Mam przed sobą nowiutką, oryginalną baterią canon NB-2LH? jakieś formatowanie czy co? Jedną już spaskudziłam...
Mam przed sobą nowiutką, oryginalną baterią canon NB-2LH? jakieś formatowanie czy co? Jedną już spaskudziłam...
A jak spaskudziłaś?
Pozdrawiam,
Michał
Zdania uczonych zwykle są podzieloneJedni mówią formować inni mówią, że nie trzeba.
Naładować na full przez kilka godzin i uzywać. Starać się przez pierwsze dwa - trzy razy rozładować baterię do końca - czyli aż urządzenie przestanie działać i znowu na fullładować.
Ogólnie to po pierwszym dobrym ładowaniu nie ma się co przejmowaćUżywać.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Doładowywaniem. Na początku miałam jedną, więc doładowywałam przed każdym wyjściem na zdjęcia... Teraz nie wytrzymuje nawet jednego skoroświtu...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A po wyjęciu z opakowania najpierw naładować, czy najpierw wsadzić w aparat i wykorzystać to co tam jest do końca?
Ostatnio edytowane przez ewa_olsztyn ; 17-03-2008 o 23:49 Powód: Automerged Doublepost
Rozładowac do konca i dopiero ładowac.Kiedys mówiło sie o trzech takjch cyklach.Dzis opinie sa różne.Ja na wszelki wypadek staram sie trzymac starych zasad.Nie wiem czy slusznie,ale wiem ze nie zaszkodzi![]()
z tego co podaje moja intrukcja nalezy akumulator najpierw naladowac - pozostawic okolo godziny dluzej w ladowarce juz po zapaleniu sie diody konca ladowania
________
Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
Immanuel Kant
Nie zaszkodzi, ale i nie pomoze ;p Ale jesli z tym sie poczujemy lepiej ...
Organoleptycznie: LiIon wydaja sie osiagac pelna pojemnosc po paru cyklach, ale bez roznicy jak dokladne bylo ladowanie.
A jesli chodzi o LiIon ... ladowanie konieznie-do-pelna-i-jeszcze-pare-godzin wiekszego sensu nie ma, bo te ogniwa lubia sie zapalac z calkiem duzej ilosci przyczyn. I dlatego obwody ladowania sa odcinane po zakonczeniu ladowania i raczej nie ma czegos takiego co bylo w ladowarkach NiMH jak ladowanie pradem podtrzymania.
a moja bateria robi mi czasem jaja
po załadowaniu do ładowary po kilku sekundach pokazuje że jest naładowana na MAX... (dałem się raz tak nabrać) po kolejnym załadowaniu do ładowarki zaczyna się normalny proces ładowania ... czy ktoś tak miał ? wiem że bateria jest ok! bo na dwóch takich jestem w stanie zrobić ok 2500 zdjęć ...
pozdr
Takie formatowanie baterii może narobić problemów. Trzeba posiadać zapas bo bateria może się skończyć na jakiejś ważnej imprezie. Przecież nikt nie będzie siedział w domu i rozładowywał baterii robiąc zdjęcia sufitu.
Poza tym baterie są obecnie tak tanie, że można się pokusić o wymianę gdy zacznie szwankować.