"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Sigma ma żółty zafarb, Tamron brązowy, tak już mają i pewnie nie umieją poprawić![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Oj Cichy, "co za krecia robota, nie znasz się na testach, szukasz problemów tam, gdzie ich nie ma"
No i w czym niby te wnioski różnią się od moich testów przeprowadzonych już dawno temu - które się tak bardzo biednemu dystrybutorowi Sigmy nie spodobały??
Mimo, że mam ciągły dostęp do tych szkieł to i jak zamieszczę ogłoszenie - kupię Sigmę 50/1.4 z trafiającym AF na 5D, ostrzejszą od Canona 1.4 na 5D.
Konia z rzędem temu, kto takową znajdzie![]()
Ostatnio edytowane przez nowart ; 17-09-2008 o 12:44
... i musiałeś zakładać przed chwilą drugi profil żeby to napisać...??
Ale jak już mówimy o dpreview to cytat z testu tego szkła:
"although with a certain tendency towards slight front-focus at close distances and F1.4, especially with low-contrast subjects. The lens also shows some evidence of a slight focus shift to the rear on stopping down, which meant our sample focused correctly when set to F2"
wypisz - wymaluj prawie to samo co napisali na optycznych...
photozone i ich testów na 350D nie biorę pod uwagę bo słowa tam nie piszą o celności układu AF, o pracy na FF nie wspominając...
Więc jak znajdziesz mi poprawnie działający egzemplarz na FF to poproszę sztuk jeden. Najlepiej sztukę, której nie będę musiał przymykać do f/2 aby trafiać z ostrością...![]()
Śledzę od dawna z ciekawością ten wątek i domyślam się, że masz mnie za pewnego forumowicza, z którym swego czasu staczałeś pewne boje ?
Przerzucać cytatami z testów się można, pytanie tylko czy jest sens?
Ostatnio dpreview zabrało się za testowanie 50-ek 1.4 i ale zarówno w C 50mm 1.4, jak i w N 50mm 1.4 piszą iż nie jest tak ostra na pełnej dziurze jak S50 1.4....
Dlatego tak zaciekawiłem się Twoją wypowiedzią, iż to C 50 1.4 jest na 100% ostrzejsza przy 1.4 - choć praktycznie wszystkie testy temu przeczą...
Spokojnie, z nikim tu nie toczę bitew - czasem tylko polemika jest ostrzejsza, kiedy adwersarzowi z powodu braku argumentów do polemiki kultura wypowiedzi gdzieś umyka... każdemu się zdarza, nie każdy umie przyznać się do błędu. Jeśli to ja popełniłem gdzieś błąd to napisz gdzie - uczciwie przeproszę... słowo.
Co do testu - pisałem to nie raz ale powtórzę. Wisi mi to czy lepszy będzie Canon, Sigma, Nikon czy pudełko po zapałkach w otworkowej. Mam dostęp do wszystkich szkieł, sam zaciekle fotografuję i lubię czasem conieco przetestować a i klientowi uczciwie doradzić. Do tej pory nikt raczej nie narzekał abym wciskał ciemnotę
Sam chciałbym takową sigmę do swojej torby bo poza pracą AF i celnością na FF to zacne szkło - ale o tym również już pisałem.
Potwierdza to wielu przedmówców w tym wątku, każdy posiadacz 5D lub smarka narzeka na jej pracę. Podobnie jak ja.
Zauważyłem - co mnie zdziwiło- że na 40d pracuje zauważalnie lepiej , czego to przyczyna - nie wiem.
Było u mnie również kilku forumowiczów, ktorzy przetestowali te szkła i porównali z canonami - wyniki identyczne z moimi. Jednak wypowiadać się nie chcą w obawie przed reakcją na krytykę Sigmy...
Wszystko to nie zmienia faktu, że Sigma na FF prezentuje to co widzimy powyżej... totalna chimeryczność i nieprzewidywalność.
do do testów potwierdzających jakość Sigmy - wszystkie portale sprawdzające celność AF piszą o problemach na 1.4. I nie chodzi tu o przerzucanie się cytami - to fakty.
Nie po to kupuję szkło 1.4 aby słuchać złotych rad typu "przymknij do f/2 to wada zniknie" lub - uwaga, najśmieszniejsze: "Sugeruję patrzeć na te zdjęcia nawet na lekkim pomniejszeniu i nie doszukiwać się przesunięcia i BF i FF, bo to co jest na tych zdjęciach to norma występująca nawet w L Canona i nie ma sensu popadać w 2 centymetrowe paranoje"...![]()
nic to, że zamiast oka modelki ostre będzie ucho, przecież to szukanie problemu tam gdzie go nie mano powagi, to nie forum "Pani domu" ...
pozdrawiam serdecznie
Ostatnio edytowane przez nowart ; 18-09-2008 o 00:04
Kolejna testowalem. Nie bede rozpisywal sie tylko pokaze zdjecia.
Wszystko w Exifie na zdjeciach
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
trampek, ale które zdjęcie z którego szkła?