Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Canon 50mm 1.4 - problem

Mieszany widok

Domyślnie Canon 50mm 1.4 - problem

Witam! Mam zapytanie, niedawno zakupilem Canon 50mm 1.4 do mojego 350D i poczatkowo oczywiscie bylem zadowolony z zakupu, jednak teraz zaczynam zauwazac, iz jest problem z ostrzeniem; ustawiam na srodkowy AF i probuje ostrzyc przy portrecie na oczy, ale w wiekszosci niestety nie wyglada to dobrze, bardzo czesto lapie ostrosc na brwi!

Czy moze ktos cos podpowiedziec odnosnie jak tego uniknac lub z czego to moze wynikac, czy ktos spotkal sie z opdobnym problemem?

z gory dzieki :wink:
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    bede wdzieczny za wszelkie info:-P
    Ostatnio edytowane przez Cobi8 ; 17-03-2008 o 23:57 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Poczytaj o beck focus lub front focus (BF i FF)
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cobi8 Zobacz posta
    jest to do skorygowania?
    Teoretycznie w serwisie Canona na Żytniej, praktycznie lepiej tam nie chodzić. Jeśli jestes pewien że to wina obiektywu a nie puszki i możesz wymienić obiektyw na inny to lepiej wymień.

Domyślnie

hehe opcji z wymiana raczej nie ma, bo przyszlo z HK, tutaj zalaczam linka do zdj z trafionym ostrzeniem http://www.flickr.com/photos/2471461...04196/sizes/o/

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

tutaj zalaczam linka do zdj z trafionym ostrzeniem http://www.flickr.com/photos/2471461...04196/sizes/o/
    na zdjęciu o rozmiarze (650 x 433) to można zobaczyś tyle ile w wizjerze tej 350tki

Czy moze ktos cos podpowiedziec odnosnie jak tego uniknac
    Możesz poszukać w wątku o samodzielnej naprawie BF/FF, lub doostrzać ręcznie. Od czego FTM
    Ostatnio edytowane przez P72 ; 18-03-2008 o 02:54 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 5DII, 30D, EF 24-105 f/4 L, EF 35 f/1.4 L, EF 70-200 f/2.8 IS L, EF 85 f/1.2 L II, EF 300 f/4 IS L, 580 EX II Pentax K10D, MZ50, DA 12-24 f/4, DA 18-55, F 35-80, DA 40 f/2.8 Limited, DFA 50 f/2.8 macro, DFA 100 f/2.8 macro, AF-540FGZ, Zeiss Planar 85 f/1.4, Tamron 70-300, Exakta 80-200, Takumar-A 2x TC

Coś już napisał

Domyślnie

[QUOTE=Cobi8;444148]Witam! Mam zapytanie, niedawno zakupilem Canon 50mm 1.4 do mojego 350D i poczatkowo oczywiscie bylem zadowolony z zakupu, jednak teraz zaczynam zauwazac, iz jest problem z ostrzeniem; ustawiam na srodkowy AF i probuje ostrzyc przy portrecie na oczy, ale w wiekszosci niestety nie wyglada to dobrze, bardzo czesto lapie ostrosc na brwi!

Pole pomiarowe AF jest duże i obejmuje oko oraz brew i może łapać ostrość tam gdzie kontrast jest większy ,a nie tam gdzie chcemy.
    W 350d nie można tu nic poradzić i trzeba się zdać na przypadek
    Chyba , że ktoś ma jakąś receptę i podzieli się doswiadczeniem
    Prawie wszyscy narzekają na AF w 350
    Czy pole pomiarowe w wyższych modelach jest też tak duże ?
    Może ktoś wie ?

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

wyklucz najpierw możliwość własnego błędu przy pomocy statywu i nieruchomego obiektu, jak sie okaże że jest problem to pozostają linijki i porównanie, czy na innych szkłach jest ok... jeśli jest ok, to albo sprzedaj szkło albo do serwisu, a jeśli do serwisu to musisz znaleźc ile za kalibrację (50/1.4 to chyba ok 60zł). Dlatego za parę groszy więcej wolę kupować sprzęt w kraju (wymiana, gwarancja)...??:

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Jako podstawowy ze środków zaradczych proponowałbym przeczyszczenie wnętrza aparatu - ale o tym już też było w innych wątkach - musisz poszukać.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Zablokowany

Domyślnie

Ja stawiam jednak na wspomniane duże pole czujnika AF. 350d nie słynie z perfekcyjnego AF, który w połączeniu z również nie powalającym micro USM 50-tki może płatać takie figle. Trzeba sobie otwarcie powiedzieć, że ta 50-tka potrafi niemile zaskoczyć brakiem precyzji autofocusa. Sprawdziłem to już na 30d 40d i 1d. Tzn najlepiej było na 1d mk I. Tam trafiała idealnie. Pod 5d jest podobno również bardzo przyzwoicie. Ja zmieniłem jednak 50 1,4 na 85 1,8 właśnie z powodu af i słabej pełnej dziury aż do 2,0. Używałem dwóch egzemplarzy 50 1,4. Oba zachowywały się identycznie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów