Tylko, że ostrzenie odbywa się przy max otworze przysłony gdzie głębia ostrości w tym wypadku (f/1.4) jest naprawdę mała.
Pozdr.
Tylko, że ostrzenie odbywa się przy max otworze przysłony gdzie głębia ostrości w tym wypadku (f/1.4) jest naprawdę mała.
Pozdr.
Przy 300mm i 2.8 glebia ostrosci tez jest bardzo plytka(=> http://www.dofmaster.com/dofjs.html) a wiekszosc tych szkiel podobno trafia w punkt. Chyba nawet sama sigma nie jest w stanie pojac przyczyny poprawnej pracy tych obiektywow
Niech nikon wypusci wkoncu 35 1.4 i 85 1.4 v2 i bedzie swiety spokoj z canonem![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
inne Sigmy jakos aż takiego problemu z AF i komunikacją z body nie mają
inna sprawa, że na usprawiedliwienie Sigmy można pokazać przykłady 50'tek Canona, które też AF zbyt precyzyjnego nie mają a FF i BF w 50L to wrecz fabryczna przypadlosc
pozdrawiam Krzysiek
"I bought (pre-ordered) one of these back when first released. Initially, I thought it was fine, but I ended up having to return it due to AF issues with distant subjects.
Fortunately, my new one (received just this week) is flawless. Definitely better than my Canon 50mm f:1.4. AF is noticeably better than the Canon over the entire range, and it's sharper wide open. I believe that Sigma really has worked out the bugs."
Bardzo pocieszające. A patrząc na foty z linka znów mam wrażenie, że to szkło upodabnia obraz na cropie do tego z 5D. Chyba w grudniu będą zakupy
![]()
Body, stałki, zoomik
Niezle ale caly czas 5d i sigma 50/1.4 to dluga historia.
Czy jest jakiś użytkownik 400D co cieszy się ta Sigmą?
Kupiłem ją i koniecznie chciałem ja zmusić do współpracy z moim 400D. Mimo wysiłków moich i serwisu nie udało się.
- Pierwsze odesłanie do serwisu do regulacji. Był FF na bliskich odległościach + duży BF na dalszych odległościach
- Wraca wyregulowany. Na tablicy testowej trafia w punkt za kazdym razem. Różnica w ustawieniach ostrości między prawą a lewą strona obrazu. Kieruję obiektyw za okno i sytuacja znowu ta sama jak przed serwisem, duży BF.
- Wysyłam do serwisu i wymieniają mi na nowy.
- Nowy obiektyw na tablicy testowej jest ideał. Trafia w punkt, lewa i prawa strona równiutko. Powtarzalnie ostrzy. Za okno, i znowu rozczarowanie, nie widać nawet gdzie ustawia ostrość. Pomagało po ustawieniu ostrości autofokusem lekkie obróceniem pierścieniem ostrości w prawo (1-2 mm). Ale nie po to płaciłem tyle kasy aby za każdym razem korygować ręcznie.
- Odsyłam do serwisu z sugestia zwrotu pieniędzy i wracają mi pieniądze.
Ciekaw jestem czy ktoś używa tej Sigmy z 400D i dobrze mu współpracuje. U mnie to idealnie nadawała by sie tylko do portretu bo powyżej 5 m zaczynała sie ostrość rozjeżdżać.