Strona 19 z 135 PierwszyPierwszy ... 917181920212969119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Uzależniony

Domyślnie

Wczoraj dostałem kolejne 3 sztuki tego szkła - wszystkie wracają. Żadna z nich nie dorasta nawet do pięt - jeśli chodzi o ostrość - Canonowi 50/1.4.
    Ja nie mam problemów z celnością AF w tych szkłach - wszystkie w punkcie ale jednakowo mydlane... porażka na całej linii :-|

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Wczoraj dostałem kolejne 3 sztuki tego szkła - wszystkie wracają. Żadna z nich nie dorasta nawet do pięt - jeśli chodzi o ostrość - Canonowi 50/1.4.
    Ja nie mam problemów z celnością AF w tych szkłach - wszystkie w punkcie ale jednakowo mydlane... porażka na całej linii :-|
    Moglbys pokazac jakies przyklady???
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Jak to w koncu jest? Czesc testerow twierdzi ze to szklo optycznie jest super, lepsze od Canona, tylko AF nie trafia, zas inni maja doswiadczenia ze optycznie to slaba jakosc i AF trafia dobrze.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Jak to w koncu jest? Czesc testerow twierdzi ze to szklo optycznie jest super, lepsze od Canona, tylko AF nie trafia, zas inni maja doswiadczenia ze optycznie to slaba jakosc i AF trafia dobrze.
    Może jak jest jakiś walnięty optycznie egzemplarz, który produkuje mydełko to i tak nie bardzo widać gdzie dokładnie AF trafił :-). Z drugiej strony, jeśli to prawda to byłoby to jednak pocieszające bo oznaczałoby że istnieją egzemplarze z dobrym AFem.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 03-08-2008 o 09:33

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Może jak jest jakiś walnięty optycznie egzemplarz, który produkuje mydełko to i tak nie bardzo widać gdzie dokładnie AF trafił :-)
    Ale zeby od razu 3 sztuki na raz takie zachowanie (#181 - post Nowarta).
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale zeby od razu 3 sztuki na raz takie zachowanie (#181 - post Nowarta).
    Ja mogę mówić tylko o tym co miałem w rękach. Mój egzemplarz był optycznie lepszy od 35L, a Canon 50/1.4 to była przy nim atrapa obiektywu.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ja mogę mówić tylko o tym co miałem w rękach. Mój egzemplarz był optycznie lepszy od 35L, a Canon 50/1.4 to była przy nim atrapa obiektywu.
    Wlasnie to MMM zauwazylem - opinie sa diametralnie rozne - o co chodzi z tym szkielkiem? Moze jeszcze Sigma cos poprawi - moze jeszcze za wczesnie je przekreslac?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

C 50 1.4 też potrafi być mydlana. Moja pierwsza sztuka jaką miałem była mydlana i ją sprzedałem, myślałem, że każda 50 tak ma..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu

Domyślnie

Może po prostu część testerów ma średnie pojęcie o testowaniu : )?
    A tak na serio to mam nieustające wrażenie, że od Sigmy wymaga się jakość i zdolności eLek a od takiego, dajmy na to Tamrona, wymaga się żeby 50-% szkieł nadawało się do użytku. To taki luźny wniosek z czytania na CB o różnych szkłach.

Może ja mam szczęście do sigm ale na kilka różnych, które przewinęły mi się przez ręce, były to dobre i godne zaufania szkła. Doświadczenia z eLami mam i eLe też, różnicę też dostrzegam ale to kwestia ceny i wynikającej z niej jakości. Nie wyobrażam sobie aby ta nowa Sigma była pod jakimkolwiek względem gorsza od 1,4 Canona.
    Dzięki krytyce na pewno poproszę sprzedawcę o selekcję ale szkiełko biorę.

Uzależniony

Domyślnie

A jakie to trzeba mieć niby pojęcie?
    średnio inteligentny szympans umiałby wycelować w jakiś motyw i wcisnąć spust migawki, potem ocenić to na monitorze. ja tu nie testuję MTF-ów w warunkach laboratoryjnych tylko sprawdzam szkła na pełnej dziurze na podstawie zwykłych fotek. a owe testy wykazują, że sigma to szajs. takie są moje doświadczenia z przetestowania 6 sztuk tego modelu.
    zaraz wrzucę jakieś porównanie tak na szybko na tyle , na ile mi tutaj warunki pozwalają.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Porównanie na szybko. Ostrość na literkę U w napisie USM.
    Raw, wyostrzanie w ACR na 0, PS konwersja do profilu sRGB, wyostrzanie 80, 0.8, jpeg.

Wyciąłem cropa trochę z boku aby pokazać śliczny bokeh z Sigmy, który moim zdaniem deklasuje Canona. Zapewniam, że w bardziej "bokehowych" warunkach typu - punktowe światła, wszelka zieleń z licznymi gałązkami itd itp porównanie wypada już miażdząco na korzyść Sigmy. Dlatego tak usilnie poszukuję dobrego egzemplarza tego szkiełka...
    p.s. Canon pierwszy z brzegu wyciągnięty z pudełka, Sigma wybrana z sześciu sztuk - na moje oko była najlepsza...

Widzę, że ten drugi crop wyszedł lepiej w Sigmie. Może na brzegach jest ona lepsza od Canona, może to wrażenie z powodu niemalże braku aberacji...
    oceńcie sami.

cała klatka z Canona 50/1.4

cała klatka z Sigmy 50/1.4

crop z Canona

crop z Sigmy

crop 2 z Canona

crop 2 z Sigmy

Ostatnio edytowane przez nowart ; 03-08-2008 o 15:35 Powód: Automerged Doublepost

Strona 19 z 135 PierwszyPierwszy ... 917181920212969119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów