Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Jak się obejść z nowiutką baterią NB-2LH

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Zawsze strać sie rozładowywać do konca baterie. Dłuzej wytrzyma. Jak amsz oryginał to tak rób a podróbke możesz dładowywac i szybciej padnie. Ja bedziesz doładowywał to zamulisz ja, ze nawet 50 fotek ci nie zrobi

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Eeee...jakie kupić? Po pierwsze - wierzyć własnym oczom. Jesli producent typu Canon robi minibateryjkę i pisze na niej 700mAh - w życiu nie uwierzę że "chinol" zrobi cud i wepchnie do tych samych rozmiarów 3200mAh.
    Czyli - wystrzegać sie "superpojemności" - skoro na dzień dobry traktują mnie jak idiotę to co dopiero dalej?
    Normalnie jak ktoś coś produkuje - np baterie - to ma JAKĄŚ stronę w internecie. Jak nie ma - to robi się nieciekawie...
    Tanio to...tanio. Co jest warta bateria za 27 zł skoro jest w niej: VAT sprzedawcy, jego zysk ze sprzedazy, zarobek importera no i zarobek producenta. Jakość musi kosztować. I jak zaglądam do środka takiej baterii "za grosz" to wiem że na jakość - zabrakło tam miejsca bo wepchnęli tę EXTRAPOJEMOŚĆ :-)
    Ale - używać można. Natomiast polegać na nich - nie.
    Aaaa.....teorię o braku efektu pamięci w JAKICHKOLWIEK ogniwach można olać - jak napisał kolega: wszystkie to mają.
    I doładowanie = zmniejszanie pojemności na skutek efektu pamięciowego.
    Na bank.
    I nie należy rozładowywać do końca ogniw litowo-jonowych: ładować po odcięciu zasilania PRZEZ ELEKTRONIKĘ aparatu.
    I - litowo jonowe przechowywać NIENAŁADOWANE a NiMH - naładowane....

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mazury Zach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    I - litowo jonowe przechowywać NIENAŁADOWANE a NiMH - naładowane....
    W tym punkcie akurat popełniłeś błąd, wiele źródeł podaje coś zupełnie innego - chociażby za Wikipedią:
    "Akumulatory Li-ion, w przeciwieństwie do akumulatorów NiCd czy NiMH, powinny być ładowane często i jak najszybciej po rozładowaniu. Jeśli jednak nie będą używane przez dłuższy okres, powinny zostać rozładowane do około 40%. W takim stanie akumulator ma znacznie wyższą żywotność. Jeżeli akumulator będzie przechowywany w stanie całkowitego rozładowania, może ulec uszkodzeniu."

Uprawnienia umieszczania postów