W ACR jest profil do tego szkła. Usuwa dystorsję i winietę i aberracje. Tyle tylko, że nie bardzo jest co usuwać (winieta głównie).Sprawdziłem teraz na zdjęciu na 1.4. Pełna korekta.
![]()
W ACR jest profil do tego szkła. Usuwa dystorsję i winietę i aberracje. Tyle tylko, że nie bardzo jest co usuwać (winieta głównie).Sprawdziłem teraz na zdjęciu na 1.4. Pełna korekta.
![]()
Jestem po kalibracji,jest dużo lepiej.Teraz potrzebuje trochę czasu na testowanie tego obiektywu .
Po co używać czegokolwiek innego niż LR/PS?
glowny i podstawowy nazywa sie: Adobe
ale tak poza tym... jako szanujacy sie obywatel kraju wiatrakow tylko wytke jeden powod - drobny w bogatej Polsce,
ale majacy znaczenie w bidniejszej Holandii: otoz software nie jest darmowy! a LR, a juz zwlaszcza PS, kosztuje kupe siana.
gdzie DPP czy dcraw sa za friko...
Powiem tak - więcej trzeba się naszukać dobrego egzemplarza 50 1.4 Canona niż Sigmy. Przebrałem 6 sztuk ostatnio w sklepie i nie było ani jednego egzemplarza, który trafiałby z ostrością. Podpiąłem pierwsze szkło Sigmy i od razu jest dobrze. Ma MINIMALNY front focus, z którym da się żyć, aczkolwiek mi przeszkadza, więc pewnie poleci za jakiś czas na szybką kalibrację. Natomiast w zdjęciach Canona ostrości nie było w zasadzie nigdzieNa 50 zdjęć robionych każdą sztuką canona (na moim 60D i kumpla 5DII) trafionych było może z 5% (przysłony od 1.4 do 2.2) . Na Sigmie może 5% było nietrafionych (pomijam minimalny front focus przy bliskich dystansach do obiektu)
. Do tego plastyka, budowa, zestaw, 5letnia gwarancja... Wszystko przemawia na korzyść Sigmy jak dla mnie.
Herezje. Ale nie brak takich na forum![]()
P.S Miałem oba szkła...
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Gościu mówi, że 6 sztuk nie trafiało jak trzeba, sprawdził to osobiście i mówisz, że jego własne doświadczenia to herezja?
Bo trafić z 1.4 to nie każdy umieA pisząc poważnie w tych dwu szkłach wszystkie zalety są po stronie sigmy. Poza AF rzecz jasna. I po przeczytaniu prawie całego internetu oraz bazując na własnym doświadczeniu wiem, że w tej kwestii mam rację. Postrzelaj taką sigmą na różnych dystansach a sam się przekonasz.
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
To wiem, że z sigma jest różnie. Chodziło tylko o to, że czyjeś doświadczenie/przeżycie ciężko nazwać herezją![]()