Panowie nie oszukujmy sie. Sigma jest kaprysna choćby nie wiem co. Mozecie pisac o kalibracji o wspomaganiu af .. a ja z autopsji wiem ze szklo czasami nie trafia. Czasami czesciej czasami sporadycznie. Zalezy od warunkow w jakich sie uzywa. Ale szklo super wiec coz pozbycie sie go w moim przypadku nie wchodzi w gre. Pomylki najczesciej w przedzialach od 1.4 do 2.2. .... ale coz nawet dla 24 L zdarza sie nie trafic. Nie ma idealow.
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Canon FF
Do repo to chyba EF 35/2 będzie lepszym wyjściem niż S 50/1.4.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Mam 50 1.8 i 5D. Ostatnio jak wychodzę na miasto to właściwie nie zakładam zooma. Jakoś mi ta ogniskowa odpowiada. Tyle tylko, że często mi to nie trafia. Jak trafi to na f2.2 jestem zadowolony z ostrości. I teraz chciałoby się więcej i lepiej. Do wyboru z AF są tylko Canon 1.4 i ta Sigma. Sigma ma z tego co paczam i czytam lepszy obrazek i jednak lepsze wykonanie. Wiem, że najfajniej by było 1.2 L. Ale na zdjęciach nie zarabiam i nie chcę tyle kasy w szkło pakować.
Sigm używanych jest mało. Tu jest ciekawa aukcja:
Sigma 50 F1.4 EX DG HSM - Łódź - GWARANCJA ! (2902300411) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
I teraz tak sobie myślę, na ile oni mu rozkalibrowali to AF, żeby pasowało do jego puszki i jaka może być szansa, że takie szkło zadziała na moim 5D. Z 24-105 i 17-40 problemów nie mam. I pytanie czy na koniec gwarancji też mi skalibrują... Czy darować sobie i brać Canona? A może jest tutaj sprzedawca?![]()
Sigma 50/1.4 tylko z uprzednim testem z konkretną puszką. Inaczej nie ma co liczyć na farta. AF to loteria (ale jak już znajdzie się egz. współpracujący z daną puszką, to jest dobrze), ale obrazek daje dobry i to kusi, fakt.
Ostatnio edytowane przez Ernest_DLRS ; 07-01-2013 o 06:13
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Sam od siebie wtrącę na temat tych dwóch obiektywów tyle.
Systemowe obiektywy canona 50mm f/1,8 i 1,4 są bardzo nieudanymi modelami mechanicznie - tu sigma 1,4 bije je na głowę pod względem wykonania jest praktycznie przy nich wozem pancernym.
Canon 1,8 rozpada się na dwa elementy - wada konstrukcji
Canon 1,4 minimalne puknięcie nim lub w niego i mamy zatarty pierścień lub zablokowany micro usm w przypadku zatarcia pierścienia przy usilnym używaniu af wykończymy silnik micro usm na śmierć - następna wada konstrukcji.
Wiem co piszę bo praktycznie na co dzień naprawiam te obiektywy {reanimuje} i dziwi mnie jedno że Canon wie o tych defektach ale do dziś nie poprawił konstrukcji i dalej produkuje to co produkuje.
A tak na marginesie jeżeli chodzi o ostrość i af Canona 1,4 - także jest bardzo duża rozbieżność i nie można pisać że tylko kupuje się szkła systemowe one także mają duży odsetek rozbieżności.
Jak to mawiają pierwsze śliwki robaczywki. Mieli jedno szkło w PRO centrum. Ja nie miałem lapka. Ale już na LCD zobaczyłem spory back focus. W tygodniu mają mieć więcej, pójdę jeszcze raz z lapkiem i zobaczę. Mam nadzieję, że coś trafię. Cieszy, że to był tylko back focus, a nie raz tak raz tak.Tak to nawet fajne szkło.