
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 24-02-2009 o 13:18
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie

MMM a Twoja sigma rozni sie jakos od poprzednich fizycznie? nie wiem, na przyklad zupelnie inny numer seryjny czy cos?
    I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
    szukajka

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Zaczynam się napalać na tą Sigmę ale poczekam aż poprawią AF bo za nerwowy jestem na takie akcje...
    Chyba że C wypuści EF 50 f1.4 II bo takie chodzą plotki.
    5D EOS50 G9 580EXII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek220 Zobacz posta
    Zaczynam się napalać na tą Sigmę ale poczekam aż poprawią AF bo za nerwowy jestem na takie akcje...
    Chyba że C wypuści EF 50 f1.4 II bo takie chodzą plotki.
    A poprawią AF?
    Ostatnio wypuścili upgrade firmware do Sigm z bagnetem do 4/3.
    W tej chwili nie ma nic innego, sensownego jasnego 50mm, oprócz tej Sigmy (L-ki nie liczę, bo cena z kosmosu). Canon to starość, Zeiss nie ma AF.
    Jakby AF był pewny, to kupiłbym tą Sigmę nawet po nowych, zawyżonych cenach. Ale pewności brak...

Jeśli miałby wyjść nowy Canon 50mm f/1.4 to wyszedłby pewnie na PMA.
    Ja już się nie łudzę że Canon wypuści następce w tym roku.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 20-03-2009 o 10:46

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spoon Zobacz posta
    MMM a Twoja sigma rozni sie jakos od poprzednich fizycznie? nie wiem, na przyklad zupelnie inny numer seryjny czy cos?
    Numer seryjny ma na 1001 czyli jedna z pierwszych serii, niczym się nie różni od innych egzemplarzy. Wczoraj zrobiłem pół sesji tą Sigmą, wszystkie f/1.4 no i sporo fot jest nietrafionych w obie strony (FF/BF), każde ujęcie trzeba dla pewności powtórzyć ze 3 razy jeśli robi się na f/1.4. Szczerze mówiąc to mam trochę dosyć użerania się z AF tego obiektywu.
    Jak trafi to obrazek jest naprawdę dobry:
    www.digart.pl/zoom/3341462

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dla porównania w tym samym miejscu 85L II na f/1.2 i cropy 100%

www.digart.pl/zoom/3343927

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Numer seryjny ma na 1001 czyli jedna z pierwszych serii, niczym się nie różni od innych egzemplarzy.
    szkoda. czyli trzeba dalej szukac w ciemno...

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Wczoraj zrobiłem pół sesji tą Sigmą, wszystkie f/1.4 no i sporo fot jest nietrafionych w obie strony (FF/BF), każde ujęcie trzeba dla pewności powtórzyć ze 3 razy jeśli robi się na f/1.4. Szczerze mówiąc to mam trochę dosyć użerania się z AF tego obiektywu.
    Jak trafi to obrazek jest naprawdę dobry:
    www.digart.pl/zoom/3341462
    Swietne. To z 85L tez!
    I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
    szukajka

Domyślnie

Hejkum,
    Postanowiłem rozpocząć nowy wątek z seri: "The Best of..."
    http://canon-board.info/showthread.php?t=46601
    Wszystkich posiadaczy Sigmaluxa proszę o wstawianie tam swoich ulubionych zdjęć.
    Impresjonistyczny bokeh wielce pożądany...
    Pozdrawiam!
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Domyślnie

Przeczytałem wszystkie 75 stron tego wątku i nadal nie wiem czy warto kupić tę Sigmę

Jeżeli istnieją więc osoby używającego tego szkiełka z 450D (lub innym Canonem podobnej klasy) bez problemów z AF to bardzo proszę o taką informację tutaj lub na priva. Proszę też o wzmiankę czy AF działał od razu prawidłowo, czy dopiero po kalibracji.
    Canon 450D + 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Sigma 50 mm f/1.4

Strona 75 z 135 PierwszyPierwszy ... 2565737475767785125 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów