Nie ma znaczenia czy pełna klatka, czy APS-C. Mi testowany egzemplarz odstawiał takie cyrki na EOS 50D, że dość szybko wyleczyłem się z pomysłu kupowania tego obiektywu.
Nie ma znaczenia czy pełna klatka, czy APS-C. Mi testowany egzemplarz odstawiał takie cyrki na EOS 50D, że dość szybko wyleczyłem się z pomysłu kupowania tego obiektywu.
A jednak coś jest na rzeczy z FF.
Moja Sigma (przed jakimikolwiek kalibracjami) normalnie współpracowała z 450d, nigdy nie zdarzyło mi się narzekać na AF.
Po zakupie 5dm2 sytuacja stała się diametralnie inna - szkło praktycznie było bezużyteczne gdy używało się AF (chyba że po znaczącym domknięciu) a większość zdjęć lądowała w koszu.
Prawie rok się z nią męczyłem, aż wysłałem zestaw do kalibracji i po 2 tygodniach było po problemie.
Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II
jezu... ilez razy jeszcze...
http://www.lensrentals.com/blog/2011...s-of-variation
http://www.lensrentals.com/blog/2011...mera-variation
przeczytac, zrozumiec, potem wypisywac ogolne wnioski na temat samych szkiel...
moja jest trafna w 5D, swietnie pracuje z 40D, za to z 450D to byla porazka (glownie z uwagi na dokladnosc i sprawnosc AF tego korpusu). nie widze podstawy, zeby na podstawie probki wielkosci 3 stawiac jakies tezy odnosnie korelacji miedzy trafnoscia AF a wielkoscia matrycy...moze dlatego, ze oba ww. artykuly przeczytalem. a moze po prostu jakies elementarne zrozumienie "jak to dziala"...
Gratuluję umiejętności czytania ze zrozumieniem i do tego w obcym języku - jednak te artykuły nijak się mają do sytuacji, której doświadczyłem z S50.
A kto mówi o korelacji trafności AF z wielkością matrycy? "FF" to był skrót myślowy, oznaczający w tym wypadku 5dm2 - ale ok, następnym razem będę mniej używał skrótów myślowych, bo widzę że one mogą być mylące. Szczególnie dla tych "czytających ze zrozumieniem".
Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II
Nadzwyczajnie sprawne testy. Wyniki dokładnie takie jakich bym się spodziewał. Gość wie o czym mówi. Dowodzi tego następujaca myśl:
"Personally, after investigating how autofocus works for this article, I’m amazed that it’s as good as it is, but I still complain about it as much as you do."
Jest to dokładnie moja opinia, którą zresztą kiedyś wyraziłem na forum. Świadczy to o nieprzeciętnej inteligencji tego Rogera.
Jak już pisał kolega, zmieniający się BF/FF nie da się skorygować w body. Co więcej, odniosłem wrażenie, że ta Sigma pudłowała jak chciała, raz ostrość był bliżej punktu ostrzenia, innym razem dalej, pomimo tej samej odległości od obiektu, na który ostrzyłem.
Próbowałem się bawić się mikrokalibracją - bez efektu (co zrozumiałem wobec powyższych spostrzeżeń).
Hm, co ile zdjęć pudłuje po kalibracji.. trudno powiedzieć, przed kalibracją nie chciało mi się używać tego szkła, ponieważ co fajniejsze zdjęcie to zaraz miałem zmarnowane. A teraz po prostu robię zdjęcia i nie zastanawiam się nad tym, czy trafi czy nie. Zakładam że trafi a na wszelki wypadek robię 2 zdjęcia.
Na pewno jest problem przy F1.4, z bliskim ostrzeniem, ponieważ operacja: A) ostrzenie punktem centralnym b) przekadrowanie - przynosi minimalne poruszenie obiektywu i zazwyczaj wyjście poza ostrość interesującego obiektu.
A w 5dm2 jak wiadomo punkty boczne są bardziej dla ozdoby niż do ostrzenia, szczególnie w trudniejszych warunkach.