Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Mieszany widok

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Być może wina leży po części po stronie body a po części po stronie szkła.
    20D miało fatalny AF i głównie to było przyczyną, ale to prawda. Z drugiej strony "oryginalne" szkła chodzą podobno bez zarzutu, choć i to opinia subiektywna może być w większości przypadków.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-net Zobacz posta
    20D miało fatalny AF i głównie to było przyczyną, ale to prawda. Z drugiej strony "oryginalne" szkła chodzą podobno bez zarzutu, choć i to opinia subiektywna może być w większości przypadków.
    Jeszcze trochę i się dowiemy że jak coś źle działa z obiektywami Sigmy to znaczy że jest fatalne i niedorobione.
    Wszystkie obiektywy, które posiadam mają pełny USM. Fotografuję 5D, wcześniej 30D i nie jestem sobie w stanie przypomnieć kiedy miałem zdjęcie z nietrafionym focusem w trybie 'oneshot', chyba tylko wtedy gdy oświetleniem są świeczki.
    Nie zakładam że Sigma nie potrafi zrobić obiektywu z dobrym AFem, ale mnie interesuje to jak ten obiektyw działa razem z moją puszką, a nie z D60 czy z SD14. Możliwe że Canon specjalnie coś namieszał żeby obiektywy Sigmy tak źle współpracowały ale mnie nie interesuje jakie
    są problemy między Sigmą a Canonem ale to jak z moim korpusem ten obiektyw działa.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jeszcze trochę i się dowiemy że jak coś źle działa z obiektywami Sigmy to znaczy że jest fatalne i niedorobione.
    Nic takiego nie napisałem. Wyrażasz swoją subiektywną opinię na podstawie sparowania 1 korpusu i 1 sztuki obiektywu. Dlatego ta opinia będzie zawsze subiektywna. Cieszę się, że jesteś zadowolony ze szkieł Canona jakie posiadasz, cieszę się, że Cię na nie stać i działasz na nich kreatywnie. Na świecie są jednak inni ludzie, którzy chcą kupić dobrej jakości obiektyw lub skompletować zestaw np. za mniejsze pieniądze i mają wybór. Wylewając żale na tę jedną nieszczęsną sztukę obiektywu którą posiadałeś/posiadasz czepiasz się każdej mojej wypowiedzi, kompletnie bezzasadnie i nie na temat.
    To co możesz powiedzieć o swojej przygodzie z Sigmą - "kupiłem jeden obiektyw, jestem niezadowolony, oddaję. Kolega na forum ma podobne spostrzeżenia. Więc może to być większy problem. Ze szkłami Canona nie mam problemów, są świetne i te polecam." Takie są wnioski, reszta to tylko fantazja i gdybanie...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cieszę się, że jesteś zadowolony ze szkieł Canona jakie posiadasz, cieszę się, że Cię na nie stać i działasz na nich kreatywnie. Na świecie są jednak inni ludzie, którzy chcą kupić dobrej jakości obiektyw lub skompletować zestaw np. za mniejsze pieniądze i mają wybór.
    Ale ja bardzo chętnie kupię obiektyw Sigmy, byle tylko dobrze działał. Akurat ogniskowa 50mm jest dosyć rzadko przeze mnie używana i po rozczarowaniu C50/1.4 pomyślałem że zamiast wywalać kasę na 50L kupię sobie tańszą Sigmę 50/1.4.
    Z niecierpliwością czekam na potwierdzone informacje że źle działający AF w S50/1.4 to tylko wpadka przy pierwszych seriach tego obiektywu.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nic takiego nie napisałem. Wyrażasz swoją subiektywną opinię na podstawie sparowania 1 korpusu i 1 sztuki obiektywu. Dlatego ta opinia będzie zawsze subiektywna. Cieszę się, że jesteś zadowolony ze szkieł Canona jakie posiadasz, cieszę się, że Cię na nie stać i działasz na nich kreatywnie.
    W tym konkretnym przypadku to szkło Sigmy jest droższe... Nie porównujesz go chyba do 50mm f/1.2 L?

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To nie tak. Z sigmami były już nie raz i nie dwa problemy po podpięciu do Canona. I stąd część osób jest przewrażliwiona. Jeśli kupisz jakieś nawet fajne szkiełko po czym zmienisz korpus i wyskakuje ci Error to następnym razem będziesz dzielił włos na czworo. Ja tak miałem stąd moja bardzo duża nieufność do tej firmy. Niestety.

Niestety ale w tym przypadku jedyna firma która zasługuje na nieufność to F...... Canon

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    W tym konkretnym przypadku to szkło Sigmy jest droższe... Nie porównujesz go chyba do 50mm f/1.2 L?
    Wiele osób porównuje własnie te dwa szkła licząc na to że sigma wypuści obiektyw który uchroni ich od wydawania worka kasy na 50 1,2 ( Gdyby nie ten AF to wg mnie konkurencja była by ostra )

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Niestety ale w tym przypadku jedyna firma która zasługuje na nieufność to F...... Canon
    (....)
    Ja akurat ze szkłami Canona nie miałem żadnych problemów .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Sigma z USM w cenie 1500 byłaby nie do pobicia. 1/3EV różnicy to naprawdę niewiele, tym bardziej że przy f/1.2 Canon jest miękki a we wspólnym zakresie Sigma lepsza.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Sigma z USM w cenie 1500 byłaby nie do pobicia. 1/3EV różnicy to naprawdę niewiele, tym bardziej że przy f/1.2 Canon jest miękki a we wspólnym zakresie Sigma lepsza.
    Ja tez poprosze taka Sigme :-)
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Dziś miałem okazje bawic się ta 50’tka i na szybko porownac ja do 50’tki Canona 1.4 ... o dziwo nie miałem najmniejszych problemow przy ostrzeniu na 1.4 na odległe obiekty (ok. 5-8 metrów) za to z bliska Canon był zdecydowanie lepszy... ponizej pelne kadry i wycinki ze srodka:

Canon

Sigma

A tu sigma na wiekszej odległości przy 1.4

raw’y mogę zainteresowanym wyslac @ .. wkrotce będę miał kolejny egzemplarz – może będzie lepiej :-)

ps. zdjecia robione ze statywu :-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 09-08-2008 o 11:55

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów