Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Canon 50mm 1.4 - problem

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Ja stawiam jednak na wspomniane duże pole czujnika AF.
    Niekoniecznie. Kolega pisze, że

Cytat Zamieszczone przez Cobi8 Zobacz posta
    ustawiam na srodkowy AF i probuje ostrzyc przy portrecie na oczy, ale w wiekszosci niestety nie wyglada to dobrze, bardzo czesto lapie ostrosc na brwi!
    Jednak na zaprezentowanym przykładzie

Cytat Zamieszczone przez Cobi8 Zobacz posta
    tutaj zalaczam linka do zdj z trafionym ostrzeniem http://www.flickr.com/photos/2471461...04196/sizes/o/
    oczy nie są na środku kadru. Być może to kwestia przekadrowania po ostrzeniu. Mała przysłona i zdjęcie zrobione pod kątem (nie na wprost) mogą powodować przesunięcie płaszczyzny ostrości po przekadrowaniu.

http://www.outbackphoto.com/workshop...y06/essay.html
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Ja stawiam jednak na wspomniane duże pole czujnika AF. 350d nie słynie z perfekcyjnego AF, który w połączeniu z również nie powalającym micro USM 50-tki może płatać takie figle.
    i ja sie pod tym podpisze.. ten szalejacy af byl wlasnie jednym z 2 powodow dla ktorych 350'tke zastapil u mnie 40d.. z 350'tka ff wynisil czasem 10cm a czasem af trafial w punkt.. z 40d problemu ff/bf juz nie mam wiec wniosek jest jeden - wina lezala po stronie 350d i jej kiepskiego af

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Domyślnie

To szkło nie lubi 350ki, mam to samo, z reguły mam FF, przy innych szkłach z tą puszką wszystko gra. Wiele czytałem o tym na forum i coś jest na rzeczy, z niecierpliwością czekam na nową puszkę, bo opinie co do współpracy 5D z 50 1.4 są zachęcające. Część winy też ponosi pewnie AF szkła, który zwłaszcza przy większych otworach potrafi płatać takie figle. Na pełnej dzierze zrobienie zdjęcia z frafieniem AF w punkt graniczy z cudem. Mam 85 1.8 i tam AF to inna bajka.
    5D gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35L, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8L MK II, Canon 70-200/2.8L, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
    to tylko 1 %...

Domyślnie

ja również uważam że raczej winny jest AF w 350D.
    moja rada: nie celować w samo oko tylko w miejsce gdzie zaczyna się powieka - takie ciemne, kontrastowe miejsce. Ktoś o tym pisał wcześniej.
    Ja zauważyłem, że moja 28 mm 1.8 lepej chodzi z 350D niż 50 1.4.

Domyślnie

dzieki ludziska za podpowiedzi, jak bede mial mozliwosc to sprobuje jeszcze 50tke zalozyc na inne body i zobaczymy jak sie sprawdzi... pzdr

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów