Na pewno będzie gorszy optycznie od odpowiednika canona - ostrość i abberacje chromatyczne. Atutem będzie zapewne cena. Ciekawe jaki bokeh?
Na pewno będzie gorszy optycznie od odpowiednika canona - ostrość i abberacje chromatyczne. Atutem będzie zapewne cena. Ciekawe jaki bokeh?
Miłego dniamoja www
Skąd ta pewność. 30-tka wcale nie jest taka zła. Znam wielu zachwyconych tym szkiełkiem.
Napisalem "troche" a wymaga tego ode mnie chociazby HSM w nazwie.
30ka moim zdaniem jest swietnym szkielkiem. Mam ja od ok dwoch miesiecy![]()
jinks, obys sie mylil :>
Nie musi byc lepsza od 30/1.4, wystaczy, ze bedzie identyczna optycznie to bedzie rewelacja i kupie ja zamiast canona.No chyba ze cena bedzie powyzej 1200, zobaczymy.
FF
www.jaworski-foto.pl - fotografia ślubna
Dokładnie....oby była optycznie taka sama jak 30/1,4......wtedy Canon 50/1,4 będzie mógł się schować. Kolega Łukasz zrobił dzisiaj fotkę porównawczą tandemem 5D + 50/1,4 i skonfrontował ją z wcześniej wykonananą 20D + 30/1,4 (obydwa zdjęcia tej samej sceny). Stwierdziliśmy ze zdjęcie wykonane 5D + 50/1,4 pomimo matrycy FF nie posiada tak ładnej plastyki co fotka z 20D + 30/1,4. Poprostu....Sigmie 30ka wyszła i liczymy na to ze 50ka nie będzie gorsza.
tez mam nadzieje że uda im się to szkło no i oczywiście że szybko ją wypuszczą, a przynajmniej szybciej niż tamron swojego 70-200 2.8![]()
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
Nie powiem, bo nie wiem. Ja też słyszałem to i owo. Będzie albo i nie. I to prawda.
Tylko że nadal nic z tego nie wynika. Dyskutujemy o szkle, którego jeszcze nie ma. A opowiastki o psujących się masowo szkłach są świetne tylko dobrze jest je poprzeć konkretami, a nie wyciągać wnioski z forumowych legend. Na tej zasadzie mogę powiedzieć, że to jest świetne szkło, bo znam trzech jego użytkowników (jeden ma je niemal od zarania) i wszyscy są bardzo zadowoleni. I co i nic? Bez sensu są takie uogólnienia.
Co do sigmy świetnie, że będzie. Warunek tylko, że Canon czegoś znów nie "usprawni" co spowoduje, że w następnych puszkach te sigmy będą tyle samo warte co ich zatyczki. Miejmy jednak nadzieję, że to już nigdy nie nastąpi.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Oki to tez dodam 3 grosze, 50/1.4 to nasze firmowe szkiełko czyli robi nia zdjecia kazdy, ja, wspolnik, kumple po fachu od pazdziernika 2005 szkiełko jest bardzo czesto używane i silnik (odpukać) jeszcze nie padł, więc nie przesadzajmy z tą awaryjnością, inna sprawa ze mmm wymieniał bo mu ciągle ostrośc nie pasowała a nie że silnik padał...
Pzdr.
i tak wlasnie powstaja mity - to jak z tymi samochodami co to je rozdawali w Moskwie na placu czerwonym![]()
![]()
ja tez potwierdzam, ze 50'tka to bardzo fajne szklo.. uzywam od roku (dość intensywnie) i tez nie mialem zadnych problemow z af, mechanika itp.. jesli sigma bedzie podobna optycznie to super - nic tylko sie cieszyc 8)
Delikatność 50 1,,4 nie jest moim wymysłem, ale faktem. Budowa i sam mechanizm mikro, luzy na pierścieniu ostrości powstające już po kilku miesiącach. To są ewidentne wady tego szkła za 1200 pln. Można oczywiście udawać, że deszcz pada jak plują nam na głowę....