Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Jak się obejść z nowiutką baterią NB-2LH

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Między innymi - daje mi to komfort nie zadręczania się problemami rozładowania baterii do końca, a nawet jak padnie to pochodzi wystarczająco długo że 27 pln się zwróci...
    Ja mojego zamiennika do 350D używałem 2 lata i teraz nadał działa lepiej niż oryginał i bardzo dobrze trzyma. Na zestawie 2xakku, oryginał+zamiennik obecnie wytrzymuje około 700-750zdjęć w zależności od warunków. 2x2 zamienniki, koszt 55zł daje mi komfort, że zawsze mam zapasowy akumulator nie tylko w gripie jako druga sztuka, ale w tobie. I autorce wątku również polecam taki zestaw Przydatny w górach kiedy przy dużej wilgotności, zmianie ciśnienia itd. często akumulatorki płatają figle i pokazują, że są rozładowane po 20 zdjęciach

Może lekko w przyszłość wybiegnę, ale nie polecam stosowania akumulatorków "paluszków" w gripie. Mimo, że mamy wtedy 6x2500mAh (przykładowo 2500mAh) to zrobimy o wiele, wiele mniej zdjęć niż na pojedynczym dedykowanym akumulatorku.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    Wszelkie odstępstwa zminiejszają żywotność poprzez nieuzasadnione zwiększenie liczby cykli ładowania i pogarszają pojemność
    W wypadku NiMH, ale czemu LiIon?!

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    poprzez efekt pamięci. Niezależnie od tego co podają producenci/sprzedawcy, nawet w najnowocześniejszych ogniwach efekt pamięci istniej, jest jedynie mniejszy.
    Nie istniał nawet w NiMH* a co dopiero w LiIon! Aby zaobserwowac efekt pamięci to musisz rozladowac ogniwo _dokladnie_ do tego samego poziomu (i to dobrych kilka razy), a taka dokladnosc jest obserwowana w satelitach dla przykladu, przy normalnym uzytkowniu ogniwa nie uda ci sie tego osiagnac.

To co _wydaje_ci_sie_ byc efektem pamieci jest zbitka calej masy przyczyn (glownie spadku napiecia, z powodu przykladowo przeladowania). Ale glownie chodzi o to, ze bateria sklada sie z paru ogniw (pare paluszkow w jednym urzadzeniu fur example), i one nie dosc ze nie sa identyczne, to jeszcze prawie nigdy nie maja identycznego stanu naladowania. Zawsze w ktoryms momencie dochodzi do tego, ze jedne ogniwa zaczynaja podladowywac inne, w uproszczeniu nastepuje spadek napiecia na takim "ladowanym" ogniwie i spadek jego pojemnosci. No, to dlatego nie nalezy** mieszac ogniw roznych typow i o innym stanie naladowania, chyba, ze chcemy je zabic.

* Istnial, ale w tak specyficznych warunkach ...
    ** Jakby miedzy ogniwa wsadzic układ kontrolujacy z czego ciagniemy prad to mozemy sobie tak robić, jak pamietam grip canona ma taki układ, pare diód.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

znalazłem trochę porad, co do obejscia się z bateriami :-)
    http://www.fotografuj.pl/Article/Wie.../id/114/page/4

Niklowo-kadmowe (NiCd)
    • Rozładujmy je "do zera" raz w miesiącu bądź raz na 5-10 cykli ładowania.
    • Unikajmy przegrzewania ogniw w trakcie ładowania.
    • Ogniwom NiCd bardziej służy ładowanie szybkie (poniżej 2h) niż powolne.
    • Akumulatorkom NiCd całkowite rozładowanie nie szkodzi w najmniejszym stopniu.

Niklowo-metaliczno-wodorkowe (NiMH)
    • Rozładujmy je całkowicie raz na trzy miesiące.
    • Nie zostawiajmy ogniw w ładowarce na dłużej niż dwa dni.
    • Preferowane szybkie ładowanie (poniżej 2 h).
    • Unikajmy zbyt częstego rozładowywania powyżej 80% pojemności – zmniejsza to żywotność ogniw.
    • Unikajmy przegrzewania ogniw podczas ładowania.

Litowo-jonowe (LiIon)
    • Unikajmy całkowitego rozładowania, gdyż zmniejsza ono żywotnść baterii. Korzystniejszych jest kilka częściowych cykli rozładowania/naładowania niż jeden głęboki (całkowity). Pamiętajmy, że nie grozi im efekt pamięciowy!
    • Trzymajmy baterie LiIon w chłodnym miejscu, unikajmy gorących (tylna półka samochodu!).
    • Przez dłuższy czas przechowujmy baterie naładowane jedynie w 40%.
    • Nieużywane, zapasowe baterie trzymajmy w lodówce (ale nie zamrażajmy !!!).
    • Nigdy nie przechowujmy przez dłuższy czas rozładowanych ogniw. Dalsze samoistne rozładowanie grozi ich zniszczeniem!

Nie ukrywam, że najbardziej zaskakujace są dla mnie zasady uzytkowania, a tym bardziej przechowywania akumulatorów Li-Jon:
    - lepiej doładowywać niz pełne cykle! :-o
    - przechowywać w lodówce!!

Byłbym wdzięczny gdyby zechcieli to skomentować jacyś fachowcy od chemii i elektrotechniki (mamy takich na tym forum?)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 18-03-2008 o 13:36
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

gwozdzt, bardzo fajnie sformułowane. Miałem kiedyś zapisany link do fotografowania zimą z odniesieniem do zasilania - okazuje się, że z tej samej strony co gwozdzt brał powyższe informacje, to ja również dokleję:

http://www.fotografuj.pl/Article/Zim...page/2#content

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    - lepiej doładowywać niz pełne cykle! :-o
    To akurat jeden kit w wypadki li-ion, tam jest eletronika ktora ma za zadanie zapobiegac uszkodzeniu ogniwa.

- przechowywać w lodówce!!
    Bardziej chodzi o "nie zostawiac na słońcu", wysokie temperatury są fe dla ogniw (w sumie wszystkich).

Byłbym wdzięczny gdyby zechcieli to skomentować jacyś fachowcy od chemii i elektrotechniki (mamy takich na tym forum?)
    Elektronik moze byc? ;p

Bo tak z grubsza to te porady są ok, z grubsza.

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam dwa zamienniki do 40D kupiłem po 50pln (wiem przepłaciłem całe 23pln na szt.) i na jednym zamienniku zapełniam około 12-16GB pamięci na kartach. Nie formatowałem baterii.
    PS za to mam problem z aku AA do 580 II bo po 150-200 zdjęciach lampa pada a może tak ma być ?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krasuski Zobacz posta
    Mam dwa zamienniki do 40D kupiłem po 50pln (wiem przepłaciłem całe 23pln na szt.) i na jednym zamienniku zapełniam około 12-16GB pamięci na kartach. Nie formatowałem baterii.
    PS za to mam problem z aku AA do 580 II bo po 150-200 zdjęciach lampa pada a może tak ma być ?
    Jeśli ustawiasz na lampie +2 lub +3EV no nic dziwnego. W sumie nigdy nie liczyłem ile mi wystarcza błysków Teraz na +2/3EV na lampie w 40D zrobiłem 350-400 zdjęć.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Jeśli ustawiasz na lampie +2 lub +3EV no nic dziwnego. W sumie nigdy nie liczyłem ile mi wystarcza błysków Teraz na +2/3EV na lampie w 40D zrobiłem 350-400 zdjęć.
    A zdradzisz mi jakich aku AA używasz ?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krasuski Zobacz posta
    A zdradzisz mi jakich aku AA używasz ?
    Napisałeś to tak jakby to była jakaś tajemnica pilnie strzeżona
    2xGP 2500mAh i Energizer 2500mAh.

Przy 350D z 430EX i 580EX trochę problemów było - błyskała raz mocniej, raz słabiej, cuda niewidy na kiju. Teraz przy 40D obie te lampy współpracują wyśmienicie.

Dla porównania przy 350D z 430EX na 4 zdjęcia w serii lampa zdążała tylko 2 razy błysnąć (kiepska współpraca z body moim zdaniem), bo obszar do oświetlania nie był jakiś wielki itd., przy 40D z 430EX na 16 zdjęć w serii (RAW oczywiście wszystko) do wszystkich 16 lampa błyska i daję RÓWNOMIERNY błysk.

Mając 350D myślałem, że to wina akumulatorków, przy 40D wypstrykałem już około 400 zdjęć i jeden komplet zszedł, ale robiłem na +1/3 lub +2/3EV.

Wniosek z tego Akku+430EX+40D dało mi zestaw, który wreszcie PÓKI co (i odpukać w niemalowane) spisuje się rewelacyjnie.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Napisałeś to tak jakby to była jakaś tajemnica pilnie strzeżona
    2xGP 2500mAh i Energizer 2500mAh.
    Dzięki za bardzo konkretną odpowiedź
    Ja miałem swoją 540 II jak do tej pory tylko na jednym bankiecie i akumulatorki zmieniałem w tempie wypitych drinków

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów