Panie Nowart skończ Pan pisać personalne zaczepki bo to nie na to miejsce i nie deklaruj się Pan skoro z deklaracji się nie wywiązujesz. Pozwolę sobie nie komentować smrodu który tu zostawiasz personalnie wraz z całym wątpliwym interesem jaki prowadzisz. Odniosę się tylko do celowości bzdurnych przykładów jakie wypisujesz. Zwróć uwagę, że kartki ustawione są pod różnym kątem i różna jest odległość od obiektu, a wrażenie miękkości może wynikać z 20 różnych powodów a nie tylko z braku ostrości szkła. Byc może nawet zdjęcie pochodzi z innego aparatu, lub zdjęcie podkontrastowali. Polecam też uzupełnienie edukacji na przykład o:
http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart/
Optyczne nie zapewniły identycznych warunków dla wykonania tego zdjęcia, więc porównywanie tych zdjęć pod tym względem świadczy o niczym i jest błędne.
Proponuję zwrócić tez uwagę, co widać, jak duża aberrację daje tu Canon, czego nie widać ani trochę na Sigmie. Według ich testów celność AF ma w różnicy 3% pomyłek to tyle co nic. I mnie się to potwierdza. AF nie jest tak szybki i reaguje nieco wolniej, to wszystko.
Przepraszam serdecznie pozostałych użytkowników forum z język i formę wypowiedzi w stosunku do Nowarta. Mam nadzieję, że szybko przejdziemy do konstruktywnej dyskucji.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Szanowny Sal: nie ja zacząłem się odnosić w ten sposób. Pisząc pierwsze posty nie miałem pojęcia co robi Nowart. Na forum udzielam się prywatnie - napisałem. Nie prowadzę tu biznesu i nie chcę nic nikomu sprzedać. Choć o dziwo kilku się zgłosiło. To Pan Nowart wylał jad pierwszy. Z wyrazami szacunku.