Strona 39 z 55 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 543

Wątek: [mc_iek] Dom

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: [mc_iek] Dom

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Jeden z naszych forumowych kolegów, który widział moje włości z bliska, może się kiedyś wypowie, czy mu się podobało, czy nie. Mam nadzieję, że skoro chciał przyjechać drugi raz, to nie będzie to opinia dla mnie miażdżąca. Dla saren, zajęcy, lisów i wszelkiego ptactwa szwendającego się tuż za płotem warto!
    (Za-)mieszkanie na wsi - jeśli ma się przy tym pracę/szkoły w mieście - to niestety luksus, na który zwykle nie można sobie pozwolić z "logistycznego" punktu widzenia...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Bywalec
    Miasto
    Radom

myślałem, że bliżej mieszkasz - a u Ciebie już śnieg :grin:

Ja, żeby nie być zmuszonym z korzystania z uroków życia przy lampie naftowej z przymusu, musiałem zainwestować w agregat prądotwórczy. Decyzja ta zapadła po tym, jak musiałem wywalać zimą na ogród płonące polana z kominka, w którym na wskutek braku prądu i nie działających w związku z tym pomp, wygotowała się błyskawicznie cała woda z płaszcza wodnego (ot, taki sposób na ogrzewanie chałupy). Lampa pozostała, ale już w charakterze ozdobnika.

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    (Za-)mieszkanie na wsi - jeśli ma się przy tym pracę/szkoły w mieście - to niestety luksus, na który zwykle nie można sobie pozwolić z "logistycznego" punktu widzenia...
    Z pracy w centrum Warszawy na moją wieś byłem w stanie w godzinach szczytu dojechać w ciągu godziny - 10 minut dojście i tramwaj, 40 minut pociąg i 10 minut samochodem. 95% Ludzi mieszkających w tej wsi, pług czy krowę oglądało w telewizji. Jak na budowie zakopała mi się ciężarówka, to dwie godziny szukałem ciągnika. Ot, taka współczesna wieś pod lasem w pobliżu wielkiego miasta :-)

Czasami w zimę czy przy roztopach trochę ciężko było przejechać, bo z asfaltu 250 metrów gruntowej drogi, ale w końcu od czego jest napęd 4x4.
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Mieszkam 68km od miejsca, w którym pracuję (Default City). Codziennie dojeżdżam Kolejami Mazowieckimi. Uważam, że to naprawdę świetny układ. Życie na wsi jest sporo tańsze. Uwielbiam wracać tu, a nie stąd.

Cytat Zamieszczone przez v.1958 Zobacz posta
    myślałem, że bliżej mieszkasz - a u Ciebie już śnieg :grin:
    Odległość to sprawa dość względna.:grin:

Cytat Zamieszczone przez shutter Zobacz posta
    Ja, żeby nie być zmuszonym z korzystania z uroków życia przy lampie naftowej z przymusu, musiałem zainwestować w agregat prądotwórczy. Decyzja ta zapadła po tym, jak musiałem wywalać zimą na ogród płonące polana z kominka, w którym na wskutek braku prądu i nie działających w związku z tym pomp, wygotowała się błyskawicznie cała woda z płaszcza wodnego (ot, taki sposób na ogrzewanie chałupy). Lampa pozostała, ale już w charakterze ozdobnika.

Z pracy w centrum Warszawy na moją wieś byłem w stanie w godzinach szczytu dojechać w ciągu godziny - 10 minut dojście i tramwaj, 40 minut pociąg i 10 minut samochodem. 95% Ludzi mieszkających w tej wsi, pług czy krowę oglądało w telewizji. Jak na budowie zakopała mi się ciężarówka, to dwie godziny szukałem ciągnika. Ot, taka współczesna wieś pod lasem w pobliżu wielkiego miasta :-)

Czasami w zimę czy przy roztopach trochę ciężko było przejechać, bo z asfaltu 250 metrów gruntowej drogi, ale w końcu od czego jest napęd 4x4.
    Też mam agregat, ale dla samego światła nie zawsze chce mi się go odpalać. Hydrofor 80l wystarcza na dość długo. Kominek mam bez płaszcza wodnego i bez pomp, więc czy prąd jest, czy go nie ma, to mu nie przeszkadza. To samo z kuchnią węglową. Krowy i traktory na mojej wsi są. Jak mam ochotę na prawdziwe mleko, to mam trzy źródła, w których mogę się zaopatrzyć.

206

Jabłka, gruszki, śliwki też mam gdzie kupić, a czasem dostać za darmo. Pług śnieżny kończy swoją trasę przed moją posesją, chociaż wspomnienia asfaltu kończą się 200m wcześniej.

207
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Jak mam ochotę na prawdziwe mleko, to mam trzy źródła, w których mogę się zaopatrzyć.
    W mojej wsi mleko jest od krów.

Pełne uzależnienie

mc_iek, twoja ilustrowana opowieść o twoim siedlisku może wzbudzać zazdrość, ale także i pewne wątpliwości:
    Mieszkam 68km od miejsca, w którym pracuję (Default City). Codziennie dojeżdżam Kolejami Mazowieckimi. Uważam, że to naprawdę świetny układ.
    Świetny układ? To ile czasu zajmuje Ci codziennie dotarcie z domu do pracy i z powrotem/wszystko razem=dojście do stacji,dojazd koleją i ew.dojazd komunikacją miejską/

Też mam agregat, ale dla samego światła nie zawsze chce mi się go odpalać. Hydrofor 80l wystarcza na dość długo. Kominek mam bez płaszcza wodnego i bez pomp, więc czy prąd jest, czy go nie ma, to mu nie przeszkadza. To samo z kuchnią węglową.
    Twoja wieś nie jest jeszcze zelektryfikowana, czy są częste przerwy w dostawie
    Masz jakieś rozprowadzenie ciepła, czy same, kominek z kuchnią wystarczają na dobre ogrzanie wszystkich pomieszczeń

Jak mam ochotę na prawdziwe mleko, to mam trzy źródła, w których mogę się zaopatrzyć.
    Te trzy źródła, to w trzech obórkach Tu Ci zazdroszczę. Przez lata kupowałem takie mleko z bańki w pobliskim sklepiku "firmowym" gospodarstwa rolnego, znajdującego się na obrzeżach mojej miejscowości. Można byłokupić jeszcze ciepłe z porannego i z wieczornego udoju. Kilkanascie lat temu Sanepid zabronił im takiej sprzedaży jako niezgodnej z przepisami/chociaż nigdy nie słyszałem żeby komukolwiek to mleko zaszkodziło/ i teraz wszystko ląduje w pobliskiej mleczarni. Najbardziej mi brak prawdziwego kwaśnego mleka i prawdziwej śmietany.

Jabłka, gruszki, śliwki też mam gdzie kupić, a czasem dostać
    A to wszystko mam bez wyjeżdzania na wieś-z miastowego ogródka działkowego. :-D
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 15-09-2012 o 13:37

Pełne uzależnienie

Mieszkam 68km od miejsca, w którym pracuję (Default City). Codziennie dojeżdżam Kolejami Mazowieckimi. Uważam, że to naprawdę świetny układ. Życie na wsi jest sporo tańsze. Uwielbiam wracać tu, a nie stąd.
    Ja to wszystko rozumiem i podzielam - dlatego też napisałem, że nie tylko praca (i jej charakter), ale również szkoły dzieci mi na ten luksus (póki co) nie pozwalają.

PS
    Z tym większą przyjemnością oglądam zdjęcia!
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    mc_iek, twoja ilustrowana opowieść o twoim siedlisku może wzbudzać zazdrość, ale także i pewne wątpliwości:

Świetny układ? To ile czasu zajmuje Ci codziennie dotarcie z domu do pracy i z powrotem/wszystko razem=dojście do stacji,dojazd koleją i ew.dojazd komunikacją miejską/
    Do stacji mam 4km. Od połowy kwietnia, do połowy października dojeżdżam do niej rowerem (15minut przez las, wieś i las), lub samochodem (10 minut). Pociąg do Warszawy Zachodniej jedzie 1h 15-20min. z Zachodniej do pracy mam 1800m, więc rowerem 7-8 minut, piechotą 18 minut, jak podejdzie autobus to 7-8 minut.

Twoja wieś nie jest jeszcze zelektryfikowana, czy są częste przerwy w dostawie
    Masz jakieś rozprowadzenie ciepła, czy same, kominek z kuchnią wystarczają na dobre ogrzanie wszystkich pomieszczeń
    Moja wieś jest zelektryfikowana, więc generalnie prąd mam, ale we wsi stoi końcowa stacja trafo, do której dochodzi jedna linia. A że idzie ona przez las, to przy bardzo silnych wiatrach różne rzeczy się dzieją... Z kominka ciepłe powietrze jest rozprowadzone grawitacyjnie, do każdego pomieszczenia w domu. Wodę podgrzewa mi Junkers przystosowany do Propasia-Butlasia. Z tej samej butli zasilana jest standardowa kuchnia czteropalnikowa. Butla 11kg wystarcza mniej więcej na miesiąc. Tyleż samo czasu zapełnia się szambo.

Te trzy źródła, to w trzech obórkach (...) Kilkanascie lat temu Sanepid zabronił im takiej sprzedaży jako niezgodnej z przepisami/chociaż nigdy nie słyszałem żeby komukolwiek to mleko zaszkodziło/ i teraz wszystko ląduje w pobliskiej mleczarni. Najbardziej mi brak prawdziwego kwaśnego mleka i prawdziwej śmietany.
    Ja sobie mleko zamawiam i dostaję wedle zamówienia. Prosto z cyca, albo już schłodzone. Na zsiadłe nastawiamy sobie sami i sami czasem robimy ser. Chleb jadamy tylko własnej roboty, żytni, razowy, na zakwasie, z dodatkami, które przyjdą nam do głowy.

A to wszystko mam bez wyjeżdzania na wieś-z miastowego ogródka działkowego. :-D
    Ja mam sosnowy las w zasięgu ręki wyciągniętej z okien...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Awatar angie
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie chcę się wypowiadać za autora ale życie na wsi nie oznacza, że świeci się lampą naftową, a myje w strumieniu . Choć bywa to całkiem sympatyczne (to pierwsze w szczególności ).
    Właśnie to samo mi się nasunęło na myśl Czyli , że lampa naftowa nie jest konieczna?:wink: Hehe

Dla saren, zajęcy, lisów i wszelkiego ptactwa szwendającego się tuż za płotem warto!
    To prawda. Pod dom rodziców podchodzą sarenki, lisy, kuropatwy a na sąsiednich dębach mieszkają wiewiórki i dzięcioł, latają nietoperze i sowa. Nie raz próbowałam je uchwycić na zdjęciu, ale efekty były ...średnie??: Raczej pamiątkowe fotki niż coś wartościowego. Ale za to mogę oglądać taką zwierzynę godzinami...

Nie przesadzajmy. Ja codziennie dochodziłam ok. 2 km na autobus, żeby dostać się do miasta na studia i wcale nie czuję się ani tym zmęczona, ani specjalną bohaterką z tego powodu:grin:

Ogólnie wszystko zależy od tego co kto lubi. Mnie żadne tego typu niewygody, o których pisze autor wątku zupełnie nie zrażają do mieszkania na wsi, bo po prostu zalety wg mnie to z nadwyżką rekompensują, ale rozumiem te osoby, które super czują się w mieście, jak np. moja własna siostra, która - choć wychowana na wsi - zawsze podkreślała, że zrobi wszystko żeby się stąd wyrwać.

A co do zdjęć - super te sarenki! I zdjęcie z krowami też.
    Zdaje mi się, że zaczynam rozumieć, jak należy malować...
    100-letni Tycjan

400D kit S10-20 C70-200 4f

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez angie Zobacz posta
    Nie przesadzajmy. Ja codziennie dochodziłam ok. 2 km na autobus, żeby dostać się do miasta na studia i wcale nie czuję się ani tym zmęczona, ani specjalną bohaterką z tego powodu
    Nie chodzi o bohaterstwo, tylko o 3-4godziny z kazdej "roboczej doby" ;-)

--- Kolejny post ---

...Ja mam sosnowy las w zasięgu ręki wyciągniętej z okien...
    Rozumiem, że z twojego punktu widzenia ostateczny bilans jest na plus :smile:

Strona 39 z 55 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów