Strona 26 z 135 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676126 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Zablokowany

Domyślnie

Napiszę jeszcze tak, jak testujemy na przykład zdjęcie torby z napisem. Przy 450D AF przy każdym przeostrzeniu ustawi punkt ostrości nieco inaczej bo po prostu tak działa. Wielkość czujnika itp. Po tych zdjęciach ja widzę tak zwaną normę. Aby powiedzieć coś więcej musiał bym zobaczyć ostrzenie na konkretny punkt ustawiony tak by ewidentnie AF nie miał wyjścia i musiał w niego trafić. Wtedy można aby zrobić test 10 zdjęć i ocenić czy jest FF i BF oraz jaka jest trafność AF Sugeruję dobrze zagłębić się w test z linka jaki podałem, on wiele tłumaczy. Tak jak napisał MMM należy wykonać testy na większych odległościach.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-net Zobacz posta
    Na jakiej podstawie oceniasz front focus nie znając wielkości pola AF, położenia dokładnego punktu ostrzenia i opóźnienia w naciskaniu spustu migawki przez autora? No chyba, że używał statywu? Przecież po tych zdjęciach można jedynie wnioskować, że obiektyw jak i aparat poradził sobie z zadaniem. Nic więcej.
    To prawda. Stwierdzam tylko, że na większości prezentowanych sampli, środkowy punkt mieści się blisko tylnej granicy głębi ostrości lub lekko poza nią (choć chyba z 2-3 fotki były trafione idealnie). Nie wnikam tu, czy wina leży po stronie obiektywu czy korpusu.
    Stwierdzam też (z własnego doświadczenia), że minimalny FF z takich odległości może urosnąć do metrów na odległości dalsze.
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

A ktoś już robił kalibrację w serwisie? Jeżeli by pomagała (ja mam pozytywne doświadczenie z S150) to może znajdą się tacy, co poświęcą body na tydzień a wróci ładnie celujący zestaw...
    .

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie kalibracja ....

no właśnie tym przekonywał mnie sprzedawca .... gwarancja 3+2 ... i wysłać na 14 dni zestaw (body + sigmę) do kalibracji ... i po tym podobno spokój
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Nie dowiemy się dopóki ktoś tak nie zrobi
    .

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Nie dowiemy się dopóki ktoś tak nie zrobi
    Jest skuteczna, napiszę na czym polega. Jeśli nowy to obiektyw, bo tylko z ostatnich kilku lat maja płyty programowalne, biora go z korpusem na bazę i fotografują przymiar. Jeżeli coś nie jest jak powinno podpinają do USB i wprowadzają poprawkę, po czym sprawdzają efekt i tak do skutku. Jest to tak skuteczna jak skutecznie i dokładnie wykona to technik i od niego jest to zależne. Mam opinie o kalibracji z różnym skutkiem. 50/50% zadowolonych i niezadowolonych. Bywa, że serwis po prostu wymienia.

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Również jestem zainteresowany tym szkłem, ale jeszcze poczekam....
    Chyba jedyna droga do bezpiecznego zakupu to wycieczka do sklepu z body i laptopem oraz testy AF na różnych odległościach.
    Akurat w SPC w Blue City w Warszawie można się w to pobawić.
    Biegam, bo lubię

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

hmmm..w sumie testowałem szkiełko z mocowaniem Sigmy na SD14 i nic złego się nie działo.

Wahając się wcześniej któremu systemowi zaufać (używając trzech na raz- wiem, wariactwo) wybrałem, i tu mnie nie szlachtować, nikona. Nie zmienia to faktu że też mi zależy na optyce i lubię sprawdzać nowości na własnej skórze.

Z tego jak pracowała ta 50tka na Sigmie, która nie jest ani jakoś specjalnie super wykonana, ani ogółem mechanicznie dopracowana (prócz matrycy Foveon), oceniam ten obiektyw na 5+.

Słyszałem dużo o awaryjności USM w 50tkach, cóż...to nie jest szkiełko jakoś specjalnie drogie więc akurat nawet jr kupując- bym się tym nie przejmował. Zeissowska 50tka została wybrana najlepszym standardem EVER, ale manual, lubie manuale ale nie zawsze mam ochotę na tego typu pracę...Nikkor nie ma własnego silnika i nie wygląda solidnie, ale optycznie również nie odstaje. Po nabyciu Nikkora dowiedziałem się o planie Sigmy. Sample były rewelacyjne w Internecie. Teraz po kilku próbach tym szkiełkiem- jestem w "kropce". Bo nachodzą mnie myśli o sprzedaniu mojego Nikkora.

Jeśli chodzi o precyzję i pracę AF. To akurat dlatego przegrał u mnie Canon. Te czujniki faktycznie są większe niż te kwatdaciki które widzimy/widzicie w wizjerze i często łapią coś co jest poza tym kwadracikiem- więc nie widzę tutaj podstaw do atakowania w 100% szkiełek. Tu myślę Nikon jest trochę lepiej wykonany (subiektywne zdanie- proszę mnie nie atakować ).

Przepraszam ale nie wierzę że 6 sztuk miało problem z AFem. Albo ktoś nie potrafi obsługiwać się AFem, albo ma wadliwe body. Nie wytykając palcem.
    d.es
    onedayone - jeden dzień-jedno zdjęcie

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak szczerze mowiac, to wczesniej bralem z dystrybucji ma Polske (gwarancja ma dla mnie znaczenie i ze wzgledu na nia chociazby, wolalem zawsze sigme od tamrona) z conajmniej 3 rozne typy sigmy i nie spotkalem sie nawet z problemami BF/FF a tym bardziej z wadliwym AF-em, tylko mowie tu o obiektywach typu 10-20 (chyba ze 3 sztuki), 17-70 i 70-300. Wiec moze faktycznie z innego kanalu trafila sie jakas wadliwa partia... z drugiej tez strony nie mialem tez w reku nigdy sigmy 50/1,4
    Aparat mam i ja

Dopiero zaczyna Awatar Jedrula

Domyślnie

Foto net - nie to, żebym naciskał, ale Ty tu nie trać czasu na pisanie farmazonów tylko wrzucaj test, który na dziś obiecałeś!

No!

pozdr.
    Jędrek
    FF + 24-105 + 50 1.4

Strona 26 z 135 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676126 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów