Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Jak się obejść z nowiutką baterią NB-2LH

Domyślnie

Zamiast strzelać w sufit, można podłączyć aparat do komputera i nagrywać dane na kartę a po jej zapełnieniu zgrywać z karty na komputer. Oszczędza to aparat przed zbytecznym zużyciem i skutecznie rozładowuje baterie.
    P.S. Rzadko to robie, ale zdarza się.

Coś już napisał Awatar sitek

Domyślnie

Taką z pudełka wrzuć do aparatu i działaj aż padnie, później ładuj na full. Z tym trzymaniem w ładowarce to nie zaszkodzi, ale teraz po naładowaniu ładowarka odcina prąd, więc po co ją trzymać (chociaż ja tak robię). I tak 3-4 razy, na full i rozładować, kiedyś czytałem, że przy tych pierwszych cyklach jakieś jony czy coś muszą się odpowiednio poukładać, trzeba jakiegoś chemika zapytać.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Takie formatowanie baterii może narobić problemów...
    Zdecydowanie tak. Próby włożenia baterii do napędu FDD lub DVD w celu jej formatowania mogą narobić problemów.

Baterię się formuje.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Mówi się i formowanie, i formatowanie. Można sie spotkać z dwoma oreśleniami, formatowanie znalazłem nawet na opakowaniu zamiennika betrii co Siemensca C75. Więc nie ma się co wymądrza... :P

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Mówi się i formowanie, i formatowanie. Można sie spotkać z dwoma oreśleniami, formatowanie znalazłem nawet na opakowaniu zamiennika betrii co Siemensca C75. Więc nie ma się co wymądrza... :P
    Widać NIEMIECKI spisek z zakusami na czystość polskiej mowy. Chociaż jeśli to zamiennik to może być spisek chiński. Po prostu tłumacz opakowania miał mizerną wiedzę Można się również spotkać z mówieniem "przyszłem", "poszłem" i "fa pa" i to z ust premierów (na szczęście byłych)

Baterię się formuje i kropka - to nie wymądrzanie tylko walka z gejami, lesbijkami i niemieckimi mediami oraz rewanżystami z Bonn roszczącymi sobie prawa do naszych odzyskanych ziem zachodnich.

Władysław Gomułka

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec

Domyślnie

Aby zapewnić maksymalną żywotność akumulatora należy:
    - rozpocząć ładowanie w momencie kiedy sprzęt zasygnalizuje taką konieczność,
    - zakończyć ładowanie zgodnie z zaleceniem producenta (Canon - 1h po zaświeceniu diody).
    Wszelkie odstępstwa zminiejszają żywotność poprzez nieuzasadnione zwiększenie liczby cykli ładowania i pogarszają pojemność poprzez efekt pamięci. Niezależnie od tego co podają producenci/sprzedawcy, nawet w najnowocześniejszych ogniwach efekt pamięci istniej, jest jedynie mniejszy.
    Sensowne wyjście to mieć 2 baterie i zabierać na imprezy ładowarkę. Poprawnie eksploatowany akumulator powinien wytrzymać co najmniej 200 cykli ładowania, co przy 2 sztukach pozwala na zrobienie co najmniej 100k zdjęć.
    W profesjonalnym sprzęcie wprowadzono możliwość awaryjnego załadowania baterii AA (paluszki), po to aby fotograf nie musiał doprowadzać do częściowych i częstych doładowań baterii.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Smile

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Dlatego ja kupuje zamienniki za ~27 pln które nie dość że działają dłużej od oryginalnych, to zupełnie mi ich nie szkoda doładowywać kiedy mam na to ochotę...
    Moja instrukcja do aparatu absolutnie tego zabrania. Twój pomysł jest chyba dobry, słyszałam że wiele osób stosuje zamienniki, więc pewnie kolejnego oryginału juz nie kupię...
    Piękne wam dzięki Koledzy za porady

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Moja instrukcja do aparatu absolutnie tego zabrania.
    Normalka. Kiedyś pisali też żeby używać tylko kart pamięci produkowanych przez producenta aparatu itp... Na ich miejscu każdy by tak zrobił...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Dlatego ja kupuje zamienniki za ~27 pln które nie dość że działają dłużej od oryginalnych, to zupełnie mi ich nie szkoda doładowywać kiedy mam na to ochotę...
    Dlaczego Ci nie szkoda ich doładowywać? Hm, bo kosztują 27zł?
    Ale popieram miałem zamiennik do 350D i działał lepiej i sprawniej niż oryginalny. Teraz zobaczymy jak to będzie w 40D, bo jeszcze nie kupiłem zamiennika, ale podkreślam, kupuje zamiennik

Cytat Zamieszczone przez ::ART:: Zobacz posta
    Zamiast strzelać w sufit, można podłączyć aparat do komputera i nagrywać dane na kartę a po jej zapełnieniu zgrywać z karty na komputer. Oszczędza to aparat przed zbytecznym zużyciem i skutecznie rozładowuje baterie.
    P.S. Rzadko to robie, ale zdarza się.
    Strzelanie w sufit spoko sprawa Oryginalna bateria niech kosztuje 200zł, migawka 650zł

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Moja instrukcja do aparatu absolutnie tego zabrania. Twój pomysł jest chyba dobry, słyszałam że wiele osób stosuje zamienniki, więc pewnie kolejnego oryginału juz nie kupię...
    Piękne wam dzięki Koledzy za porady
    Kup zamiennik, wrzuć go do ładowarki na 8 godzin i starą właśnie metodą, postaraj się, aby trzy kolejne rozładowania były do końca i każde z trzech ładowań trwało 8 godzin - mimo, że dioda zasygnalizuje wcześniej naładowanie akumulatorka Ja tak robiłem z zamiennikami do 350D i działały lepiej niż oryginał
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Dlaczego Ci nie szkoda ich doładowywać? Hm, bo kosztują 27zł?
    Między innymi - daje mi to komfort nie zadręczania się problemami rozładowania baterii do końca, a nawet jak padnie to pochodzi wystarczająco długo że 27 pln się zwróci...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów