Sigma dotarła - pierwsze wrażenie - piękna ( naprawde zakochałem sie w tym szkle a szczególnie jego przedniej soczewce)
Drugie wrażenie - nie da sie ukryć, że USM w canonie jest wart dołożenie pieniędzy- jest cicho ~celnie ale relatywnie wolno
Trzecie wrażenie - mimo lekkiego FF widocznego w zasadzie tylko na 1,4 szkło daje niesamowity obraz. Może 1,4 nie jest perfekcyjne ale najczęście wykorzystywany przedział od 1,6 do 2,8 jest naprawde super.
Poniżej przykłady z 5D bez obróbki ( ostrośc na góre literki L w słowie William reszta danych w exifie):
f:1,4
f:2,0
f:2,8
Łiskacza nie polecam - straszna bejca.
Teraz coś z innym trunkiem - bradziej kolorowym
f:1,4
f:2,0
f:2,8
Reasumując - szkło bardzo kapryśne ( chyba zresztą jak kazde 50mm które miałem). Jak ma prosty wybór gdzie ustawić ostrośc trafia idealnie gdy punktów zaczepienia jest więcej zaczyna sie gubić. Myśle że to tez sprawa AF w 5D które demonem dokładności nie jestJutro jak sie uda troche plenerowych fotek na które dziś zabrakło czasu.
Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 21-08-2008 o 23:49
I jak tak paweleverest po zabawach w plenerze ?? Bo sam mam chrapke na to szkiełko.
40D + Sigma 17-70/2,8-4,5 , 70-200/4 L,Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro, Sigma APO Macro 400/ 5,6 i inne gadżety
Wydaje mi się, że na 1.4 jest słabo, zwłaszcza, ze to 5d. Jest ktoś w stanie porównać sensownie z 50 USM ?
O obiektywach wiem prawie wszystko
Mialem szklo w rekach. Robi wrazenie. Ale sample, niestety, juz nie.
To już 2-gie podejście ...
Byłem gościnnie w Wawie i pomyślałem że może tam kupię ten obiektyw (we Wrocku był źle działający z moim body) ....
Byłem w Sigmie na Żeromskiego i ....
przetestowałem 3 dostępne i...
porażka ....
Nie wiem ale chyba 50 sigmy nie lubi 450D ....
I niestety będę musiał kupić 50 1.4 canona bo z sigmą to się raczej nie dogada ....
Fotki testowe z trzech kolejnych obiektywów (nówki wyciągane prosto z pudełek) ....
http://picasaweb.google.pl/noeeefotk...est_sigma_Wawa
i jedna z fotek to test z L 70-200 dla porównania ....
http://picasaweb.google.pl/noeeefotk...00608173423906
(bo już 450d była posądzona o swoją wadę, że sama ma FF)
Już sam nie wiem co o tym sądzić ....
Chyba Canon coś specjalnie miesza w swoich aparatach co by nie działały za dobrze z "obcymi" szkłami .... bo nie wierzę żeby 3 kolejne sztuki miały ten sam błąd tj. front focus (2-3 cm na odległości 1-2 metry co się oczywiście przełoży na większy rozrzut przy dalszych odległościach .) ....
Czekać dalej na jakiś cud, albo inną serię ???
Szkło jest super ... ale jak to ktoś już w tym wątku napisał ... co z tego jak ostrzy sobie tak jak chce ;(
Czy jest ktoś na forum ze "sprawnie" działającą kombinacją tj. Sigma 50 + C450d ?
Może to układ AF w 450d jest jakiś "dziwny" ...
albo np. ta sigma działa dobrze tylko określonymi body ???
5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
100 2.8 macro - sprzedam
Miałem okazję przez pół dnia pochodzić z tą sigmą podpiętą do 5D w plenerze i nie zauważyłem żadnych problemów z autofokusem. Szkło ostrzyło bardzo poprawnie; dodam tylko, że to był egzemplarz, który dystrybutor Sigmy wypożycza/udostępnia do testów, a nie "kupny" egzemplarz. Jeżeli chodzi o "pełną dziurę" to nie zauważyłem wyraźnej różnicy pomiędzy Sigmą, a "pięćdziesiątką" 1.4, którą miałem podpiętą przez drugie pół dnia :-) .
Sigma jest solidniejsza: HSM i wewnętrzne ostrzenie (nie kręci przednią soczewką) sprawia lepsze wrażenie niż micro USM w EF 50/1.4.
Z drugiej strony Sigma przez to jest nieco cięższa. Dla pstrykacza amatora (czyli dla mnie :-) ), w przypadku podpięcia do 5D trochę przechyla szalę w strone Canona.
No i Canon jest tańszy.
Ja wlasnie zastanawiam sie nad kupnem tego rodaju "miekkiego" szkielka, ale nie wiem czy nie lepiej od tej sigmy (a niestety sigma z NIKONEM lepiej sie zachowuej i to fakt, taki jak to ze TAMRON z canonem lepiej siedzi) wybrac canona 85, co wy na to, chyba pewniejszy zakup?
CANON 40D + EF 24-105L